25+ Sambalrecepten

25+ sambalrecepten

Ik heb het hoofdstuk sambals van Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek uit! Ik heb alle 25 sambalrecepten gemaakt en de één is nog lekkerder dan de ander. Maar ik ben niet gestopt, want ik maak regelmatig nieuwe sambalrecepten die niet in Beb Vuyk’s boek staan.

Wil je direct naar alle sambals op dit blog? Dat kan hier.

Basiskennis

Ik vind dat ik nu met recht mag zeggen dat ik wat van sambal maken weet. Met deze basis onder de knie kan ik niet meer stoppen met sambalrecepten verzamelen. Er valt nog zoveel te ontdekken.

Bekijk hier mijn Pinterest Board voor meer inspiratie.

Moeilijke en makkelijke sambals

Beb schrijft in haar hoofdstuk sambals dat ze er 25 heeft verzameld van ‘de eenvoudigste soort’. Allemaal gebaseerd op het basisrecept: de sambal oelek en de sambal trassi.

In deze video leg ik uit hoe je van 2 basissambals 4 nieuwe, verse sambals maak.

Sambal Oelek

Sambal Oelek is de basis sambal. Oelek betekent fijnwrijven. Een sambal oelek is niets anders dan fijngewreven pepers met wat zout. Het zout zorgt voor smaak, haalt het vocht uit de peper en de korrels werken ook mee als een soort schuurmiddel om de pepers goed fijn te krijgen in de vijzel.

Sambal Oelek

Een sambal oelek is de basis waarin je andere kruiden meewrijft om zo een complexere sambal te krijgen.

basis sambalrecept

Sambal Trassi

Dit zelfde geldt voor een sambal trassi. Ook dat is een basissambal. Een sambal trassi is een sambal oelek met een beetje trassi meegewreven.

Trassi is gefermenteerde garnalenpasta en wordt volop gebruikt in de Indonesische keuken. Andere vormen van trassi zie je ook terug in bijvoorbeeld de Thaise of Burmese keuken.

Sambal zelf maken

Sambal zelf maken is helemaal niet moeilijk. Beb gebruikt altijd haar vijzel, maar ik zet ook regelmatig mijn staafmixer op de kruidenmix.

Door wrijven lijkt er wel meer smaak vrij te komen, dus dat is heel geschikt voor een verse sambal (die je niet hoeft te bakken). Maar de staafmixer kan een sambal ook goed fijn krijgen waardoor ‘ie smeuïg wordt. Dat kan handig zijn als de sambal de basis is van een boemboe; een kruidenmengsel om vlees of groenten in te roerbakken of stoven.

Beb onderscheidt in haar boek sambals die je lang kan bewaren, of vers moet eten. De bereiding is iets anders.

Sambalrecepten om lang te bewaren

Hier staan de sambals die allemaal moeten worden gebakken in de wok. Doordat de saus goed inkookt en de sambal letterlijk heet wordt, kan deze sambalsoort langer bewaard worden in een super schone jampot in tegenstelling tot verse sambals.

 1. Sambal Droge Garnalen
 2. Sambal Teri (Tapanoeli)
 3. Sambal Taotjo
 4. Sambal Loeat (Timor)
 5. Sambal van Rode en Groene Lombok
 6. Sambal Asem (vega)
 7. Sambal Peteh
 8. Sambal Badjak
 9. Sambal Serdadoe
 10. Sambal Malaka
 11. Sambal Brandal
 12. Sambal Kelapa
 13. Sambal Belimbing
 14. Sambal Ananas

Sambal maanden goed houden

Ik kook schone jampotjes, tijdens het bakken van de sambal, zeker 5 minuten uit en vul ze direct uit de pan met de hete sambal. Met ovenwanten aan draai ik het deksel erop. Op deze manier trekt de pot vacuüm en blijft mijn sambal maanden goed. Ik geef deze sambals ook vaak weg als cadeautje.

Sambal Badjak

Sambalrecepten om per maaltijd te maken

De sambals hieronder variëren een beetje in moeilijkheidsgraad; de één is klaar in 3 minuten de andere in 10.

Mijn favoriet is sambal Boet. Die is ontzettend kruidig. Ik denk dat deze sambal zo heet omdat Boet de bijnaam is van de man van Beb Vuyk. Boet had een goede smaak, want het is echt de lekkerste sambal die ik ken.

 1. Sambal Oelek (vega)
 2. Sambal Oel
 3. Sambal Manis (vega)
 4. Sambal Boet
 5. Sambal Pinda (vega)
 6. Sambal Trassi
 7. Sambal Selderie
 8. Sambal Djeroek (vega)
 9. Sambal Ui
 10. Sambal Bieslook
 11. Sambal Tomaat (vega)
 12. Sambal Petis
 13. Sambal Kemiri (vega)
 14. Sambal Asem Kemamah (stokvis)
 15. Sambal Kelapa (kokos) / Djagoeng (mais)
 16. Sambal Mata
 17. Sambal Goang met Kentjoer
 18. Sambal Korek

Sambal invriezen

Als ik veel sambal over heb dan vries ik het in; bijvoorbeeld in ijsklontbakjes. Zo heb ik altijd wat bij de hand in de juiste hoeveelheid.

Een blokje is bijvoorbeeld een perfect begin voor een wokgerecht, want het kan nog bevroren de pan in.

Sambal zelf maken - invriezen in ijsklontbakje

Maak jezelf wel eens sambal? Ik hoor graag hoe jij het doet! Geef je berichten #pisangsusu mee en ik zie ze!


Pisang Susu geeft een gerechtenwaaier uit met 20 originele Pisang Susu recepten (10 euro) voor in de keuken. Klik op de banner hieronder om een waaier te bestellen. 

Pisang Susu's receptenwaaier

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Leuke site hoor! Ik volg hem nu op Faceboek. Ik heb al vaak zelf mijn sambal gemaakt, altijd badjak, maar toen mijn ouders ouder werden vonden ze dat te scherp, dus bakte ik de sambal nog eens met veel tomaat erdoor. Die vond ik zelf ook lekker hoor. In september kochten mijn benedenbuurman en ik een heel kistje (ongeveer 7 kg) lomboks en dan werd er daarna in twee keukens sambal gebakken. Tegenwoordig doe ik het wat minder, bijvoorbeeld met 15 lomboks en dan 1 soort, maar ik ben altijd in voor nieuwe smaken.

 2. Imre schreef:

  Zoek je lekkere stokvis?
  Kijk naar “Bakkeljauw” in een Surinaamse Toko. Wat steviger dan de Nederlandse, dus éérst koken. Selamat Makan!

 3. Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

  Nog steeds niet opzoek gegaan naar stokvis, maar dank voor goede tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *