Sambal Kemiri

Bijna heb ik alle sambals uit het Beb Vuyk’s kookboek gemaakt. Ik heb, sinds ik zelf sambal maak, nooit meer een sambal uit de winkel gekocht. Wel wil ik ze weer gaan kopen bij de Toko. Alleen al om ze te vergelijken met mijn eigen versies. 😉

Door zelf veel sambal te maken, leer je wat je zelf het lekkerst vindt, hoe je ze minder heet krijgt, of juist extra pittig en welke goed bewaard kunnen blijven.

Sambal Kemiri

Deze sambal kermiri vind ik zeer lekker. Door de kemiri-noten wordt de sambal vettig en daarmee ook wat minder heet. Tenminste zo ervaar ik het. Kemiri moet je poffen als je losse noten gebruikt anders zijn ze licht giftig.

Maar meestal haal ik kemiripasta bij de Toko. Dat is al fijn gemalen gepoft; snel en handig dus. Een theelepel kemiripasta staat voor 2 noten.

Deze sambal kemiri is klaar in 10 minuten en genoeg voor 4-5 personen.


Sambal Kemiri #21 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina

Ingrediënten

5 lomboks
1/2 teentje knoflook
5 stuks kemiri
1 theelepel zout

Wrijf de lombok met de knoflook en het zout fijn. Pof de kemiri. Dit kan of boven het gas gebeuren geregen aan een breinaald of metalen satépen of in een foliebakje op een elektrische plaat. De plaat moet op de laagste stand staan en de kemiri moet nu en dan omgedraaid worden. Ze mag niet zwart branden. Stamp de kemiri, terwijl ze nog warm is, fijn en wrijf ze daarna samen met de lombok, de knoflook en het zout.


Super simpel toch: beetje knoflook, wat pepers, 2,5 theelepel kemiripasta en wat zout. Even samenwrijven in de vijzel en je hebt door deze combinatie echt een heerlijke sambal.

Ik laat dit keer de zaadlijsten in de pepers; lekker heet dus. Wil je het wat milder haal dan uit alle of de helft van de pepers de zaadlijsten en spoel ze even af. Ik vind het belangrijk dat je de sambal nog goed proeft en niet alleen maar die scherpe smaak ervaart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *