Sambal Loeat (Timor)

Dit ziet er toch uit als een kerstsambal met die kleuren? Deze sambal Loeat van Timor is een zachte (door het schepje suiker) en frisse sambal (door het beetje citroensap). De groene kleurtjes komen van verse bieslook.

Beb Vuyk gebruikt poeder koriander (ketoembar). Maar deze sambal loeat kan ook prima gemaakt worden met verse koriander.

Omdat deze sambal goed opgebakken moet worden, doe ik ‘m super warm in een schone jampot en bewaar ‘m zo lekker lang (kan maanden buiten de koelkast). Eenmaal open moet ‘ie snel op, want de verse bieslook gaat anders snel minder worden.

Deze sambal is genoeg voor een kleine jampot en is klaar in 30 minuten.


Sambal Loeat (Timor) # 33 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 64

Ingrediënten

10 gesnipperde lomboks
3 eetlepels gesnipperde uien
1 theelepel terasi
1/2 theelepel ketoembar
1 theelepel witte suiker
1 theelepel tomatenpuree
sap van van 1/2 citroen
zout
1 eetlepel fijngehakte bieslook

Wrijf lombok, uien, terasi, zout, ketoembar en suiker tesamen fijn en voeg daar de tomatenpuree aan toe. Bak ze op tot de uien geel worden en voeg dan het citroensap toe. Meng er voor het opdoen de bieslook door. 


De ingrediënten zijn helder toch? Misschien is trassi nog het meest exotische ingrediënt. Dat is gefermenteerd garnalen pasta, te krijgen bij de supermarkt of toko. Het wordt verkocht in een vloeibare of vaste vorm. Ook in de Thaise keuken wordt het veel gegeten.

Ketoembar is korianderpoeder. Ook dat kan je zo kopen bij de supermarkt.

Maar liefst 10 lomboks (chili pepers) gaan door deze sambal loeat. Een heel werk om fijn te wrijven in de cobek, daarom ik mijn staafmixer gebruiken.

Eerst snij ik mijn uien en pepers in stukken. Ik laat de zaadlijsten in de pepers zitten, want ik hou van een scherpe sambal.

Ik doe er trouwens een halve theelepel zout bij. Niet veel meer, want de trassi is zout genoeg.

De uien, trassi (of terasi), zout, ketoembar (korianderpoeder) en suiker doe ik in mijn plastic kan. De tomatenpuree kan er meteen bij. Dan gaat het blender zelfs makkelijker.

Zo, dat ruikt al heerlijk. Nu warm ik een eetlepel olie op in de pan en bak de sambal op. Ik zorg dat alles wat inkookt en de uien geel kleuren.

Dan kan het citroensap erdoor. Prachtig effect geeft dat. Je ziet de pepers lichter worden; gebleekt door het citroensap. Nu blijf ik roeren totdat het vocht zoveel mogelijk is verdampt.

Het gas kan uit en ik schep de gehakte bieslook erdoor. Wat een gezellige kleurtjes.

Het meeste gaat meteen super warm nog in een uitgekookt jampotje, maar ik bewaar een beetje voor het avondeten.

Door de sambal heel heet in een jampotje te doen, wordt de inhoud gewekt. Dat betekent dat het vacuum trekt en voor maanden buiten de koelkast te bewaren is. Bewaar het op een koele donkere plaats.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *