Sambal Kokos – Sambal Kelapa

Er zijn zoveel verschillende soorten sambal en Beb Vuyk heeft de lekkerste in haar boek verzameld vind ik. De meesten zien er ongeveer zo uit als de sambals uit de winkel (maar dan lekkerder) maar deze sambal kelapa is anders. Dit is meer een seroendeng maar dan lekker pittig!

Mijn dochter en ik hebben een video gemaakt, die kan je hier zien (Engels) of doorlezen voor het recept in tekst en beeld.

Geschaafde kokos

Deze sambal bestaat uit een paar kruiden en een zakje geraspte kokos. In Beb’s recept staat ‘kokosmeel’ maar ze bedoelt kokosrasp of geschaafde kokos. Er wordt in de (natuur)winkels ook kokosmeel verkocht, maar dat is veel te fijn en te droog voor deze sambal kelapa.

Dit recept maakt ruim 100 gram sambal kelapa en het is klaar in 20 minuten.


Sambal Kelapa #37 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 66

Ingrediënten

 • 100 gram geraspte klapper (kokosmeel)
 • 4 eetlepels sambal terasi
 • 1 theelepel laos
 • 2 theelepels ketoembar
 • 1/2 theelepel kentjoer
 • 2 theelepels Javaanse suiker
 • 4 djeroek poeroetblaadjes
 • 1/2 theelepel zout
 • 2 eetlepels olie
 1. Meng de sambal terasi met de laos, ketoembar, kentjoer, de suiker en het zout goed door elkaar.
 2. Maak de olie heet in een koekepan of wadjan, beide met een dikke bodem.
 3. Neem de pan van het vuur en roer onder voortdurend omscheppen het kokosmeel doorheen.
 4. Zet de pan terug op het vuur, draai deze op z’n laagst (gebruik bij gas een asbestplaatje).
 5. Bak de sambal onder voortdurend omscheppen nog enkele minuten door tot ze geelbruin ziet. De kleur mag vooral niet te donker worden. Laat de sambal niet in de pan staan.
 6. Doe ze op een bord en laat ze afkoelen.
 7. Doe ze daarna over in een goed afgesloten jampot.
 8. Voor het opdoen zichtbare djeroek poeroetblaadjes verwijderen.

Ik vervang een eetlepel geraspte kokos met een klein handje wat grovere kokosrasp. Die koop ik in mijn supermarkt. Deze grovere rasp staat bij het allergie/superfood-gedeelte van de winkel. De grovere rasp ga ik ook een keer proberen voor bij klepon. Maar dat doe ik een andere keer.

Mijn sambal trassi is op, dus ik neem twee chili pepers en een stukje trassi (komt op hetzelfde neer). Een compleet recept voor sambal trassi vind je hier.

Javaanse suiker is gula Jawa. Mijn Toko verkoopt dat in ronde schijven. Die vind ik het lekkerst. Ook het citroenblad (jeruk purut) haal ik bij de Toko; lekker vers uit de vriezer.

Kentjoer is een heerlijk geurende wortel. De poeder daarvan is ook bij de Aziatische speciaalzaak te krijgen. Soms hebben ze het vers. Ook erg lekker en kan goed in deze sambal kelapa, mits je het goed fijn raspt.

Even mijn sambal trassi maken. Ik doe meteen het zout en de gula Jawa bij mijn trassi met chili peppers. Dan wrijf ik alles goed fijn. De suiker maakt het tot een mooie donkere pasta.

De ketoembar (koriander), laos en kentjoer kunnen er nu door. De boemboe is droog en stevig; dat is goed.

Beb legt in de bereiding van deze sambal kelapa nergens uit wanneer de kruidenmix door de kokosrasp moet. Ik denk dat er een foutje is gemaakt in de tekst over de bereiding. Ik heb een paar sambal kelapa’s opgezocht online en overal zie ik dat de chef de kruidenmix opbakt en dan de kokos erdoor doet.

Ik bak de boemboe in twee eetlepels olie en doe dan al snel de kokosrasp erbij. Het vuur hou ik laag.

Nu blijf ik de kokos goed bewegen in de pan. De boemboe moet goed door de kokos worden gemengd en dat duurt wel even. Door telkens te blijven roeren gaat alles uiteindelijk perfect door elkaar.

Beb waarschuwt dat de sambal kelapa niet te donker mag worden. Ik denk omdat te donker ook te bitter wordt.

Water

Online zie ik dat sommige koks twee eetlepels water toevoegen zodat alles dat aan de bodem plakt los komt. Dat heb ik ook gedaan. Maar ik zorg er wel voor dat de sambal kelapa niet nat wordt, want de kokos moet net zo droog worden als een seroendeng.

Als ik de sambal kelapa mooi van kleur vind, dan haal ik het direct uit de pan want anders blijft het doorkleuren. Ik doe de kelapa in een schaaltje met bakpapier en laat het afkoelen en verder drogen. Ik laat het zo zeker een nacht staan en doe dan alles in een schone pot.

Heerlijk kruidig en pittig is deze kokosmix. Heerlijk over witte rijst, een nasi goreng of een groentegerecht en een perfecte aanvulling voor een uitgebreide Indische maaltijd.

Zien hoe ik een nasi goreng maak? Ook daarvan heb ik een video gemaakt.

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. jeska schreef:

  Hoi,
  Ziet er erg goed uit!
  Wel vroeg ik mij af welke wokpan je in de bijbehorende video gebruikt?
  Gr, Jeska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *