Sambal Ansjovis

Sambal Ansjovis - Sambal Teri uit Noord-Sumatra

Sambal Ansjovis

Ikan teri ken je dat? Dat zijn die knapperige, gezouten visjes (anjovis) die je krijgt bij Indisch eten. Deze sambal ansjovis, zit er vol mee Beb Vuyk noemt het dan ook: Sambal Teri (Tapanoeli). Tapanuli is een regio in Noord-Sumatra. Daar zal deze sambal dus wel vandaan komen ;-).

Sambal Ansjovis

Verrukkelijk vind ik ikan teri altijd. Deze sambal zal daarom zeker niet minder lekker zijn. Aan de slag!


Sambal Teri (Tapanoeli) #32 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 64.

Ingrediënten

 • 10 gesnipperde lomboks
 • 5 eetlepels gesnipperde ui
 • 1 spriet sereh
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 50 gram ikan teri
 • 6 eetlepels olie

Bereiding

 1. Wrijf de lomboks en de gesnipperde uien fijn en voeg er tomatenpuree aan toe. Bak dit mengsel in 2 eetlepels olie. 
 2. Bak de teri in 4 eetlepels olie tot ze geel is. 
 3. Meng de teri met de gebakken kruiden en doe ze op. Aan dit gerecht wordt geen zout toegevoegd omdat de teri zelf al zout is.

Sambal Ansjovis - Ingredienten

Ik ga, in plaats van gewone ui, voor lenteuitjes. Dat kleurt mooi bij de rode pepers en de tomatenpuree en wrijft wat makkelijker in de cobek (vijzel).

We zijn thuis met z’n drieën dus 5 pepers is meer dan genoeg voor mijn sambal. Ik halveer alle ingrediënten. Sambal is wel makkelijk in te vriezen, dus je kan altijd meer maken dan je nodig hebt ;-).

Sambal Ansjovis - Sambal Teri in de vijzel

Ik snij alles goed fijn en wrijf het samen. Ik hou het een beetje grof, want de ikan teri zijn ook best grove stukken. Ik zorg wel dat alle sappen goed uit de pepers en uien is geduwd.

Sambal Ansjovis even opbakken in de wok

De citroengras (sereh) sla ik beurs en snij in een paar stukken zodat ze makkelijk kunnen meebakken in de wadjang. Ik doe een eetlepels olie in de pan en roerbak mijn fijngewreven mengsel met de tomatenpasta goed door.

Sambal Ansjovis - Ansjovis even opbakken

Onderstussen bak ik mijn ikan teri even op. Het is onduidelijk in Beb’s recept of ze verse ansjovis bedoelt, of de al gedroogde versie die je bij de Toko kopen kan. Toch bak ik mijn bedroogde versie even, want daardoor worden de visjes een beetje zachter en beter handelbaar in de sambal.

Sambal Ansjovis, klaar om te eten.

Moet je nou zien. Dat is toch een mooi gezicht! Een grove sambal met allerlei kleuren. We vinden ‘m superlekker. De smaken zijn niet complex, maar de ikan teri geeft het echt een kick. Het zout in de ansjovis is totaal niet overheersend; er zitten genoeg andere ingrediënten bij om het helemaal in balans te brengen.

Ik schep alles in een super schoon potje en druk even aan (met de stukken citroengras erbij). Het is nog warm, dus langzaam trekt alles vacuum. Nu kan ik het maanden bewaren… maar of dat lukt? 😉

Meer sambals zelf maken? Bekijk hier alle sambals op mijn blog.

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Charri Holman-Christensen schreef:

  Thanks for the recipes, Pisang Susu. I tried a few already and love them. Taste just like my mom’s cooking. Thanks again.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *