Sambal Asem

Een zoet-zure sambal is een goede combinatie met groentegerechten vind ik. Vandaag maak ik Beb’s sambal asem. Asem is tamarinde dat je gewoon bij de Toko kopen kan in een potje. Het is al prachtig gefilterd. Ook is Javaanse suiker nodig. Ik koop blokjes suiker (gula Jawa) bij mijn Toko.

Niet voor iedereen is even naar de Toko gaan een optie en ook niet in elke supermarkt verkopen ze goede Indonesische producten. In dat geval kan je het online bestellen bij AH.nl.

Soms moeilijk om alle ingrediënten voor Indisch eten te krijgen? Wij helpen je! Bij Albert Heijn staan de meeste ingrediënten  voor SAMBAL ASEM voor je klaar. Bestel nu, dan is alles vandaag nog in huis.

Deze sambal is genoeg voor 8 personen en klaar in 40 minuten.


Sambal Asem #27 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 61.

Ingrediënten

10 gesnipperde lomboks
100 gram gesnipperde ui
1 stuk asem ter grootte van 2 walnoten
2 eetlepels Javaanse suiker
1 eetlepel olie
zout

Week de asem in 1 dl water. Wrijf haar door een zeef en kook haar zachtjes op met de Javaanse suiker. Wrijf lombok en uien met het zout fijn. Fruit ze in de olie. Voeg er als de uien geel zijn het asem-suikermengsel aan toe. Zachtjes door laten koken tot de massa dik wordt.


We hebben binnenkort een feestje waar iedereen wat lekkers mee neemt voor het avondeten. Ik maak sajoer lodeh (zonder trassi) omdat de meesten vegetarisch zijn. De sambal asem wordt een klein cadeautje. Ook hier zit geen trassi in, dus de vega-vrienden vinden dat fijn ;-).

Bereiding

Ik snij de uien en pepers grof en doe ze in een plastic kan zodat ik de blender erop kan zetten. 10 pepers is best veel om fijn te wrijven en door fijn te malen met de staafmixer of keukenmachine wordt alles goed glad. Perfect voor een sambal.

Mijn supermarkt verkocht ook mooie gele pepers. Die doe ik er er in stukjes door in de pan. Dan blijven ze mooi zichtbaar.

De mix kan in mijn wok met twee eetlepels olie. Ik bak alles goed op, zodat de smaken los komen en de mix verkleurt.

Mijn gele pepers kunnen erdoor nu. Ik haal de zaadlijsten niet uit de pepers, want ik wil een pittige sambal maken.

Ondertussen heb ik de tamarinde (asem) uit het potje aangelengd met 1 dl water en op het vuur gezet. Mijn Javaanse suiker kan erbij.

Beb schrijft twee eetlepels suiker voor. Maar omdat ik blokken heb, doe ik iets meer dan 1 blok bij de asem.

Ik proef wel even als alles gesmolten is. De saus mag echt zoet-zuur zijn, dus goed in balans. Tenminste dat vind ik lekker. Net als zoet-zure chili saus. Die is ook behoorlijk zoet.

Nu kan de asem-suiker mix bij de pruttelende sambal. Het een kwestie van blijven roeren totdat het meeste vocht verdampt is en de sambal mooi donker van kleur wordt. Dat duurt wel even.

Ik hou het gas gemiddeld want het mag niet aanbranden. Ik blijf rustig roeren totdat ik het een echte sambal zie worden (na zo een minuut of 15). Ik wil het zover laten indikken dat het niet meer echt van mijn lepel glijdt.

Op deze site heb ik nog veel meer Beb Vuyk’s sambals staan. Bekijk ze hier.

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *