Indische Spinazie (Sajoer Toemis Bajam)

95-sajoer-toemis-bajam1

De laatste tijd hebben wij een soort spinazieverslaving. We zijn er allemaal dol op. Ik maak er bijvoorbeeld een salade van met azijn, water, peper, zout, suiker en olie. Wat doet Beb Vuyk eigenlijk met bajam (spinazie)? Ik zie bij haar sajoers en soepen hoofdstuk nummer 95: Sajoer Toemis Bajam. Vandaag eten we dus Indische spinazie. Enak!

95-sajoer-toemis-bajam5

Ik combineer mijn Indische spinazie (bajam) met Boemboe Roedjak van Vis. Om de twee gerechten met elkaar te verbinden, haal ik bij de visboer mijn favoriete ziltminnend plantje: zeekraal. Het is super zout en stevig. Het moet even worden geroerbakt, eigenlijk net zo kort als spinazie. Ik hou me wel in met het bouillonblokje anders wordt het te zout.

Indische salades- en groentegerechten

 • Ga hier direct door naar alle salade- en groentegerechten op deze website.
 • Ik heb een video gemaakt met drie heerlijke Indische salades voor bij warm weer. Bekijk ‘ m hieronder en abonneer je op mijn youtube-kanaal hier.

Terug naar het recept voor geroerbakte spinazie: de Sajoer Toemis Bajam.

Dit recept is genoeg voor 2-3 personen en is in 10 minuten klaar.


Sajoer Toemis Bajam (spinazie) #95, uit Beb Vuyk’s groot Indonesisch kookboek, pagina 109.

Ingrediënten

 • 3/4 kg spinazie

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde ui
 • 1 gesnipperd teentje knoflook
 • 1/2 theelepel sambal terasi
 • 1 theelepel laos
 • 1 bouillonblokje
 • 2 eetlepels olie
 • 1 eetlepel ketjap
 • Was de spinazie, laat haar uitlekken en snijd haar in grove stukken.
 • Wrijf uien, knoflook, sambal en laos fijn en bak ze in de olie.
 • Voeg er als de uien geel zijn de spinazie met een handvol tegelijk aan toe en fruit die even mee.
 • Doe er dan het bouillonblokje bij en maak de sajoer af met een lepel ketjap.
 • De spinazie moet helgroen blijven en zo rauw mogelijk.

95-sajoer-toemis-bajam4

Ik koop gewassen spinazie, omdat dat minder werk is en overal te krijgen. Ook is je spinazie niet nat als ‘ie in de pan gaat, dat scheelt vocht en zo kunnen de smaken niet van je bord lopen.

Handje voor handje voeg ik de spinazie toe aan de gebakken boemboe van ui, knoflook, sambal en laos. Het eerste deel zal wat meer gekookt zijn dan het laatste handje dat je toevoegt, maar dat is niet erg. Het is juist lekker voor het mondgevoel ;-).

95-sajoer-toemis-bajam2

De zeekraal roerbak ik gewoon mee, met de handjes spinazie. Ik gebruik zeker niet dit hele bakje, maar een handvol is genoeg. Zeekraal is sterk van smaak. Af en toe zo een knapperige zoute spriet door je hap bajam is heerlijk.

Nu kan ook het bouillonblokje bij de bajam. Ik gebruik de helft want mijn zeekraal is al zout genoeg. Dan doe ik er nog een eetlepel ketjap bij. Ik gebruik zoete ketjap (ketjap manis).

95-sajoer-toemis-bajam3

Hou het roerbakken echt kort, anders is je spinazie snot. Wacht ook niet te lang met opdienen, want ook in de pan of schaal wordt de spinazie nog zachter.

Vis en witte rijst combineert hierbij super goed. Maar kippepootjes zijn er ook lekker bij ;-).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Karina (Bartlema) schreef:

  Hey Pauline, toen ik recept zocht van spinazie op z’n Indisch popte jouw website als eerste op! Vanavond op jouw manier eieren Besengek en sajoer spinazie gemaakt. Superrrr lekkerrr (vond de Ro ook ;-)). Groet Karina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *