Sambal Goang met Kentjoer

Ik ben dol op het zoeken en testen van zoveel sambalrecepten als ik kan. Ik heb meer dan 30 verschillende Indonesische sambals op dit blog en deze sambal goang met kentjoer (kencur) moet er bij, want deze sambal is snel te maken en erg lekker.

Omdat het belangrijkste ingrediënt van deze sambal chilipepers is, is ‘ie behoorlijk pittig. Ik maak vandaag mijn sambal met rawit en Madame-jeanette; beide zeer scherpe pepers. Je kan ook kiezen voor een mildere, Spaanse peper.

Kentjoer

Ik hou van kentjoer. Deze geurige wortel is niet gemakkelijk vers in Nederland te krijgen. Ik gebruik in plaats daarvan het poeder en dat werkt ook heel goed. Maar als ik verse kentjoer kan krijgen, geef ik daar de voorkeur aan. Gebruik voor dit recept ongeveer 2 cm verse kentjoer of 1/2 theelepel kentjoerpoeder.


Ingrediënten Sambal Goang met Kentjoer

  • 3 teentjes knoflook
  • 8 rawit pepers
  • 1 Madamme-jeanette peper
  • 1/2 theelepel kentjoer
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels olie
  1. Gebruik plastic handschoenen om de rawit en Madamme-jeanette te snijden.
  2. Ontpit en verwijder het witte gedeelte van de peper om de sambal minder pittig te maken.
  3. Hak de knoflook en voeg alles, ook het zout en de kentjoer, toe aan de vijzel en wrijf fijn.
  4. Schep in een schaaltje en verhit twee eetlepels olie en giet over de sambal.

Dit wordt zo’n pittige sambal dat ik mijn raam heb geopend voordat ik mijn pepers snijd.

Het zout helpt de salsa fijn te malen dus dat doe ik altijd direct in de cobek.

Als ik klaar ben, verwarm ik een beetje olie en giet het over de sambal goang. Het sist! Op deze manier wordt de sambal kort gekookt en mengen de smaken goed.

Omdat ik zeer pittige pepers heb gebruikt, heeft deze sambal goang met kentjoer een echte after burn; de perfecte sambal om een ​​boemboe te starten voor een groenteschotel of vis bijvoorbeeld. Of om gewoon zo te eten als saus bij een rijsttafel.

Alles sambals zien op dit blog? Ga naar deze link.

Bekijk hieronder een video over de 4 basissambals.


Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *