Oerapan van boontjes, spinazie en spitskool

Oerapan met boontjes, spinazie en spitskool
Oerapan met boontjes, spinazie en spitskool

Eerder maakte ik al Beb’s Oerapan I en daar was ik al zo gek op. Dit is haar Oerapan II en deze is misschien nog wel lekkerder.

Door deze Indonesische salade gaat een warme dressing van santen (kokoscrème) en geraspte kokos. De sambal trassi, het kentjoerpoeder en het citroenblad (jeruk purut) maken de dressing helemaal af. De trassi zorgt voor veel umami en het citroenblad voor een frisse smaak.

Meer salades

 • Ga hier direct door naar alle salade- en groentegerechten op deze website.
 • Ik heb een video gemaakt met drie heerlijke Indische salades voor bij warm weer. Bekijk ‘ m hieronder en abonneer je op mijn youtube-kanaal hier.

Mogelijk foutje in Beb’s recept

Een paar dingen zijn onduidelijk in Beb’s recept. In elk ander recept gebruikt ze het woord prinsesseboontjes om sperziebonen mee aan te duiden. In dit recept staat ‘boontjes’. Ik denk niet dat ze witte of bruine bonen bedoelt, want die zijn niet zo snel gekookt als de rest van de groentes. Ik ga ervanuit dat het sperziebonen moeten zijn.

Ook staat er tussen de kruiden opeens: ‘200 gram kool (groene, witte, savooye- of bloemkool)’. Dit hoort niet bij ‘kruiden’ te staan, dus ik denk dat het een kopiefoutje is uit het volgende recept op de pagina. In dat recept voor Petjel staat dit ingredient namelijk ook.

Hieronder neem ik Beb’s recept letterlijk over (met ‘fout), zoals ik overal doe op deze site. Ik heb de mogelijke fout een * gegeven. 


Oerapan II #449 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 361.

Ingrediënten

 • 100 gram boontjes
 • 100 gram kokosmeel
 • 100 gram andijvie
 • 2 eetlepels gesnipperde santen
 • 200 gram spinazie
 • 100 taogé
 • 100 gram spitskool
 • 1/2 dl water

Kruiden

 • 2 eetlepels gesnipperde uien
 • 1 gesnipperd teentje knoflook
 • 1 theelepel sambal terasi
 • 1/2 theelepel kentjoer
 • 200 gram kool (groene, witte, savooye- of bloemkool)*
 • 1 djeroek poeroet blaadje
 •  zout

1. Wrijf uien, knoflook, sambal, kentjoer en zout tot een brij.
2. Breng het water aan de kook, voeg er de santen en de kruiden aan toe.
3. Laat dit alles koken tot het dik begint te worden en roer er daarna het kokosmeel doorheen.
4. Kook ondertussen de groenten half gaar in water met zout, uitgezonderd de taogé, die alleen met kokend water wordt afgespoeld.
5. Meng de uitgelekte groeten met de saus.


* (Pisangsusu.com: dit ingredient lijkt hier per abuis neergezet, ik laat het dan ook weg in mijn uitwerking hieronder)

Oerapan met boontjes, spinazie en spitskool - ingredienten

Ik had geen zin in andijvie vandaag, daarom doe ik extra spitskool door de oerapan. Spitskool is zo lekker zacht en zoet van smaak, dat past hier goed bij.

Taugé

Ook gebruik ik thuisgekweekte taugé. Dat is heel leuk om thuis (het liefst in het donker) te laten uitlopen. Binnen drie dagen heb je namelijk al prachtig, knapperige taugé. Taugé wordt gemaakt van mungbonen. Van een hand vol kweek je al genoeg voor meerdere porties taugé.

Sambal trassi

Mijn sambal trassi was op, dus ik doe een chilipeper door de dressing met een 1/2 theelepel trassi.

Oerapan kokosdressing

Je kan natuurlijk, zoals Beb Vuyk voorstelt, alles met de hand fijnwrijven, maar de staafmixer komt hier beter van pas. Daardoor wordt de saus prachtig glad en dat is lekker voor een dressing.

Ik doe de kruidenmix bij de santen en het hete water in de pan en laat even goed doorwarmen, zodat de santen oplost. Ik hou me goed aan de 1/2 dl water (50 ml) die Beb voorschrijft, want dat zorgt voor een mooie dikke saus.

Oerapan kokosdressing met kentjoer, geraspte kokos en santen

De santen zijn helemaal opgelost en de saus is wat ingekookt. Mij geraspte kokos (ik heb verse uit de vriezer) zit er ook al door.

Gekookte boontjes, spinazie en spitskool met taugé voor

Ondertussen heb ik de groenten even kort gekookt. Eerst de boontjes in de pan, want die moeten het langst, dan de spitskool in reepjes erbij en na een minuut of twee de spinazie. Dan na 30 seconden en op het allerlaatst de taugé. Ook die kook ik 30 seconden mee.

Met hele jonge taugé is afspoelen met heet water genoeg, maar mijn taugé is al wat verder uitgelopen en daarom groen en wat steviger; deze taugé kan  prima even meegekookt worden.

Ik spoel alle groenten, na het koken, direct af met koud water om ze een fris groene kleur te geven.

Oerapan met saus van santen

De groenten zijn klaar en uitgelekt en de saus nog warm. We kunnen mengen.

Ik schep alles rustig door elkaar en zie het overheerlijke resultaat. De groenten zijn nog knapperig en de natte, kruidige saus plakt overal goed aanvast.

De halve theelepel kentjoer doet zijn werk weer zeer goed. Dit kruid (mijn favoriet!) is erg bijzonder. Je hebt er maar een klein beetje van nodig, maar je hele gerecht is meteen super exotisch. Op naar de zomer!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *