Oerapan van Andijvie en Veldsla

Oerapan van andijvie en veldsla

Oerapan van andijvie en veldsla

Vegetarische vrienden van ons zijn dol op dit recept en ik nu ook: Oerapan. Dat klinkt ook heel gezellig en dat is het ook. Het is andijvie op z’n Indisch.

Een ‘saus’ van kokosmeel en kruiden moet er door. Beb gebruikt taogé in haar recept. Dat vind ik echt veel doen voor de smaak. Overheerlijk. Ik wil dit meteen weer maken.

Gebruik sambal oelek in plaats van sambal trassi als je het vegetarisch wilt maken. In sambal trassi zit garnalen.


Oerapan I #448 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek pagina 361.

Ingrediënten

 • 1 kleine struik andijvie
 • een handvol waterkers of veldsla
 • 100 gram taogé
 • 1/3 kokosnoot

Kruiden

 • 2 eetlepels gesnipperde uien
 • 1 theelepel sambal terasi
 • 1/2 theelepel kentjoer
 • 2 eetlepels keuken-tamarinde (zoete asembrij)
 • zout
 1. Overgiet de schoongemaakte taogé met kokend water.
 2. Kook de andijvie (gesneden) enkele minuten, ze moet knappend blijven.
 3. Snijd de gewassen waterkers (of veldsla) in stukjes.
 4. Rasp de kokosnoot; indien kokosmeel wordt gebruikt: los de gesnipperde santen op in het water en meng ze door het kokosmeel.
 5. Wrijf uien, sambal, kentjoer, asem en zout met elkaar fijn.
 6. Vermeng de kruiden met de geraspte kokos en de groenten.

Oerapan van andijvie en veldsla ingredienten

Ik gebruik geen kokosnoot maar al geraspte kokos. In de bereiding staat dat er dan ook santen nodig is. Uit een verse kokosnoot haal je prachtige kokos die nat is. Als je kokosmeel gebruikt dan moet dat nog wat natter en vetter gemaakt. Santen (kokoscreme) is daar perfect voor.

Beb heeft het over keuken-tamarinde (zoete asembrij). Ik gebruik hiervoor de asem (tamarinde) uit een potje (supermarkt) die ik altijd gebruik en heb daar een theelepel suiker aan toegevoegd.

448-Oerapan-boemboe

Ik begin wat bij Beb als laatste in haar recept staat: het wrijven van de kruiden. Ik doe de uien, sambal, kentjoer, asem en zout (ik gebruik 1 theelepel voor deze hoeveelheid) in een grote beker en gebruik mijn blender om het fijn te maken. Tuurlijk kan de cobek (vijzel) ook, maar nu krijg ik deze boemboe extra fijn. Dat mengt goed met de kokos straks.

448-Oerapan-santen

Ik los mijn kleine hoeveelheid santen op in weinig water.

448-Oerapan-kokos

Ik schep het nog warm door mijn kokosmeel. Het lijkt alsof ik net een verse kokosnoot heb geraspt. Perfect.

448-Oerapan-boemboe-mix

Nu kan de fijn gehakte boemboe erbij. Mooie kleur en goed geurig. Vooral door de kentjoer. Dat is zo een lekkere kruid. Je hebt er maar weinig van nodig, maar heeft heel veel smaak.

448-Oerapan-boemboem-mixin

Zo nu is het mooi gemengd en ga ik de andijvie maken. Ik kook de andijvie heel kort. Ik kook water en leg de andijvie daar een minuut in. Ik heb het wel eerst fijn gesneden. Het moet echt niet langer koken want het wordt te zacht dan.

448-Oerapan-sla-taogeIk spoel de andijvie even af met koud water als ik het heb afgegoten, schut het op en meng dan de velsla en taogé er door. Ik heb de taogé overgoten met heet water, maar ze kunnen er ook rauw door. Wat je lekker vindt.

Deze salade is knapperig, maar ook zacht door de andijvie. De dressing van kokosrasp en kruiden is goed in verhouding met de rest, zodat alles goed onderzit. Je hoeft er bijna niks bij te eten, maar een stokje saté en wat witte rijst met zelfgemaakte sambal, maakt het wel helemaal af en zomers.

448-Oerapan-af1

 

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Dochmer schreef:

  Mmm, lekker hoor 🙂 Als vegetariër wil ik even doorgeven dat sambal trassie NIET vegetarisch is. Nog veel kookplezier !

 2. Irene schreef:

  Geweldig! zooo heerlijk, ik had het samen met kip cashew gegeten, een recept van Toko Eddo . Alleen had ik per ongeluk door de kruidenmix ook knoflook gedaan…. die was voor de kip bedoeld… smaakte heel goed… hahaha kon meer meer als de helft redden voor de kip .. dus weer een idee. groetjes Irene

  • Cat schreef:

   Beste Irene,
   In jouw reactie las ik dat jij het recept hebt van de kip cashew van Toko Eddo? Zou jij dat recept mij willen toesturen?
   Ik verneem graag van je.
   Vriendelijke groet,
   Cat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *