Sambal Serdadoe

Sambal Serdadoe

Sambal Serdadoe

Sambal Serdadoe, of tewel ‘soldaten sambal’; deze zelfgemaakte sambal spreekt me aan omdat er trassi doorgaat. Ik ben dol op trassi. Het stinkt behoorlijk vinden de meesten, maar ik niet. Het doet me juist denken aan mijn moeder die druk in de weer was in de keuken. Als de trassi werd gebakken en de geur naar boven dwarrelde, was het tijd om eens een kijkje te gaan nemen. Wat is ze aan het maken?

Sambal Serdadoe

Deze sambal bestaat uit 10 lomboks. Wij doen er met z’n tweeën wel een week mee. Maar dat geldt vast niet voor iedereen ;-). Klaar in 20 minuten.


Sambal Serdadoe #26 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch kookboek, pagina 61.

Iets ingewikkelder zijn de volgende sambals. Naast de lombok die het voornaamste ingrediënt blijft, worden er uien, knoflook en een aantal kruiderijen aan toegevoegd. Deze soort sambals wordt in een weinig olie even opgebakken en zijn langer houdbaar dan de rauwe soorten, die in de tropen in een dag bedorven zijn, wanneer ze niet in de koelkast worden bewaard. De eenvoudigste van de sambala’s is de Sambal Serdadoe (de soldatensambal) die deze rij van sambals opent en als basisrecept dient.

Ingrediënten

 • 10 gesnipperde lomboks
 • 200 gram gesnipperde uien
 • 2 theelepels terasi
 • 1 eetlepel olie
 • zout
 1. Wrijf lombok, uien en zout tesamen fijn.
 2. Fruit ze in de olie, maak terasiwater door de terasi fijn te wrijven in 4 eetlepels warm water.
 3. Voeg dit aan de massa toe.
 4. Laat de sambal stoven tot de uien gaar zijn en de brij voldoende ingedikt is.

(Zal in haar recept ‘sambala’s’ een tikfout zijn? Wat denk jij?)

Sambal Serdadoe Ingredienten

Kijk al deze ingrediënten heb je natuurlijk in huis: een paar pepers, wat ui, 2 theelepels trassi (garnalen pasta). Wat een makkie ;-). Deze sambal is zo simpel, maar toch zo vol van smaak. Dat vind ik een heus Beb Vuyk recept. Ze weet goed simpele ingrediënten te combineren tot gerechten met enorm veel smaak.

Sambal Serdadoe chili pepers in ringetjes

Ik laat alle zaadlijsten in de pepers. Dat hoeft natuurlijk niet. Je kan ook de zaadjes en het gedeelte waar ze in vastzitten (dat lichtere) eruit halen. Dan wordt je sambal veel minder heet.

Sambal Serdadoe - chili en uien in de cobek

Ik wrijf beetje voor beetje de uien en pepers fijn. Te veel om in een keer allemaal in mijn cobek te doen; handje voor handje dan maar.

Sambal Serdadoe - sambal bakken in de wadjang

Ik gebruik mijn wok/wadjang voor mijn sambal serdadoe. Hij wordt snel warm en is groot genoeg om goed door te scheppen. Ik bak de pepers met uien kort aan.

Sambal Serdadoe - trassi water erbij

Zo nu kan het trassi-papje erbij. Mijn man roept uit de huiskamer wat we vanavond eten…. want de geur is intens ;-). ‘Heerlijk!’, roept ‘ie.

Nu nog even laten stoven en indikken. Ik laat deze massa zo een 3 minuten doorsudderen, afzuigkap aan ;-).

Sambal Serdadoe - lente uitje erbij

Ik heb nog een lenteuitje liggen. Staat mooi bij de rode peper. Dus die kan erbij. Beb vertelt niet of deze sambal lang bewaard kan blijven.

Lang bewaren

Wil je ‘m later gebruiken zorg dan voor een super schone jampot. Bijvoorbeeld net uit de afwasmachine. Giet er kokend heet water in. Dan ontsmet ‘ie nogmaals en is het potje super heet. Vergeet de deksel niet. Dan de sambal nog heet uit de wok meteen in het jampotje doen. Met een ovenhandschoen het potje dichtdraaien. Tijdens het afkoelen trekt ‘ie vacuüm en kan je je sambal lang bewaren ;-).

Wil je nog meer sambal maken, die je lang kan bewaren? Check dan deze links:

Lees ook mijn entry over alle sambals op dit blog. Daarin worden ook de sambals die je kort kan bewaren behandeld.

 

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. paul butteling schreef:

  Ziet er lekker uit gaan meteen proberen
  Kan ik ook sambal oelek gebruiken in plaats van. Rode pepers

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Ja zeker, dat kan vast. In oelek kan ook knoflook inzitten dat zit in deze niet. Maar dat mag de pret niet drukken. De trassi maakt het lekker 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *