Sambal Ui

Even een verse sambal bereiden? Beb Vuyk heeft een super simpele sambal ui in haar boek staan. Ik gebruik verse lente ui; dat staat mooi en past bij het voorjaar. Deze sambal kan je makkelijk nog pittiger maken door een scherpere peper te gebruiken. Ik hou het bij gewone rode Spaanse pepers.

Genoeg voor 6 personen en klaar in 5 minuten.


Sambal ui #23 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 59.

Ingredienten

5 lomboks
1/2 teentje knoflook
1 theelepel terasi
1 eetlepel fijn gesneden ui

Maak sambal terasi, maar wrijf de fijngesneden uien en de fijngesneden knoflook mee. Deze sambal is, ook in de koelkast, niet lang houdbaar.


Dit is alles wat je nodig hebt. Ik gebruik de oude cobek van mijn oma om de sambal te wrijven. Sambal trassi is trassi (garnalenpasta), met een snufje zout en hete pepers samengewreven. Trassi kan je krijgen bij de supermarkt of toko. Het wordt gedroogd of als pasta verkocht. Beide werkt prima voor deze sambal.

Ik heb 4 eters vandaag dus wrijf wat minder pepers samen. Ik gebruik 3 pepers, 1/4 teen knoflook, 1/2 theelepel trassi, 1 lenteuitje en een mespuntje zout.

Ik snij alles in gelijke stukken, maar laat het grof. Deze keer eten we de sambal door de soep. Een grove sambal vind ik dan lekker. Ik wrijf netzolang tot alle pepers en uitje slap zijn en de sappen eruit lopen. De trassi lost daarin goed op.

Een super simpele sambal, die je in 5 minuten op tafel hebt. Verser kan niet. Wil je meer eigengemaakte sambals proberen? Hier staan alle sambals die ik tot nu toe heb gemaakt; van super simpel tot ‘wat meer werk’ maar allemaal heerlijk.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *