Koeloeban (Poerwokerto)

446-koeloeban-afKoeloeban is net zoiets als Oerapan; een mix van groenten met kokosschaafsel en veel verschillende kruiden. Zo lekker en leuk om wat anders te doen met groenten dan ze te roerbakken of koken.

Door de kruidenmix voor Koeloeban gaat kentjoer. Ik ben dol op kentjoer. Deze wortel geeft een sterke smaak af. Je hebt er maar een beetje van nodig.

Als de sambal trassi wordt vervangen door een sambal zonder garnalen, is het gerecht ook helemaal vegetarisch.

Dit recept is klaar in 30 minuten en genoeg voor 3-5 personen als bijgerecht.


Koeloeban (Poerwokerto) #446 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 359.

Ingrediënten

1 kleine struik andijvie
100 gram boontjes
100 gram spinazie
100 gram taogé
1/2 kokosnoot of 200 gram kokosmeel
1 eetlepel olie

Kruiden

2 gesnipperde teentjes knoflook
2 theelepels sambal terasi
1/2 theelepel kentjoer
1 theelepel Javaanse suiker
zout

Maak de groenten schoon en was ze. Kook de boontjes evenals de andijvie. Kook de spinazie niet langer dan 2 à 3 minuten of stoom haar, in plastic gewikkeld, samen met de rijst. Overgiet de taogé met kokend water. Wrijf knoflook, sambal, kentjoer, suiker en zout met elkaar tot een brij en fruit ze in de olie. Rasp het witte vruchtvlees van de kokosnoot fijn. Wie daar tegen op ziet kan kokosmeel gebruiken, gemengd met 2 eetlepels gesnipperde santen, opgelost in 2 á 3 eetlepels water. Meng de kruidenbrij met de geraspte kokosnoot door elkaar en meng er de uitgelekte groenten doorheen.


446-koeloeban-ingredienten

Ik gebruik geraspte kokos en voeg daar een paar eetlepels snippers van santen (kokoscreme) door. Dan een beetje warm water (3 eetlepels) en mengen tot de santen door de geraspte kokos is gemengd.

446-koeloeban-groenten

Ik kook de boontjes beetgaar. De andijvie, spinazie en taogé maak ik iets anders. Ik doe alles in een grote schaal en overgiet het met kokend water. Dat laat ik 10 minuten staan. Niet helemaal onder, maar ongeveer half vol. Mijn andijvie is fijn gesneden en de spinazie is nog lekker jong. Alles blijft heerlijk knappend zo. Daar hou ik wel van.

446-koeloeban-boemboe

De boemboe kan gemaakt. In mijn vijzel gaat de knoflook, sambal, kentjoer, suiker en het zout. Ik gebruik ongeveer 1,5 theelepel. Sambal trassi of terasi kan je kopen in de supermarkt of bij de toko. Ook heb je het zelf zo gemaakt.

446-koeloeban-boemboe-bakken

Ik bak mijn boemboe in twee eetlepels olie. Dan doe ik de kokos ook in de pan en het vuur uit (kan ook heel laag).

446-koeloeban-boemboe-kokos

De kokos moet goed mengen met de boemboe. Dat lijkt even moeilijk, maar door goed te blijven roeren wordt de boemboe uiteindelijk goed verdeeld door de kokos voor je koeloeban. Het moet geen seroendeng worden. Dan moet de kokos goed worden opgebakken in de wok.

446-koeloeban-boemboe-kokos-groenten

De kokos kan bij de groenten. Die heb ik netjes afgegoten maar niet helemaal laten uitlekken. Zo plakt alles beter aan elkaar. Lekker.

446-koeloeban-af2

We eten de Koeloeban met bebotok van gehakt en witte rijst met zelfgemaakte sambal. Enak sekali!

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *