Sambal Trassi

16-sambal-trassi

Het is zo simpel. Een sambal trassi maak je met een ruime hoeveelheid lomboks (20), een halve theelepel zout en trassi. Dat is een geconcentreerde garnalenpasta te krijgen in de supermarkt.

Het heeft een heel sterke geur. Heerlijk. Het kan eigenlijk niet ontbreken in Indische groentegerechten. Sambal trassi wordt in Beb Vuyk’s kookboek veel gebruikt. Hoe handig om het even zelf te maken en op voorraad te hebben.


Sambal Terasi #16 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 57.

Ingrediënten

20 lomboks
1/2 theelepel zout
1 theelepel terasi

Bereiding als sambal oelek, wrijf de terasi mee.


15-sambal-trassi-ingredienten

Bij sambal oelek staat bij de bereiding: Was en snij de lomboks, eventueel in een mixer met mesjes. Wrijf ze met het zout op de tjobèk tot een brij. Doe ze over in een met sodawater afgewassen jampot en bewaar ze afgesloten in de koelkast.

Je kan elke peper gebruiken voor een sambal. Wil je ‘m goed heet gebruik dan kleine pepers (lomboks) of madame jeanette.

Ik ben gek op rode pepers. Ik heb dan goed de controle over de hitte. Ze zijn niet te heet, zeker niet als je de zaadlijsten verwijderd. Soms doe ik de helft van de pepers met zaadlijsten eruit en de andere helft met alles erin. Dat is precies goed voor mij.

Maar elke peper is anders heet. De scherpte hangt van veel dingen af; hoeveel zon ‘ie heeft gehad, waar ‘ie gegroeid is en hoe vers ‘ie is.

Trassi kan je in droge of pastavorm krijgen bij de supermarkt of toko. Een droge of een natte trassi? Allebei werkt goed, alhoewel ik de droge vaak sterker van smaak vindt.

15-sambal-oelek-pepers

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *