Sambal met Kokos en Mais – Sambal Kelapa Djagoeng

Sambal Kokos en Mais

Sambal met kokos en mais

Een heel ander soort sambal dan die ik ken, deze sambal met kokos en mais 0f sambal kelapa djagoeng. Het is niet smeuïg als gewone sambal, maar eerder een soort sterk gekruide geraspte kokos ‘salade’ met mais en bieslook.

Ik heb niet zoveel nodig dus heb de hoeveelheden gehalveerd.

Deze sambal gaat goed samen met geroerbakte groenten bijvoorbeeld. Of heerlijk als extra ‘kick’ bij een sambal goreng bruine bonen.

Geen kokosmeel

Beb zegt in het recept ‘kokosmeel’, maar dat is te fijn en te droog. Ik gebruik -als Beb kokosmeel noemt- kokosrasp. Dat werkt perfect.

Sambal met Kokos en Mais


Sambal Kelapa (kokos)/Djagoeng (Mais) #38 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina

Ingrediënten

  • 100 gram kokosmeel
  • 100 gram jonge mais uit blik (laten uitlekken)
  • 4 theelepels sambal terasi
  • 1/2 theelepel kentjoer
  • ontpitte asem ter grootte van een walnoot
  • 4 djeroek poeroetblaadjes (fijngewreven)
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • zout

Al deze ingredienten in een tjobek bij elkaar goed vermengen en dan opdoen. Bij gebruik van verse mais kan eventueel wat Javaanse suiker mee gemengd worden. Deze sambal kan, ook in de koelkast, niet lang bewaard blijven.


Sambal Kokos en Mais - Kelapa Djagoeng - fijnwrijven cobek

De ingedienten voor deze sambal met kokos en mais zijn best overzichtelijk. Voor kentjoer (kencur) ga ik naar mijn toko. Deze sterk geurende wortel wordt verkocht als poeder en geeft echt een authentieke smaak aan sambals.

Jeroek poeroet (jeruk purut) is citroenblad en wordt verkocht bij de toko in de vriezer of gedroogd.

Asem is tamarinde en kan al gefilterd gekocht worden. Heb je nou geen tamarinde gebruik dan een eetlepel goede azijn.

Mijn sambal trassi is op, dus ik maak deze sambal ter plekke door twee paar chili pepers fijn te snijden en daar een halve theelepel trassi (garnalenpasta) bij te doen. Ik snij meteen mijn jeruk blaadjes fijn en wrijf die er door.

Ik gebruik naast mijn chili pepers ook wat droge rawit (kleine hete pepers) – ik heb zin in heet vandaag.

Sambal Kokos en Mais - Kelapa Djagoeng - blenden

Ik krijg het in de vijzel niet direct tot een gladde pasta (de rawit was immers droog), maar ik wil het wel goed door de kokos kunnen scheppen, dus doe alles in een kan en voeg de tamarinde, het zout (halve theelepel) en de trassi toe en zet hier de staafmixer op.

Sambal Kokos en Mais - Kelapa Djagoeng - mais toevoegen

Het mengsel is al snel mooi glad en nat en dan doe ik het terug in de vijzel en schep ik de mais erbij. Ik meng, zoals Beb zegt, alles goed door in de cobek en zet af en toe de stamper (oelekan) er ook even op, zodat de mais wat opengaat.

Sambal Kokos en Mais - Kelapa Djagoeng - mengen in cobek

Doordat alles daardoor nog wat vochtiger wordt kan de kokos, die er nu door gaat, goed plakken aan de rest.

De eetlepel bieslook doe ik er op het laatst bij. Dat staat prachtig die groene stukjes.

Deze sambal met kokos en mais lijkt niet heet, maar door de rawit is ‘ie dat wel. Heerlijk vinden we ‘m en weer eens wat anders dan gewone sambal.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *