Sambal Malaka
Sambal uit de winkel is lang houdbaar door de toevoeging van zout en zuur. Maak je zelf sambal hou er dan rekening mee dat ‘ie niet heel lang houdbaar is, maar stukken lekkerder. Toch is deze sambal malaka anders. Je kan ‘m langer bewaren, als je ‘m loeiheet in een goed schoongemaakte jampot schept. Dan direct deksel erop. Door het afkoelen trekt de pot vacuüm. Eenmaal open; in de koelkast zetten en altijd een schone lepel gebruiken.
Sambal Malaka
Zelf gemaakte sambal vind ik echt een ontdekking; enorm lekker en vaak helemaal niet zo heet als ik zou verwachten. Door de uien en grote hoeveelheid knoflook is deze sambal Malaka (Atjeh) zoet van smaak. De trassi is verrukkelijk erin. Wat een geuren. Dit is de Indonesische keuken op en top ;-).
Deze sambal Malaka is goed voor twee volle jampotten (zie foto hier boven) en is klaar in 45 minuten.
Sambal Malaka #35 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 65.
Ingrediënten
- 10 gesnipperde lomboks
- 10 eetlepels gesnipperd ui
- 6 teentjes gesnipperde knoflook
- 2 theelepels laos
- spriet sereh in vieren geknipt
- asem ter grootte van een walnoot
- 1/8 blok santen
- 4 eetlepels olie
- zout
- 2 theelepels terasi
- Wrijf ui, knoflook, laos, sereh, terasi en zout tesamen fijn.
- Bak ze in de olie tot de uien geel zijn.
- Stamp intussen de lombok fijn. Voeg lombok, asemwater gemaakt van de asem en 4 eetlepels warm water, aan de massa toe.
- Roer er een blokje santen doorheen en kook de sambal door tot de uien gaar zijn en de olie uit de santen boven drijft.
Er gaat een grote hoeveelheid knoflook in deze sambal. Lekker. Ik gebruik trassi pasta en niet de harde trassi. Dat kan wel, maar deze zachte trassi is wat makkelijker in de vijzel te mengen met de uien.
De citroengras (sereh) stamp ik flink in de tjobek. Alle sappen komen eruit en mengen met de uien. De sambal heeft wel wat sereh-vezels in zich. Die kan je niet meteen zo eten, maar het maakt de sambal wel heerlijk fris. Ik haal ze eruit voor het opdienen. Je kan ook kiezen om serehpoeder te gebruiken. Dat mengt wel makkelijker, maar is minder fris.
Als je uien, knoflook en kruiden mix goed fijn zijn gestampt kan je boemboe de pan in. Ik bak het zachtjes op. Door de trassi gaat het meteen sterk ruiken. Heerlijk. Ondertussen wrijf ik de pepers fijn. Ik haal geen zaadlijsten of pitjes eruit.
Als asem gebruik ik tamarindepasta uit een potje. Dat werkt prima en het smaakverschil met zelf gezeefde asem is er niet echt. Asem zorgt voor een lichte zure smaak. Ik verdun de asem met wat eetlepels warm water.
Tijdens het pruttelen in de pan, doe ik af en toe nog een eetlepel of twee water erbij. Daardoor krijgt de sambal de kans goed gaar te worden en niet droog. Ook is er zo wat meer vocht voor de santen om goed in op te lossen.
De santen zorgt voor een romige smaak, de uien en knoflook voor zoetigheid. Deze sambal is niet al te heet, omdat een groot deel uien is. Je kan het natuurlijk zo heet maken als je zelf wilt. Gebruik bijvoorbeeld de Surinaamse peper ‘Madame Jeanette‘.
Wil je ook andere sambals zien die je lang kan bewaren? Bekijk dan deze links:
- Sambal Droge Garnalen
- Sambal Teri (Tapanoeli)
- Sambal Taotjo
- Sambal Loeat (Timor)
- Sambal van Rode en Groene Lombok
- Sambal Asem
- Sambal Peteh
- Sambal Badjak
- Sambal Serdadoe
- Sambal Malaka
[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]
Hoe lang kan je de sambal ná het openen nog in de koelkast bewaren?
Kan ik i.p.v. santen kokosmelk gebruiken en hoeveel? Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Met groeten
Heb je het wel eens met griekse mensen over Sambal Malaka gehad? Groet’n uut Corfu, Erwin en Raf.