Sambal Manis

Sambal Manis

Sambal Manis

Vroeger deed ik het nooit: zelf sambal maken, maar sinds ik zoveel kook uit Beb’s kookboek, kan ik niet meer zonder en koop ik nooit meer sambal, behalve zelfgemaakte van de toko. Deze sambal manis (zoete sambal) is snel klaar en lekker voor wie van pittig houdt.

De sambal uit de supermarkt bevat veel zout en zuur. Dat is om het lang houdbaar te maken, maar doet enorm af aan de smaak die het hoort te hebben.

Ik ben dol op sambal, ook al hou ik niet van super heet eten; een echte Indo dus ;-). Toch op onze reizen door Thailand, Burma en Indonesië hebben we zoveel verschillende soorten heet gegeten in gerechten: van ‘spicy cocktails’ tot super hete theesalades (een hete Burmese salade van theebladeren en pinda’s).

De meeste sambals in Beb’s boek zijn simpel. Je maakt ze even snel naast het gerecht dat je aan het voorbereiden bent. Het staat erg chique en gasten zijn onder de indruk, want het smaakt zo goed vers ;-).


Sambal manis # 17 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 57.

Ingrediënten

 • 5 lomboks
 • 1 stukje asem ter grootte van een walnoot
 • 2 theelepels Javaanse suiker
 • snufje zout
 1. Wrijf lombok, suiker, zout en asem op een tjobèk fijn.
 2. Verwijder onder het wrijven de vliezen en pitten van de asem.

Sambal Manis Ingrediënten

Ik koop asempasta (tamarinde) in een potje. Dat doe ik bij alle recepten waar asem in wordt gebruikt. Ik vind het makkelijker en ik proef niet veel verschil met de verse asem die Beb gebruikt.

Verse asem is een bruine plakkerige binnenkant van een dikke boon. Dit zit vol vezels en zaden (op de markt in Burma was dat het enige dat ik kopen kon).

Javaanse suiker (gula Jawa) koop ik in ronde schijfjes bij de toko of de supermarkt.

Sambal Manis staafmixer

Je kan deze sambal manis prima fijn maken met de staafmixer. Dan is het lekker snel klaar en mooi zacht van structuur.

Sambal Manis vijzel

Ook is de traditionele manier die Beb voorstelt prima. Het fijnwrijven van de sambal zorgt – in mijn geval- voor een minder zachte, maar iets robustere sambal. Ook heerlijk knapperig.

Houdbaarheid

De houdbaarheid van de sambal verschilt. Puur sambal van wat zout en chili pepers is de sambal prima te bewaren in een super schone jampot in de koelkast (een paar weken). Komt er gebakken ui doorheen bijvoorbeeld dan is de houdbaarheid beperkt.

Wekken

Sambal dat geroerbakt wordt kan je veel langer bewaren. Dat moet je het wel loeiheet uit de pan meteen in een super schoon jampotje scheppen. Ik zorg dat het potje ook net uit kokend heet water komt, zodat ook het glas nog warm is. De schone deksel erop en laat maar vacuum trekken. Zo blijft het maanden goed.

Deze sambal manis kan best even – zeker een week –  in de koelkast worden bewaard. Ook is ‘ie zo in elkaar gezet. Ik maak meestal maar een beetje van 3 pepers bijvoorbeeld want we zijn met z’n drieën thuis.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Mirjam schreef:

  Hoi hoi, Ik zou ook graag deze sambal manis willen maken, maar vraag mij alleen af hoeveel tamarindepasta staat voor een stukje tamarinde ter grote van een walnoot. Ik gebruik het namelijk zelf ook uit een potje! Alvast hartelijk dank 🙂

 2. IJsbrand schreef:

  De foto toont een Oelekan en geen tjobek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *