Sambal Asem Kemamah (Atjeh)

sambal kemamah (stokvis)

Check! Nu ik deze overheerlijke sambal asem kemamah (met stokvis) heb gemaakt, is het hoofdstuk sambals van Beb Vuyk uit! Op dit blog maak ik alle 578 recepten uit haar Groot Indonesisch Kookboek (1973). Ik heb nu in totaal nog 290 recepten te gaan ;-).

Zelf sambal maken ben ik pas echt leuk gaan vinden door dit hoofdstuk. Aan versgemaakte sambal proef je heel goed dat ‘ie net gewreven is en je kan de hitte heel goed aanpassen naar de wensen van de eters.

Deze sambal kemamah uit Atjeh is geweldig. Stokvis, gedroogde vis, is het basisingrediënt. Voor het conserveren is er veel zout aan stokvis toegevoegd. Ik week mijn stokvis zeker 24 uur. Ik ververs het water 3X.

Deze sambal asem kemamah (Atjeh) is klaar in ongeveer 30 minuten en genoeg voor een jampot (zeker 10 personen).

Sambal Asem Kemamah (Atjeh) #34 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 65.


Ingrediënten

 • 1 stuk geweekte stokvis van +/- 150 gram
 • 5 gesnipperde lomboks
 • 4 gesnipperde teentjes knoflook
 • 10 eetlepels gesnipperde uien
 • asem ter grootte van een walnoot
 • 1/2 eetlepel witte suiker
 • 1/6 blok santen
 • 4 eetlepels olie
 • zout
 1. Wrijf lombok, uien, knoflook met suiker en zout fijn.
 2. Bak ze in de olie tot de uien lichtgeel zijn.
 3. Stamp de stokvis in uiterst fijne stukjes en bak die mee.
 4. Maak asemwater van de asem met 4 eetlepels warm water.
 5. Voeg die aan de massa toe, evenals het blokje santen.
 6. Roer dit alles goed door elkaar en laat het gerecht nog enige tijd stoven tot de stokvis gaar is. Zo nodig 1 à 2 eetlepels water toevoegen.

Deze sambal behoort vrij droog te zijn en kan, ook in de koelkast, niet lang bewaard worden.


sambal kemamah (stokvis) ingredienten

In mijn pak stokvis zit meer dan de 150 gram die ik voor mijn sambal kemamah nodig heb. Ik heb van de rest ‘bakkeljauw’ gemaakt. Hier is een goed recept van De Kokende Student. De stokvis voor deze sambal heb ik, na weken en spoelen, ingevroren om nu te kunnen gebruiken. Handig want je kan direct aan de slag.

Ik gebruik vandaag twee soorten pepers en nog wat restjes. De kleine pepers zijn een stuk pittiger dan de gewone Spaanse peper.

stokvis uit de vriezer

Ik laat mijn stokvis half ontdooien. Dan gaat snijden makkelijker. Ik wrijf mijn rode pepers, uien, knoflook met suiker en zout fijn (boemboe). Beb legt in haar boek uit dat zout en suiker ervoor zorgen dat fijnwrijven makkelijker gaat door de grove korrels.

Wat extra hulp kan je gebruiken want 10 eetlepels uien fijnwrijven is even wat werk ;-).

stokvis in stukjes

Deze boemboe (bumbu) moet goed worden opgebakken in een paar eetlepels olie tot de uitjes geel zijn.

sambal kemamah bakken

De stokvis kan erbij en dan al snel de santen (kokoscrème) en de asem (tamarinde). Ik koop asem in een potje bij de toko. Dat is al gefilterd.

Sambal kemamah met santen en tamarinde droogbakken

Dit laat ik goed droogbakken want zo hoort ‘ie zegt Beb in haar recept. De vis moet garen, dus het is goed als deze sambal kemamah goed doorbakt. Halverwege het droogbakken kan ik de gebakken stokvis ruiken. Erg lekker. Ik roer door totdat de sambal wat droog wordt en schep dan alles in een superschone jampot.

sambal kemamah (stokvis) drooggebakken

Deze sambal kemamah is heel umami. De vis en de santen dempt de hitte van de pepers en de grote hoeveelheid uien zorgen voor een mooie sambal. Weer een goed recept van Beb Vuyk.


Pisang Susu geeft een gerechtenwaaier uit met 20 originele Pisang Susu recepten (10 euro) voor in de keuken. Klik op de banner hieronder om een waaier te bestellen. 


Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Kenneth Kross schreef:

  Net gemaakt. Met pepers uit eigen tuin en Klippfisk in Noorwegen gekocht. Heel erg lekker. Waar eet u het bij?

 2. Kenneth Kross schreef:

  Wat leuk! ik ben ook getrouwd met een Noor dus een goede toevoer van klippfisk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *