Top 6 Indische salades

Beste Indische zomersalades
Zes beste Indische zomersalades

Met deze temperaturen denk ik altijd aan eten. Door de hitte eet ik liever vaker per dag, maar kleinere porties dan normaal. Bij uitstek zijn Indische salades geschikt bij warm weer. Je kan ze in kleine porties eten en omdat ze lichtverteerbaar zijn, maar toch goed vullen is een Indische salade eigenlijk het beste eten bij tropische temperaturen.

Voor bij de BBQ

De dressing voor een Indische salade kan gemaakt worden van een pindasaus of kokosrasp bijvoorbeeld; iets totaal anders dan de vinaigrette die meestal over een salade gaat. In Beb Vuyk’s boek kom ik de gezelligste salades tegen met namen als: koeloeban, oerapan, karedok en toemis.

De beste Indische salades

  • Op deze pagina vind je mijn top zes lekkerste Indische salades.
  • Op dit blog staan inmiddels ruim 15 geweldige salade recepten. Ga hier naar alle salade- en groenterecepten.
  • Ook heb ik een video uitgelegd hoe je een Indische salade maakt (Engels):

Top 6 beste Indische salades

Speciaal voor warme dagen heb ik mijn top 6 favoriete Indische salades verzameld:


Koeloeban

Koeloeban is net zoiets als Oerapan; een mix van groenten met kokosschaafsel en veel verschillende kruiden. Door de kruidenmix voor Koeloeban gaat kentjoer. Ik ben dol op kentjoer. Deze wortel geeft een sterke smaak af. Je hebt er maar een beetje van nodig, maar het maakt deze salade echt bijzonder.

Koeloeban
Koeloeban: klik op de foto voor het recept

Sajoer Toemis Bajam

Een sajoer toemis bajam is een super snel spinazie gerechtje dat overal bij past. Handje voor handje voeg ik de spinazie toe aan de gebakken boemboe van ui, knoflook, sambal en laos. De spinazie moet maar heel kort, anders wordt het te zacht. Perfect voor bij vis of als salade bij de BBQ.

Sajoer Toemis Bajam
Sajoer Toemis Bajam: klik op de foto voor het recept

Oerapan

Een oerapan is een andijvie op z’n Indisch. De andijvie krijgt een saus van natte kokos met overheerlijke kruiden. Je hoeft er bijna niets bij te eten, zo lekker is dit vegetarische gerecht en mag zeker niet onbreken in mijn lijstje van de zes beste Indische zomersalades.

In Bebs boek staat ook een oerapan van boontjes, spinazie en spitskool; ook verrukkelijk.

Oerapan - Indische paasrecepten
Oerapan: : klik op de foto voor het recept

Karedok

Deze veganistische karedok salade zit zo vol vezels en anti-oxidanten en is er bovendien een waar je je vingers bij op eet. Door de salade gaan onder andere rauwe boontjes, aubergine en kool. De dressing is op basis van pinda’s.

Karedok Indische salade
Karedok: klik op de foto voor het recept

Petjel

Nou als dit niet gezond is ;-). Zelfs met de pindasaus erbij – die best licht is- eet je met deze petjel je wekelijkse behoefte aan groente bij elkaar ;-). Het lijkt op gado-gado maar wordt geserveerd zonder eitjes of tempeh. Je kan een petjelsaus combineren met allerlei soorten groenten.
 

Petjel: indische salade met pindasaus
Petjel: : klik op de foto voor het recept

Lalab van Komkommer

Dit is niet meer dan een overheerlijke zelfgemaakte sambal waar je komkommer indoopt. Beb Vuyk beschrijft in haar gerecht prachtig hoe je dat doet.

Het lekkerste is deze lalab van zeer jonge komkommers, die nog geen zaad hebben geschoten. Stapel de stukken komkommer op een schaaltje en serveer er apart de sambal bij. De lekkerste combinatie is die met sambal oelek of sambal terasi. Men legt een lepeltje sambal op de rand van het bord en haalt daar het uiteinde van de komkommer doorheen; bijt dat stukje af en haalt het restant opnieuw door de sambal.

Zelf Sambal maken

Ik vind deze lalab van komkommer eigenlijk lekker met alle sambals die ik maak. Op dit blog heb ik ruim 20 sambals staan dus zeker genoeg keuze. Ga hier naar alle sambalrecepten.

Lalab van Komkommer I
Lalab van Komkommer: klik op de foto voor het recept

Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *