Sambal Oelek

Sambal Oelek

Sambal Oelek

Sambal oelek maken is erg makkelijk. Een sambal oelek is de basis van alle sambals, zo legt Beb Vuyk uit. Deze sambal bestaat uit chili pepers en wat zout. Dat wordt fijngevijzeld en bewaard in de koelkast in een schone pot.

Voeg je trassi toe, dan maak je een sambal trassi; de andere basissambal uit het Groot Indonesisch kookboek.

Inmiddels heb ik alle sambals uit het sambal hoofdstuk van Beb Vuyk gemaakt. Beb Vuyk heeft de sambals verdeeld in makkelijke sambals en wat complexere. Een overzicht van alle soorten sambals vind je hier.  

In deze video maak ik een sambal oelek en een sambal trassi. Vandaaruit laat ik zien hoe je deze basissambals verder kan uitbouwen tot nog originelere versies.


Sambal Oelek #15 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 57.

Ingrediënten

  • 20 lomboks
  • 2 theelepels zout

  1. Was en snij de lomboks, eventueel in een mixer met mesjes.
  2. Wrijf ze met het zout op de tjobèk tot een brij.
  3. Doe ze over in een met sodawater afgewassen jampot en bewaar ze afgesloten in de koelkast.

Sambal Oelek - Chili in cobek met zout

In gebruik rode spaanse pepers, maar alle soorten pepers zijn mogelijk. Kleine rode en groene lomboks kunnen veel heter zijn. Ook bestaat er rawit of bijvoorbeeld Madame Jeanette (Capsicum chinense) als je echt tegen super heet kan

Minder hete sambal

Soms wil ik juist een wat zachtere sambal. Daartoe haal ik de zaadjes en hun lijsten (de lichtere delen waarin ze vastzitten) eruit en snij de pepers dan fijn. Ik hou zelf van een beetje grove sambal dus ik snij de pepers niet te fijn, want zo blijft de verse sambal fris en knapperig. Heerlijk.

Sambal Oelek - fijngesneden rode peper


Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Webp.net-gifmaker-3.gif

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *