Sambal Droge Garnalen

Sambal Droge Garnalen - Sambal Boeboek Kering

Sambal Droge Garnalen – Sambal Boeboek Kering

Dit is mijn nieuwe favoriete sambal: Sambal Droge Garnalen of zoals Beb het noemt: sambal boeboek kering. Veel garnalen gaan er door. ‘Ebi‘ heten deze gedroogde garnaaltjes en ik haal een bakje voor zo een 4 euro bij de Toko.

Daarnaast gaat mijn favoriete kruid door deze sambal en dat is kentjoer. Deze wortel vind ik echt fantastisch. Het is heel fris in geur en smaak. Het is sterk, dus ik gebruik nooit teveel kentjoer.

Ook djeroek poeroet is verukkelijk en wordt aan deze boeboek kering toegevoegd. Deze heerlijke citroenblaadjes geven een aromatische citroensmaak af, niet zuur, maar juist warm en fris zou ik het noemen.

Sambal Droge Garnalen

Deze sambal is genoeg voor een middelgrote jampot en is klaar in 30 minuten.


Sambal Boeboek Kering #36 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 66.

Ingredienten

 • 3 volle eetlepels gestampte ebi (gedroogde garnaaltjes)
 • 2 theelepels sambal oelek
 • 2 teentjes knoflook
 • 1/2 theelepel kentjoer
 • 1/2 theelepel terasi
 • 1 eetlepel witte suiker
 • 3 djeroek poeroetblaadjes

Stamp de sambal oelek, knoflook, kentjoer, terasi, djeroek poeroetblaadjes en de suiker met elkaar fijn.

Voeg daarna de fijne ebi er aan toe en meng de massa goed dooreen. Maak de olie heet. Haal de pan (Gebruik een koekepan of een wadjang met dikke bodem!) van het vuur en roer er de gestampte massa doorheen.

Draai dan het vuur op z’n laagst (gebruik bij gas een astbestplaatje). Zet de pan er weer op en roer de sambal nog 2 à 3 minuten goed door. 

Laat ze dan afkoelen op een bord en doe de sambal dan over in een goed afgesloten jampot. Mochten er nog restjes djeroek poeroetblaadjes zichtbaar zijn, haal die dan weg voor het opdoen.


Sambal Droge Garnalen - Ingredienten

Ik heb geen verse sambal oelek dus doe door de mix gewoon drie chili pepers. Ik laat de snuf zout weg uit de oelek want er zit al genoeg zout in de garnalen en de trassi.

Trassie is gefermenteerde garnalenpasta en ruikt sterk. Daarmee wordt de smaak van de garnalen nog meer aangezet. Deze sambal wordt een aanwezige in geur in smaak. Lekker!

Beb wil dat we witte suiker door de sambal doen. Dat wil ze nooit. Maar ik denk dat dat komt omdat normaal zout gebruikt wordt in de vijzel om alles goed los te wrijven. Door de korrels gaat het wrijven makkelijker. Meer zout toevoegen aan deze sambal is niet lekker. Dus de grove suikerkorrels zorgen voor wat zoetigheid (lekkere tegenhanger) en helpt het fijnmalen in de vijzel.

Sambal Droge Garnalen - eerste knoflook in de cobek

Ik begin met het fijnmalen van de knoflook in mijn cobek (vijzel). Ik gebruik twee dikke tenen; ik ben dol op knoflook.

Sambal Droge Garnalen - suiker werkt als een vermaler in de cobek

Ik snij mijn pepers fijn en doe ze dan in de vijzel met een schepjes suiker. Het fijnmalen gaat daardoor inderdaad snel.

Sambal Droge Garnalen - de djeroek poeroet blaadjes in de vijzel

De djeroek poeroet blaadjes snij ik niet maar wrijf ik zo goed mogelijk beurs.

Sambal Droge Garnalen - de Ebi moeten echt fijn worden gehakt

De ebi probeer ik fijn te krijgen door er op de slaan en fijn te hakken met mijn koksmes. Ze zijn stevig, dus dat is best een werkje.

Sambal Droge Garnalen - dan alles goed doorscheppen in de vijzel

Alle ebi gaat in mijn cobek door de mix en ik roer en wrijf tot het goed gemengd is.

Sambal Droge Garnalen - opbakken in de wok

Opbakken in twee eetlepels olie. Beb heeft het over laag vuur en zelfs van het vuur halen omdat ze denk ik bang is dat alles aanbrandt. Ik haal de pan niet van het vuur en gebruik al zeker geen astbestplaatje, maar neem het kleinstje pitje en laat de pan niet te heet worden. Dan schep ik alles rustig rond tot het goed is doorgewarmd.

Sambal Droge Garnalen - Sambal Boeboek Kering opdienen

Het resultaat: een heerlijk geurige sambal met een zeer volle smaak. Dit is een prima basis voor nog veel meer gerechten. Ik krijg inspiratie!

De ebi blijft knapperig en de zoetigheid van de suiker werkt ook door. Dat is een lekkere balans in smaak. Deze sambal droge garnalen is echt een van mijn favoriete sambals.

Alle sambals van Beb Vuyk

Op dit blog maak ik alle recepten uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek waaronder al haar sambals. Bekijk hier het hele overzicht van alle sambals uit haar boek.

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Karin schreef:

  Hi! Dit is echt genieten: wat een leuke site. Dacht ik toch best wel veel te kennen van de Indo(nesische) keuken gaat er een wereld voor me open. Fantastisch!
  Ik maakte de sambal boeboek kering met surinaamse droge garnalen bij gebrek aan ebi. Mijn sambal had meer de structuur van een strooisel en lijkt totaal niet op jouw plaatje. Maar wat is het lekker!!! Ik gebruik het nu gewoon als smaakmaker voor alles waar trassi bij past. Heerlijk!

  • zo ontzettend leuk om te horen! Blij je zo te inspireren. De laatste tijd staat de site op een laag pitje, dat is jammer, maar ik heb ook nog een fulltime baan. Maar ik heb voor deze week weer nieuwe recepten gepland. Dus er is binnenkort weer van alles te vinden :-). Tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *