Gado-gado

451-gadogado

Wie kent ‘m niet? Een echte gado-gado. Je kan het met allerlei groenten bereiden, maar het draait natuurlijk om de saus. Beb’s saus is heerlijk en makkelijk. Een gado-gadosaus maak je met kokosmelk. Bij een gewone pindasaus is kokosmelk niet nodig maar mag wel.

Beb heeft in haar hoofdstuk sauzen erg interessante soorten pindasaus staan (met kentjoer of djinten bijvoorbeeld). Binnenkort nodig ik vegetarische vrienden uit en gaan we een proeverij houden ;-).

Ik maak nummer 451 zonder tahoe en tempe. Ik kon geen verse krijgen vandaag. Het is een heerlijke toevoeging aan gado gado. Zeker weten. Ik ben er ook dol op. Voor de volgende keer dus. Ook bak ik de emping en kroepoek niet. Die koop ik, hoe makkelijk, in de winkel ;-). Ik heb vaak zelf gebakken. Er gaat niets boven warme emping, vergeet de zout niet. Dus zeker proberen.

3 tot 4 personen, bereidingstijd 1,5 uur


Gado-gado #451 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 363.

Ingrediënten

100 gram kool (witte, groene, savooye- of bloemkool)
100 gram boontjes
100 gram taogé
1/2 komkommer
2 grote gekookte aardappelen
3 slabladeren
2 eetlepels gehakte selderie
1/4 blok tahoe
1/4 plak tempe
1/4 blok santen
1/2 pot pindakaas
10 gram emping belindjoe
10 gram kroepoek oedang
2 hardgekookte eieren
2 eetlepels olie
2 dl water
1 eetlepel azijn

kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook

2 theelepels sambal terasi
stuk asem ter grootte van 2 walnoten
2 theelepels Javaanse suiker
1 eetlepel ketjap
zout

Maak de groenten schoon; kook kool en boontjes even op. Spoel de taogé af met kokend water. Laat de groenten uitlekken.

Maak een asempapje van 3 lepels water, asem en zout; snijd de tempe en tahoe in plakjes en marineer ze in dit papje.

Bak de kroepoek en de emping en in het restant olie de helft van de uien. Wrijf de rest van de uien met de knoflook, sambal, suiker en zout met elkaar tot een brij, fruit ze op tot de uien geel zijn.

Breng het water aan de kook met de santen en de kruidenbrij en meng de pindakaas er doorheen en tenslotte het asemwater, de azijn en de ketjap.

Bak de stukjes tahoe en tempe lichtbruin.

Leg een rand van slabladeren rond de schotel en schik de gekookte groenten en de in plakjes gesneden aardappelen er op, overgiet ze met de pindasaus en garneer de bovenkant met de gebakken stukjes tahoe en tempe, de emping en de kroepoek, plakjes uitgetande ongeschilde komkommer. Strooi er de gebakken uien en de gehakte selderie overheen.

De gekookte groenten kunnen naar gelang van het seizoen gevarieerd worden (zie recept 450).

In plaats van de saus er overheen te gieten kan men haar ook apart erbij serveren. Men versiert de bovenkant van de groenten op dezelfde manier.


451-gadogado-veggies-basket

Als je het recept precies volgt sta je wel even in de keuken. Het zijn veel soorten ingrediënten. Maar zoals Beb zelf zegt, gebruik vooral groenten die voorhanden zijn. Met wortel, snijbonen of broccoli is het ook fantastisch. Hou het simpel. Desnoods met één soort groente, aardappels en ei. Het kan allemaal.

451-gadogado-groenten

Ik kook de (spits)kool, met de boontjes samen in een grote pan. De eieren liggen eronder. Ik kook de groenten kort en spoel ze af met koud water. De bonen en kool blijven daardoor prettig knapperig. De aardappelen kook ik apart want die moeten langer. Ik spoel de taugé niet af met warm water omdat ik ze zo rauw het lekkerst vind. Maar dat is voor iedereen anders.

Belangrijk om de groenten en eieren met wat zout te koken. Zo is er een goeie smaakbalans.

451-gadogado-tjobec

De gadogado-saus valt me enorm mee. Ik dacht dat het moeilijker was. Ik heb geen losse javaanse suiker, dus ik rasp wat gula jawa door de boemboe. Lekker.

451-gadogado-bumbu

Na het fruiten van de boemboe, giet ik het water erop met een blok santen erbij.

451-gadogado-sauceAls alles aan de kook is, schep ik de pindakaas erdoor. Dat lost meteen op. Wat makkelijk. Met pindasaus sta ik vaak lang te roeren. Deze saus ‘verschijnt’ zo wat voor je ogen ;-). Dan afmaken met tamarinde (asem), azijn en ketjap.

451-gadogado-sauce-spoon

De saus wordt wat dikker als ‘ie afkoelt, dus zo is ‘ie goed.

451-gadogado-rice

Mijn dochter heeft er handige kubussen van rijst bijgemaakt, met een speciale rice cube maker voor sushi. Werkt goed bij gado gado als een soort zachte lontong. Die blokjes verdwijnen zo onder de saus ;-).

Zo alles klaar, alles kan op tafel. Air es (ijswater) erbij en selamat makan!

451-gadogado-veggies

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Mas Rob schreef:

  De pindasaus is nog veel lekkerder als je die maakt van rauwe pinda’s die je even bakt in de olie… Echt waar, je weet niet wat je proeft!

 2. Sheila Weller Abreu schreef:

  Vandaag gasten gehad uit Portugal, die komen speciaal bij mij omdat ik dan geen Portugees eten maak, maar Indisch. Een uitgebreide Gado-gado gemaakt met dit recept. Ze hebben gesmuld. Thanks!

 3. Mirjam schreef:

  Hoi hoi, Wat ik een beetje verwarrend vind is dat Beb maar één maal asem in haar lijst van ingrediënten zet, maar het tweemaal in haar recept gebruikt, of ligt die verwarring aan mij? Help! Wel echt het beste recept van gadogado!! Vooral de saus is voortreffelijk, maar alles bij elkaar in combinatie is wat het gerecht tot het gerecht maakt 🙂

 4. Bart schreef:

  Super lekker en duidelijk uitgelegd.
  Staat op mijn lijst van blijven.
  De saus was inderdaad heel simpel maar lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *