Nasi goreng Chinees

7-nasi-goreng-II-chinees

Een Chinese nasi goreng uit Beb’s boek. Behoorlijk anders dan de nasi goreng I van Beb die ik laatst maakte. Er gaat reuzel in en plakjes ham sieren de bovenkant. Ik gebruik voor mijn versie geen varkensvet maar heb nog een pot eendenvet staan. Een vriend van ons rookt zelf eendenborst. Het vet van de borst vangt hij op. Ik doe nog wel eens een theelepel van het vet in de pan als ik kip braad bijvoorbeeld. Het geeft een licht rokerige smaak. Vast ook lekker in dit gerecht en eend is heel Chinees. Ik gebruik voor mijn nasi goreng op z’n Chinees varkenskarbonades.


Nasi goreng II (Chinees) #7 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch kookboek, pagina 46.

In Chinese restaurants vormt het nasi goreng-gerecht een complete maaltijd. Bij de bereiding wordt reuzel en varkensvlees gebruikt. Er wordt meestal kool, selderie en taogé meegebakken, Nasi goreng speciaal wordt met garnaal of krab bereid en gegarneerd met ham.

Ingrediënten

 • 500 gram gekookte rijst
 • 200 gram fijngesneden uien
 • 3 teentjes fijngesneden knoflook
 • 100 gram taogé
 • 100 gram fijngesnipperde witte kool
 • 1 eetlepel fijn gehakte bieslook
 • 1 eetlepel fijngehakte selderie
 • 250 gram fijngehakte varkensvlees, kip, garnalen of krab gemengd
 • 100 gram ham
 • 4 eieren
 • 4 eetlepels reuzel (varkens- of spekvet)
 • 1/2 theelepel vetsin
 1. Bak uien, knoflook en vlees in reuzel zoals in recept I is aangegeven.
 2. Bak ook taogé en kool even mee, niet langer dan 2 minuten.
 3. Voeg er daarna de rijst aan toe.
 4. Kluts 2 eieren met een weinig zout en roer die door de warme massa tot ze stollen.
 5. Maak van de overige 2 eieren een omelet die aan twee kanten wordt gebakken, daarna wordt opgerold en in fijne reepjes gesneden.
 6. De nasi goreng wordt afgemaakt met ketjap en vetsin en gegarneerd met de reepjes omelet, de fijngesneden ham, bieslook en selderie.

7-nasi-goreng-II-ingredienten

Ik snij alles fijn en zet het overzichtelijk klaar, zodat het rijst bakken zometeen soepel gaat. 😉

7-nasi-goreng-II-duckfat

Ik gebruik een volle theelepel eendenvet om even de gesnipperde uien en knoflook in te bakken.

7-nasi-goreng-II-vlees

Het vlees kan er nu bij. Ik zorg dat de karbonadestukjes goed rondom verkleuren, want straks met de rijst erbij heeft het niet zoveel kans om goed door te garen.

7-nasi-goreng-II-taoge

Daarna de kool en de taogé. Ondertussen zet ik een pan op voor mijn omeletje dat er bovenop moet.

7-nasi-goreng-II-ei

De rest van het ei kan nu door de nasi. Even kort goed blijven scheppen en roeren, zo wordt het ei mooi fijn en gaar. Vlak voor het opmaken giet ik nog 2 eetlepels zoete ketjap erover. Ik gebruik geen vetsin. Ik vind het nooit zo nodig met goede en verse ingrediënten, maar vetsin kan geen kwaad, in tegenstelling tot de sterke urban myth dat daarover bestaat. Lees mijn post over vetsin hier.

Ik maak een schaal op zoals Beb beschrijft, met ham en reepjes omelet wat selderij en bieslook. Ik vind het een lekkere nasi goreng, vooral met een goede hoeveelheid ham, maar ik vind toch Beb’s Nasi Goreng I beter (zit sambal doorheen ;-).


Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Webp.net-gifmaker-3.gif

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *