Sambal Zelf Maken – 25+ recepten

9 soorten sambal die je zelf kan maken

Sambal zelf maken is helemaal niet moeilijk

Meer dan 25 zelfgemaakte sambals staan er inmiddels op mijn blog! De één nog lekkerder dan de ander. Inmiddels heb ik bijna het hoofdstuk sambals van Beb Vuyk uit. Ik moet er nog één: de sambal van stokvis. Maar eerst even lekkere stokvis vinden.

Wil je direct naar het hele overzicht, dat kan hier.

Basiskennis

Ik vind dat ik nu met recht mag zeggen dat ik wat van sambal maken weet. Nu ik de basis onder de knie heb ga ik gewoon door met lekkere sambals verzamelen op dit blog. Tot nu toe heb ik meestal geexperimenteerd met sambals van ‘simpele’ Spaanse pepers. Soms durfde ik rawit aan of madame jeanette. Er valt nog zoveel te ontdekken.

De manier waarom tegenwoordig sambal wordt gemaakt in Indonesië is ook fascinerend. Het kunnen hele grove sambals zijn, prachtig in kleur en geur.

Moeilijke en makkelijke sambals

Beb schrijft in haar hoofdstuk sambals dat ze er 25 heeft verzameld van ‘de eenvoudigste soort’. Allemaal gebaseerd op het basisrecept de sambal oelek en de sambal trassi.

Sambal Oelek is de sambal die in zijn naam al basis betekent. Oelek betekent fijnwrijven. Dus een sambal oelek is er vooral om andere kruiden in mee te wrijven in de vijzel om zo een overheerlijke sambal te maken.

Sambal Oelek

Ik probeer sambal oelek zoveel mogelijk in voorraad te hebben. Maar je kan ook altijd ter plekke eerst een oelek maken en dan verder kruiden toevoegen.

Dit zelfde geldt voor een sambal trassi. Trassi is gefermenteerde garnalenpasta en wordt volop gebruikt in de Indonesische keuken. Andere vormen van trassi zie je ook terug in bijvoorbeeld de Thaise of Burmese keuken.

Sambal zelf maken

Sambal zelf maken is helemaal niet moeilijk. Beb gebruikt altijd haar vijzel, maar ik zet ook regelmatig mijn staafmixer op de kruidenmix. Dan wordt alles een stuk fijner en kan, afhankelijk waarvoor je de sambal gaat gebruiken, extra lekker (smeuïg) zijn.

In deze video leg ik uit hoe je van 2 basis sambals 4 overheerlijke verse sambals maak.

Omdat ik nooit meer sambal in de winkel koop ontdek ik dat het maken van een beetje sambal, genoeg voor een maaltijd, perfect werkt. Het is in 5 minuten klaar en smaakt puur en is gezond.

Sambal Badjak

Sambal Badjak – Deze gaat heet in een potje en is dus daarom maanden zo te bewaren. Een heel leuk kado!

Je kan natuurlijk ook hele potten maken, maar dat werkt alleen met sambal dat moet worden gebakken. Dan kan ‘ie loeiheet in de pot en trekt ‘ie vacuum.

Sambals om lang te bewaren

Dit zijn de sambals op dit blog die allemaal moeten worden gebakken in de wok. Daardoor wordt alles goed ingekookt en kan in een super schoongekookte hete jampot worden gegoten. Draai je de (schone) deksel er dan meteen erop, dan trekt het vacuum en kan je het super lang bewaren.

Ik geef deze sambals vaak weg als cadeautje.

Sambal om per maaltijd te maken

De sambals hieronder varieren een beetje in moeilijkheidsgraad, maar het blijft toch eenvoudig. De een is klaar in 3 minuten de andere in 10. Mijn favoriet is sambal Boet. Dat is zo kruidig in smaak! Het was de favoriete sambal van de man van Beb Vuyk: Boet!

Sambal invriezen

Als ik veel (basis) sambal over heb dan vries ik het in; bijvoorbeeld in ijsklontbakjes. Zo heb ik altijd wat bij de hand in de juiste hoeveelheid.

Sambal zelf maken - invriezen in ijsklontbakje

Maak jezelf wel eens sambal? Ik hoor graag hoe jij het doet! Laat een bericht of foto achter op mijn social media en #pisangsusu! ;-).

Ook met Beb Vuyk's boek aan de slag?
Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.
Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 Responses

  1. Leuke site hoor! Ik volg hem nu op Faceboek. Ik heb al vaak zelf mijn sambal gemaakt, altijd badjak, maar toen mijn ouders ouder werden vonden ze dat te scherp, dus bakte ik de sambal nog eens met veel tomaat erdoor. Die vond ik zelf ook lekker hoor. In september kochten mijn benedenbuurman en ik een heel kistje (ongeveer 7 kg) lomboks en dan werd er daarna in twee keukens sambal gebakken. Tegenwoordig doe ik het wat minder, bijvoorbeeld met 15 lomboks en dan 1 soort, maar ik ben altijd in voor nieuwe smaken.

  2. Imre schreef:

    Zoek je lekkere stokvis?
    Kijk naar “Bakkeljauw” in een Surinaamse Toko. Wat steviger dan de Nederlandse, dus éérst koken. Selamat Makan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *