Over Pisang Susu

Mijn naam is Pauline Chavannes de Senerpont Domis. Op dit blog maak ik alle recepten uit het Groot Indonesisch kookboek (1973) van Beb Vuyk. Voor veel Indo’s is dit dé Indische kookbijbel. Meer over Beb Vuyk.

Pauline Chavannes de Senerpont Domis - Fotografie Armando Ello
Pauline Chavannes de Senerpont Domis – Fotografie Armando Ello

Pisang Susu zijn trouwens overheerlijke melkbanaantjes die je veel ziet in Indonesië. De naam past goed bij dit blog. Het staat voor mij symbool voor Indonesië (pisang) en Nederland (susu = melk). Net zoals ik ben samengesteld met een Indische vader en een Hollandse moeder.

Inmiddels heb ik 427 (meting februari 2024) van de 578 recepten gemaakt, gefotografeerd en uitgelegd in het Nederlands en het Engels. Ik vertel per recept voor hoeveel personen het is bedoeld en hoe lang het duurt om te maken. Ook beoordeel ik de smaak en moeilijkheidsgraad.

Indisch eten is gezond

Beb Vuyk’s gerechten zijn meestal simpel, zeer smaakvol en erg goed te combineren. Als je alleen zou eten uit Beb’s boek dan heb je een zeer afwisselend en gezond dieet.

Er is veel variatie in groentes en manieren van bereiden. Soms rauw dan weer roerbakken. Of fantastische soepen met vlees, vegetarische gerechten van ei in kokosbouillon en tientallen klassieke toetjes, zoals bubur hitam (zwarte rijstepap) of spekkoek. Ook zitten er bijzondere ingrediënten bij zoals niertjes en hartjes. Daar kijk ik naar uit!

Op de foto hiernaast maak ik voor het Indisch maandblad Moesson (2015) een Goeramischotel van Beb Vuyk.

Betere thuiskok

Ik kook uit dit boek omdat ik nooit meer wil vergeten hoe ontzettend lekker Indonesisch eten is. Door alle recepten uit Beb’s boek te maken, hoop ik zelf beter te worden in koken en dan speciaal in recepten uit de lekkerste keuken van de wereld.

Ook helpt mijn dochter (2010) vaak mee. Dit blog is ook zeker voor haar bedoeld; voor later. Ze vindt het fantastisch om gekke smaken te leren kennen (zoals petehboontjes) of nieuwe snacks te leren maken, zoals ‘heksenballen’ (klepon).

Loulou Chavannes 2014
Beb Vuyk

Authentiek en modern

De recepten kook ik zo precies mogelijk na, zodat ik begrijp hoe het gerecht ‘bedoeld is’. Maar ik laat ook zien hoe je het met ‘moderne’ keukenapparaten ook een prachtig resultaat krijgt. Zo gebruik ik graag mijn blender als ik veel sambal ga maken. ;-).

Sommige dingen doe ik anders dan Beb. Zo gebruikt Beb een asbestplaatje om eten warm te houden. Dat bestaat nu niet meer (gelukkig).

Vetsin

Beb gebruikt ook af en toe in haar Chinese recepten vetsin. Als ik het in huis heb, gebruik ik het, maar je kan dit ingredient ook weglaten. Vetsin zorgt voor de smaak umami. Er is veel gedoe geweest omdat het slecht zou zijn voor de bloeddruk, maar dat is nooit wetenschappelijk aangetoond.

Het boek van Beb Vuyk kan je bestellen via deze site. Het is niet duurder, maar je sponsort pisangsusu er mee. Bestel een nieuwe uitgave hier.

Gerechtje voor pa

Mijn moeder komt uit Wormerveer, mijn vader uit Batavia (Nederlands-Indië). Bij ons op tafel stond iedere avond de schaal rijst naast de schaal met aardappelen. Mijn moeder kookte een ‘gerechtje voor pa’ en voor ieder die er zin in had ook zuurkool met worst. Toe een griesmeelpudding met bessensap, of spekkoek met koffie.

Wij, mijn broer, zus en ik ontdekten al snel dat bloemkool met ketjap manis een goede combinatie is. Of zuurkool met sambal en serundeng. Zo enak!

Oma

Mijn (Hollandse) moeder kan heel goed koken. Zelf vertelt ze juist over haar moeder die een ster was in de keuken met vlees braden en brood bakken

Mijn moeder leerde ‘Indisch’ koken van haar schoonmoeder (mijn oma) die nog maar net in Nederland was, na de oorlog, toen Indië Indonesië was geworden. Mijn Indische oma maakte onder andere recepten uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk (1973).

Oma Lieke met mijn tante.

Voor wie

Pisangsusu is voor mensen die Indonesisch eten heerlijk vinden en het zelf willen gaan maken. Laat je niet afschrikken door de onbekende kruiden. Het meeste is gewoon bij de supermarkt te krijgen, zoals citroengras, (verse) geelwortel (kunjit), (verse) gember (djahe) en (verse) laos (galangal). Bij de toko haal ik jeruk purutblad (verse citroenblad) en bananenbladeren om kue (cake) in te maken.

Ik heb alle kruiden uit Beb’s boek voor je op een rij gezet met uitleg.

Pisangsusu is voor mensen die Indonesisch eten heerlijk vinden en het zelf willen gaan maken. Laat je niet afschrikken door de onbekende kruiden. Het meeste is gewoon bij de supermarkt te krijgen, zoals citroengras, (verse) geelwortel (kunjit), (verse) gember (djahe) en (verse) laos (galangal). Bij de toko haal ik jeruk purutblad (verse citroenblad) en bananenbladeren om kue (cake) in te maken

Poederkruiden heb ik altijd op voorraad. Die haal ik in kleine hoeveelheden bij de supermarkt of in grotere hoeveelheden bij de toko. Zorg voor een variatie aan kruiden in je voorraadkast. Veel kruiden hoeven niet voor Beb’s recepten altijd vers te zijn, maar komen uit potjes of de vriezer.

Ik hoop dat je van Indonesisch eten maken gaat genieten zoals ik doe. Als je eenmaal op gang bent, merk je hoe makkelijk het is. Je kan ontzettend lekker eten maken met bijna niets 😉

Selamat Makan!

Rangkasbitoeng 1929, de geboorteplaats van mijn vader (geboren 1928). Toevallig speelt hier ook de Max Havelaar af. Op de foto mijn opa en oma met mijn vader als baby tussen hen in. Het gezin is hier weggegaan omdat er teveel slangen zouden zijn.

38 reacties

 1. Paula schreef:

  Dank je wel voor het bewaren van alle heerlijke recepten. Mijn moedertje komt van Java…

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Lieve Paula,

   Wat fijn om te horen. Op deze manier worden inderdaad de prachtige recepten bewaard en maken jonge mensen ze ook weer! 😉 Mijn nichtjes zijn er dol op. Geniet ervan en als je nog ideeen hebt, ik hoor ze graag!

 2. Willy de Kanter schreef:

  Mijn man is een INDO, wij zijn dit jaar 60 jaar getrouwd. Ik kook graag indisch.

  Mijn man is een INDO. Wij zijn dit jaar 60 jaar getrouwd. Ik kook graag indisch. Enige dagen geleden zag ik op uw side recepten, Hoe kan ik die weer vinden?

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Beste Willy, wat leuk te horen dat je zo graag Indisch kookt! Welk recept zoek je precies? Dan stuur ik je een directe link. Links boven aan op de website staat een zoekmogelijkheid. Als je daarin de naam van het gerecht tikt kom je er ook.

   Ik hoop dat ik je kan helpen. Laat maar weten, vriendelijke groet, Pauline Chavannes van Pisang Susu

 3. thijs latupeirissa schreef:

  Hoi Pauline,

  VAndaag je zus Renee gezien op de verjaardag van Sam van Lingen, neef van haar man? We hadden het over makang2 en onze roots, mijn pa ex knil molukker, mijn ma indonesisch. Wat leuk om jouw site te zien, en wat ben ik trots op je! Go Girl!!!

  Groetjes,
  Thijs

 4. sjoerd schreef:

  dank!! Bep Vuijk zit ergens in een verhuisdoos, maar morgen alsnog aan de kerrie eieren. Woehoe!!

 5. Mas Rob schreef:

  Rangkasbitoeng.. Leuk… Ik weet niet of het je bekend is: het was de hoofdplaats van Lebak in het westen van Java. De plaats waar Multatuli zijn aanvaring kreeg met de koloniale bureaucratie en de plaats waar de Indische hoofdstukken van Max Havelaar zich afspelen.

 6. Mas Rob schreef:

  En die slangen komen ook terug in de Max Havelaar!

  “Eén omstandigheid echter was er te Lebak, die haar verdriet berokkende: kleine Max kon niet in de tuin spelen omdat daar zoveel slangen waren. Toen ze dit bemerkte en hierover zich bij Havelaar beklaagde, loofde deze aan de bedienden een prijs uit voor elke slang die ze vangen zouden, doch reeds de eerste dagen betaalde hij zóveel aan premiën dat hij zijn belofte moest intrekken voor ’t vervolg, want ook in gewone omstandigheden en dus zonder de voor hem zo noodzakelijke zuinigheid, zou die betaling spoedig zijn middelen zijn te boven gegaan. Er werd alzo vastgesteld dat kleine Max voortaan ’t huis niet meer zou verlaten, en dat hij zich, om frisse lucht te scheppen, vergenoegen moest met spelen in de voorgalerij. In weerwil van deze voorzorg was Tine toch altijd angstig, en vooral ’s avonds, daar men weet hoe slangen dikwijls in de huizen kruipen en zich, om warmte te zoeken, in de slaapkamers verbergen.”

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Ontzettend leuk dat u dat vertelt. Ik was mij er niet van bewust. Ik heb het boek natuurlijk in de kast staan en bladerde er laatst weer door. Hoe van nu het eigenlijk is. En wat bijzonder dat het nu Rangkasbitoeng was. Ik ga het opnieuw lezen ;-)! Dank u!

 7. Frank van Schaijk schreef:

  Hoi Pauline ?
  Wat ontzettend leuk jouw foodblog in het teken van Beb Vuijk ! Ik zelf kook al 25 jaar uit dit kookboek (6e druk, valt al helemaal uit elkaar hahaha) en is eigenlijk mijn favoriete ‘bijbel’.
  Als ik gasten krijg maak ik meestal een mini-rijsttafel van 41, 58, 138 en 157: de perfecte combinatie !
  Heb je nog aanvullende tips?
  Mijn vader komt ook uit Batavia (1936), misschien zijn we wel verre familie … ?
  Keep on cooking and writing !
  Groetjes Frank

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Sambal Goreng boontjes
   Sambal Goreng ei
   Semoer Jawa
   Babi ketjap

   Verrukkelijke combi. Mijn maag gaat knorren 😉 Een atjar erbij? Dat zou nog kunnen. Ik maak gekookte, of een ingemaakte atjer ketimoen ;-). https://pisangsusu.com/414-zuur-van-komkommers-ii-atjar-ketimoen/. Ook vind ik een sajoer lodeh overheerlijk bij dat ei en die semoer jawa… Leuk he gerechten samenstellen. Vorige week mocht ik koken voor de familie van mijn man: 50 stuks. Fantastisch, maar ook ingewikkeld qua hoeveelheid en vooral de combinatie. Er waren ook vegetariers bij.. Gemaakt: babi ketjap, sambal goreng udang peteh, oesih van tempe, serundeng, sambal badjak, sambal trassi, atjar ketimoen en een gado gado met saus ;-). ADUH! 😉

   Tuurlijk zijn we familie 😉 Sowieso, want we praten over eten, hihi. Ik blijf koken 😉 Hoe toch, anders lapar 😉

 8. Hans van der Meer schreef:

  hallo Pauline ,
  wat ben ik blij dat ik je side gevonden heb en die fimpjes erbij echt duidelijk je hebt er een fan bij

 9. Pier schreef:

  Bedankt voor de mooie site en (vooral) prima video’s!

 10. Jos jansen schreef:

  Hou natuurlijk van indisch eten,anders was ik niet bij je blog uitgekomen.Heb het Bep Vuyk Groot indonesisch Kookboek al jaren in bezit, 8e druk 1973. (net als jouw indische oma)
  Jouw inititatief is geweldig ! Kompliment. je dochter zal later trots op je zijn. Ik blijf je blogs volgen.
  Kun je abonneren ?

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Zo leuk om te horen Jos! Je kan me volgen op mijn facebookpagina waar ik telkens een nieuwe recept link als ik een nieuwe op dit blog heb. Op deze manier wordt je automatisch op de hoogte gehouden. Dit is mijn pagina: even ‘liken’ / ‘vind ik leuk’ en dan ben je geabonneerd. https://www.facebook.com/pisangsu2/

 11. Marion de Soet schreef:

  Hallo Pauline,
  In tegenstelling tot al je andere fans, ben ik een superbeginneling in de indonesische keuken! Ik ben net gestopt met werken en heb nu meer tijd. Je presentatie op de huishoudbeurs was inspirerend en ik wil nu proberen wat van je recepten te maken. Hartelijke groeten, Marion

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Wat ontzettend leuk om te horen Marion. De recepten hier zijn echt simpel en als je vragen hebt, geen probleem natuurlijk. Stuur me een berichtje en ik geef meestal binnen een dag antwoord. Heel gaaf dat je naar mijn kookshow bent geweest!

 12. Jeanette schreef:

  Je had zaterdag 25 februari iets op de huishoudbeurs gemaakt. Was heerlijk, was met rijst, kokosmelk, kipfilet. Waar kan ik dit recept vinden?

 13. Jeanette Braam-Tanasale schreef:

  Pauline, gisteren heb je op de pasar malam bij de huishoudbeurs een lekker gerecht met rijst, kokosmelk, kipfilet en kerrie gemaakt. Waar kan ik dat recept vinden?

 14. Jane schreef:

  Dag Pauline, leuke site vol met heerlijke recepten, ik begin vandaag met de tjendol. Ik zal de link doorsturen voor de familie in Amerika dan hoef ik het niet meer uit te leggen. ? dat is wel zo makkelijk. Hartelijke groet!

 15. Jacqueline schreef:

  Beste Pauline, wat een ontzettend leuke website! Ik heb met kerst mijn eigen Beb Vuyk gekregen (ik had het boek te leen van mijn schoonmoeder). Ik vind het erg leuk om me te verdiepen in verschillende keukens. Per toeval kwam ik op je site tijdens mijn zoektocht over de Indonesische keuken. Je vult de recepten goed aan, aangezien niet alles even duidelijk is in het kookboek. Erg fijn!

  Ik heb een vraag over ketjap. Ik heb begrepen dat er voornamelijk ketjap sedang wordt gebruikt, tenzij anders aangegeven. Klopt dat? Is er misschien een bepaalde regel wanneer je welke ketjap gebruikt?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Dank je wel! Ketjap sedang is een halfzoete ketjap. Ik gebruik meestal ketjap manis. Maar het klopt dat een zoete ketjap de standaard ketjap is in de indokeuken. Als specifiek staat aangegeven wordt er zoute ketjap gebruikt. Maar meestal is dat voor Chinese recepten. Ik ben dol op ketjap manis van ABC (Heinz). Dat vind ik de lekkerste. Ik gebruik kikkoman (licht of donker) ketjap voor mijn Chinese en Japanse recepten. Veel succes en vragen beantwoord ik graag! 😉

 16. Mandy schreef:

  Hoi Pauline, wat een leuke, inspirerende website heb je! Ik heb jouw kookshow afgelopen zondag op de HHB gezien en had na afloop meteen zin om zelf aan de slag te gaan met de perkedel balletjes. Fijn dat je ook gelijk de vega optie hebt gemaakt, want lang niet iedereen is ervan op de hoogte dat bijvoorbeeld de Vegetarische Slager een goede vervanger kan zijn voor veel Indische gerechten. Ze zouden dit merk moeten doorvoeren in de toko, dan hoeven mensen bepaalde gerechten ook niet af te schrijven.
  Het boek van Beb Vuyk is overigens inmiddels besteld, kan niet wachten! 🙂

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Mandy! Wat leuk om te horen. En tof dat je ff op mijn blog bent komen kijken. Ja de vega optie van de balletjes is misschien nog wel lekkerder dan het origineel. Ik heb het specifieke recept nog niet online gezet. Als ik weer vega gehakt koop dan ga ik het meteen online zetten. Maar je snapt dat het dus perkedel is en je het gehakt gewoon kan vervangen met vega. In mijn show had ik er wel ketjap doorgedaan. Dat maakt het nog lekkerder vind ik ;-). Wat leuk dat je Beb’s boek hebt gekocht! Heel veel plezier ermee. Dank voor je spontane bericht. You make my day!

 17. JocBeth Spartley-Wenno schreef:

  Wat een bijzondere en aparte naam heb jij,…zal zeker binnenkort de wajik uitproberen…veel te laat het recept hiervan aan mijn overleden Javaanse moeder gevraagd,….hopelijk gaat ie smaken als die van haar.

 18. Hallo Pauline
  wat een leuke recepten allemaal en deze uit Java toevallig ben ik geboren o Oost Java in het plaatsje Pare heb daar 3 jaar gewoond maar moest van Soekarno weg omdat mijn moeder blank was en mijn vader Javaan was die een suikerriet plantage had en voor de Knil had gevochten.
  Maar we zijn nu niet meer terug geweest wat ik wel zou willen.
  Maar daarom vind ik de recepten uit Java erg leuk om te maken heb je er nog meer?

  • Cynthia Eichperger schreef:

   Oh Winneke Dirksen Tichelaar,
   Wat bijzonder.. Mijn vader was geboren in 1922 In Pare Pare. Hij leeft niet meer maar eindelijk eens iemand die daar ook geboren is.

 19. Yvette schreef:

  Wat goed dat je het boek van Bep Vuyk meer laat ‘spreken’, Pauline!
  Ik heb de 38e druk uit 2007, maar ik kook er weinig mee. Meestal val ik terug op een paar vertrouwde recepten, gebaseerd op de smaken uit West-Java (Salatiga, Semarang, Meester Cornelis) waar ik mee ben opgegroeid.
  Omdat mijn zoon graag Soto ajam wilde eten, kwam ik bij jouw video uit. Super, deze video’s van zoveel Indische recepten! Daarmee kook je zoveel gemakkelijker, als je minder ervaring hebt met de Indische keuken. En nu heb ik gelijk een reden om het boek van Bep vaker uit de kast te pakken. Jouw recepten van Tjendol en Kue lapis ga ik beslist uitproberen. Daar ben ik gek op 😋.
  Terima kasih banyak voor jouw website en video’s!

 20. Cynthia Eichperger schreef:

  Beste Pauline,
  Bij toeval ben ik vandaag op jouw Blog terecht gekomen na weer eens internet af te struinen op nieuwe eetsites en video’s. Wat leuk om jouw geschiedenis te lezen. Ik ben zelf ook hier geboren uit een Hollandse moeder en een Indische vader, die helaas al lang niet meer leeft. Net als jouw moeder heeft mijn moeder van mijn Indische Oma (geb. 1898) die de eerste jaren van mijn leven bij ons in huis woonde. Zij kookte graag en veel en werkte ooit voor restaurant Garoeda in Den Haag, Onze familie gebruikte Bep Vuijk haar boeken niet. Mijn moeder kreeg van mijn Oma een door haar zelf geschreven kookboek en daarnaast de kleine Keijner die vol met haar aanvullingen staat. Die ik immer ook nog wel als leidraad in gebruik. Want niet alle recepten ken ik uit mijn hoofd. Voor velen een lastig boekje omdat hierin de receptuur wat sumier geschreven is. Soms maak ik nog de spekkoek zoals mijn oma ze maakten. De smaak van het beslag zit in mijn geheugen gegrift en proef ervan totdat het beslag met het donkere kleurtje de smaak heeft zoals die moet. Net als jij ben ik gek op koken, alleen doe ik het voor mijzelf en vrienden, maar niet professioneel. Ik wens je heel veel succes met koken en dit Blog bijhouden. Ik zal m favoriet zetten.

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Super leuk om te horen Cynthia! Dank voor je verhaal. Het is altijd fijn te weten dat er zoveel zijn met dezelfde liefde voor eten en achtergrond.

 21. Martine schreef:

  Beste Pauline,
  Wat een heerlijke site heb je, ik kwam er toevallig op, omdat ik op zoek was naar het boek van Ben Vuyk en hetzelfde idee hebt als jij, een blog maken over alle recepten van Beb Vuyk. Maar nu zie ik jouw blog en denk niet dat ik hier aan kan tippen, hahaha. Ik ben zelf gewoon een kind van 2 Hollandse ouders en heb volgens mij totaal geen greintje Indonesisch bloed in me, maar dat had ik net zo goed wel kunnen zijn, want Indonesisch koken is mijn passie. Daarom had ik ook het idee van een blog. Maar je weet nooit….

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Wat ontzettend leuk om te horen Martine! Indonesisch bloed heb je niet nodig om te kunnen genieten van dit eten niet? Het is gewoon een van de lekkerste keukens ter wereld ;-). Een blog maken over Indisch eten is altijd een goed idee. Ook zijn er meer Indische kookboeken die zich er goed voor lenen! Doen! Kunnen we elkaar promoten! 😉

 22. Gert-Jan Jimmink schreef:

  Aanrader!!!:
  Jeff Keasberry “Alle Indische keukengeheimen” Recepten en verhalen van drie generaties Keasberry.
  De rijke, gevarieerde Indische keuken heeft blootgestaan aan zowel oosterse als westerse invloeden, waarin het beste van beide continenten is verenigd. In Alle Indische keukengeheimen worden de ontstaansgeschiedenis van de Indische keuken, het gebruik van de unieke ingrediënten, de eetgewoonten en veel handige kooktips, serveersuggesties en varianten voor verschillende gelegenheden beschreven. Oma had een restaurant Djokja in de Pijp in Amsterdam. Daar maakte ik als student kennis met de Indische keuken. Geweldig!
  Leuk deze blog en het initiatief om Beb Vuyk na te koken. Maar er zijn nu ook geweldige recentere kookboeken!

 23. Eveline van der Linden -Vooren schreef:

  Ik zou heel graag willen weten, hoe ik aan zo’n emaille stoompan kan komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *