Sambal van Rode en Groene Lombok

Deze sambal (die Beb sambal van rode en groene lomboks noemt) lijkt veel op de basis sambal: sambal trassi maar wordt in tegenstelling tot sambal trassi opgebakken in wat olie. Ook gaat er relatief meer garnalenpasta (trassi) door.

Door de sambal wordt ingekookt is ‘ie perfect te bewaren. Door de hitte trekt het goed schoongemaakte potje helemaal vacuüm, dus kan je het maanden buiten de koelkast bewaren.

Trassi

Trassi is een zeer sterk geurende dikke pasta van gefermenteerde garnalen. Het geeft ontzettend veel smaak aan groentegerechten en zeker aan sambals.

Ik maak deze sambal van gele en rode pepers omdat deze nu bij mijn supermarkt te krijgen zijn. Groene pepers zijn eigenlijk rode pepers die wat eerder geplukt zijn (onrijp). ‘Ze zijn minder scherp’, staat op pagina 56 van Beb’s boek.

Beb Vuyk en sambal

Beb vertelt trouwens heel grappig in haar kookboek over sambals. Zo legt ze uit dat als je de pepers afspoelt onder de kraan of in kokend water legt, de hitte er voor een groot deel uit gaat. Ook schrijft ze:  ‘En tenslotte – maar dat is voor de bangerds – kan men de sambal ,,vervalsen” met er een theelepel tomatenpuree aan toe te voegen.’

Ik noem zelf deze sambal; sambal trassiwater. De lomboks worden echt even gesudderd namelijk in het trassiwater en daardoor krijgt de hele sambal die typische geur. Heerlijk.


Sambal van Rode en Groene Lombok #30 uit Beb Vuyk’ Groot Indonesisch kookboek, pagina 63

Ingrediënten

5 gesnipperde rode lomboks
5 gesnipperde groene lomboks
2 theelepels terasi
1 eetlepel olie
zout

Wrijf de lomboks met het zout fijn. Fruit ze in de olie. Maak terasi door de terasi fijn te wrijven in 4 eetlepels warm water. Voeg dit aan de massa toe, laat de sambal stoven tot de brij voldoende is ingedikt.


Absoluut niet moeilijk deze sambal, maar wel handig om in huis te hebben. Eigenlijk handiger dan een gewone sambal trassi omdat deze sambal nog langer goed blijft (door het inkoken).

In Indonesië, zo lees ik in Beb’s boek, ‘poft men voor het gebruik de lombok om haar makkelijker te kunnen stuk wrijven’. Ik heb nog een beter idee: ik zet de staafmixer erop ;-). Zo kan ik lekker veel maken.

Ik laat alle zaadlijsten erin. Zo wordt mijn sambal lekker scherp!

Hou nou niet je neus hierboven, vlak na het blenden, want dan wordt het hoesten en niezen.

Ik zet mijn gietijzeren pannetje op het vuur en doe er wat eetlepels olie in. Nu kan de ‘pepermoes’ erbij en even goed aanbakken.

Trassiwater kan er nu bij.

Wat een heerlijke sterke geur komt hier af. Nu laat ik dit inkoken. Dat duurt best even. Ik zorg dat het niet aanbrandt, dus ik blijf roeren.

Je ziet het minder en minder worden in volume. Nu het echt ingekookt is, schep ik het loeiheet in een super schoon gewassen potje. Het potje trekt vacuüm en ik kan dit maanden bewaren.

Alle verse sambal recepten op een rij

[su_posts tax_term=”74″]

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *