Sambal Pinda

22-sambal-pindaDeze sambal pinda heb ik net snel gemaakt voor bij de BBQ. Dat klinkt makkelijk en dat is het ook. Dit is een super snelle sambal. Het is net zo stevig als sambal, maar smaakt als een pittige pindasaus. Heerlijk om even snel te maken. Ik vind ‘m erg lekker. Genoeg voor een kleine jampot en klaar in 5 minuten.

Sambal pinda #22 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 59.


Ingrediënten

5 lomboks
1/2 teentje knoflook
1 theelepel zout
1 eetlepel pindakaas

Maak deze sambal als de sambal kemiri, maar vervang de kemiri door pindakaas.

Bij recept voor sambal kemiri (nummer 21) staat:

Wrijf de lombok met de knoflook en het zout fijn. (…) wrijf de kemiri (= hier dus pindakaas) samen met de lombok, de knoflook en het zout.


22-sambal-pinda-ingredienten2

Lekker zo een volle lepel pindakaas. In deze sambal gaat het om de verhoudingen vind ik. Je zou er nog wat citroensap doorheen kunnen doen voor een extra kick, maar het is eigenlijk niet echt nodig. Puur is ‘ie.

22-sambal-pinda-tjobek

Ik wrijf de pepers (ik gebruik rode pepers, maar je kan natuurlijk allerlei soorten voor deze sambal gebruiken) niet helemaal fijn, zodat de sambal een beetje grof blijft, lekker bij de kleverige pindakaas. Ik doe de hele eetlepel in de vijzel en roer het door elkaar. Ik serveer de sambal in de cobek, staat mooi en de BBQ is klaar ;-).

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboek

Zelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Het boek van Bep is een soort bijbel voor de Indische keuken. Ik kwam het een keer tegen (nog met de mooie stofkaft eromheen) bij het leegmaken van het huis van de oma van een vriendje van me. Er zat duidelijk Indisch bloed in die familie. Tientallen jaren later kreeg ik nog een exemplaar aangeboden uit de erfenis van een echte tante van mij, die ook Indisch bloed in haar aderen had. Dat laatste exemplaar heb ik teruggegeven aan mijn neef en die heeft er gelukkig een ander gelukkig mee kunnen maken. Leuk te lezen dat het nu heruitgegeven is, maar mijn oorspronkelijke editie gaat nooit weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *