Sambal Korek

Sambal Korek

Een sambal korek is een Indonesische verse sambal die je overgiet met kokend hete olie. Door deze sambal gaan ook tomaten. Fijn want daardoor wordt het iets minder heet, ik ga namelijk rawit gebruiken; een behoorlijk hete peper en ik durf vandaag zelfs Madame-jeanette aan. Ik gebruik er één door mijn sambal. Je kan de pepers natuurlijk ook vervangen voor gewone Spaanse pepers; daar wordt ‘ie onmiddellijk veel minder scherp van.

Wil je alle sambals op dit blog zien? Klik dan hier.


Ingrediënten Sambal Korek

 • 10 rawit
 • 1 Madame-jeanette
 • 5 sherry tomaatjes (of 1 normale tomaat)
 • 3 tenen knoflook
 • 1 kleine rode ui of grote sjalot
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel peper
 • 1 theelepel trassi
 1. Snij alles in stukjes, zodat het makkelijk wrijft in de vijzel
 2. Voeg tijdens het vijzelen suiker, zout en trassi toe en wrijf tot sambal zacht is met hier een daar nog een grof stukje tomaat of knoflook.
 3. Maak twee eetlepels olie heet en overgiet daarmee de sambal.
Sambal Korek ingredienten

Voor het snijden van mijn pepers gebruik ik handschoenen. De sap van deze super hete pepers blijft makkelijk achter en wrijf je zo in je ogen, met handschoenen maak je die kans stukken kleiner.

Ik haal de zaadlijsten uit de Madame-jeanette, maar laat ze zitten in de rawit. Ik moet al hoesten als ik de pepers aansnij; waar ben ik aan begonnen ;-)?

Nu kan alles tot een sambal worden gewreven in de vijzel. Ik voeg de suiker en zout toe want dan gaat het zacht maken alleen maar sneller. Ook de trassi kan er al snel bij. Dat geeft altijd zo een bijzondere geur en smaak; heel Indisch.

Zo klaar! Hoe makkelijk en wat ruikt het al lekker. De knoflooktenen doen ook goed hun werk. Nu mag de sambal in een schaaltje en overgoten worden door hete olie.

Het knettert even: de sambal is daardoor heel licht gegaard en het olielaagje zorgt dat alle smaken goed mengen.

De sambal is te gek! Super heet, maar ik proef ook nog ontzettend veel; de hitte overschreeuwt de sambal niet. Ik doe wel erg voorzichtig met gebruiken; een halve theelepel is vaak al genoeg. Ik smeer wat op een boterham met kaas en we eten ‘m ook met wraps.

Ik vries een deel van mijn sambal korek in, zodat ik altijd wat in voorraad heb voor het maken van een lekkere boemboe bijvoorbeeld.

Nog meer sambals zien op dit blog? Ik heb er ruim 25 online. Bekijk ze allemaal hier.


Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *