Sambal Petis

Deze supereenvoudige sambal petis is in 5 minuten gemaakt. Snijd wat pepers fijn, voeg 1/2 theelepel zout en 2 theelepels petis toe. Wrijf het in de vijzel en je bent klaar. Als je een blender gebruikt, kan het natuurlijk nog sneller!

Petis is een garnalenpasta. Het is anders dan trassi. Het smaakt en ruikt anders. Trassi is ook gemaakt van garnalen, maar van gefermenteerde garnalen.

Een petispasta is een super dikke en kleverige stroop. Het heeft een umami-smaak en is ook enigszins zoet. Ik koop petis in een potje bij de Toko.

Deze sambal petis is in 5 minuten gemaakt en is genoeg voor 4 personen.

Sambal Petis # 20 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 58.

Ingrediënten

5 lomboks
1/2 theelepel zout
1 à 2 theelepels petis

Maak een sambal ulek maar met minder zout. Wrijf er naar smaak 1 à 2 theelepels petis doorheen (zie ook sambal goreng petis).


Ik gebruik mijn vijzel (cobek) voor deze sambal. Ik hak alles niet te fijn omdat ik twee kleuren pepers gebruik (gele en rode) en nu blijven de verschillende kleuren zichtbaar.

De petis is zo plakkerig dat het bijna moeilijk is om uit de pot te scheppen. Maar in de vijzel mengt het gemakkelijk met de pepers.

Ik strooi er een paar blaadjes gehakte lente-ui bij, alleen voor het kleurverschil en wat extra knapperigheid.

Omdat er niets anders aan deze sambal wordt toegevoegd, blijft het behoorlijk pittig en dat is heerlijk. Voor meer authentieke Indonesische sambals, volg deze link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *