Sambal Bieslook

Beb Vuyk heeft echt een heerlijke verzameling sambals in haar boek staan. Ik heb ze nu bijna allemaal gemaakt. Er zitten wat complexere bij, met veel ingrediënten die je lang moet vijzelen en goed moet opbakken. Maar ook super snelle en simpele sambals, zoals deze sambal bieslook.

Even snel

Ik probeer altijd genoeg pepers in huis te hebben. Meestal gebruik ik gewone rode Spaanse pepers. Maar als er vrienden of familie komt eten die wel tegen een pittig hapje kunnen, dan ga ik voor rawit.


Sambal Bieslook #24 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina.

Ingrediënten

5 lomboks
1/2 teentje knoflook
1 theelepel terasi
1 eetlepel fijngehakte bieslook
paar druppels citroensap

Maak een sambal terasi met knoflook en meng er zonder wrijven de bieslook doorheen. Maak haar af met een paar druppels citroensap. Dele sambal is, ook in de koelkast, niet lang houdbaar.


In het voorwoord van haar sambal hoofdstuk legt Beb uit hoe handig het is om alvast een pot sambal oelek en trassi klaar te hebben.

Basis sambal

Sambal oelek is eigenlijk de basis van alle sambals. Het zijn gewoon gevijzelde chili pepers met wat zout. Hierbij doe je dan allerlei andere ingrediënten. Beb adviseert om altijd een pot sambal oelek klaar te hebben staan in je koelkast. Het blijft verbazingwekkend lang goed (ik heb meestal een jampot in de koelkast waar ik wel 2 weken mee doe).

Sambal trassi

Sambal trassi is ook zo een basis sambal. Dat is eigenlijk sambal oelek met daarbij gevijzeld garnalenpasta (trassi). Dat zijn gefermenteerd en ingekookte garnalen. Is prima te krijgen bij de supermarkt en zeker bij de Toko. Het wordt verkocht in harde blokken of zachte pasta.

Sambal bieslook

Deze sambal bieslook is niets anders dan een sambal trassi met knoflook, citroensap en bieslook. Niet vijzelen die bieslook want dan wordt het snot.

Deze sambal is echt zo lekker. De citroensap kleurt alles mooi licht en fris en de bieslook is knapperig en scherp. Leuk om deze sambal met meerdere pepers te proberen.

Ook andere sambals uitproberen? Kijk hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Peter schreef:

  Hallo Pauline
  Ik kocht laatst een kilo lomboks en heb deze fijn gemaakt met wat zout in de keukenmachine.
  Dit wil ik gebruiken als basis voor diverse sambals.
  In jou recepte staat vaak 5 lomboks of 10 lomboks, maar kun je me vertellen hoeveel 5 fijngemaakte lomboks zijn in eetlepels gemeten.
  Met vriendelijke groeten van een trouwe bezoeker van deze prachtige site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *