Vegetarische Sambals

Sambal kemiri
Vegetarische Sambal Kemiri

Vegetarische Recepten uit de Indonesische keuken van Beb Vuyk is een boekje dat in 1996 is uitgegeven door Kosmos uitgevers. Het bevat alle vegetarische recepten uit het Groot Indonesisch Kookboek uit 1973 gebundeld. Zo ook het hoofdstuk sambals. Op deze pagina heb ik alle 8 vegetarische sambals van Beb verzameld.

Vegetarisch kookboek Beb Vuyk
Vegetarisch kookboek Beb Vuyk

Voor sambal bieslook maakt Beb Vuyk blijkbaar een uitzondering. In het Groot Indonesisch Kookboek wordt sambal bieslook met trassi (gefermenteerde garnalen) gemaakt, maar trassi wordt weggelaten in haar vegetarisch boekje.

8 vegetarische sambals van Beb Vuyk

Trassi vervangen met Taotjo

Door het gebruik van trassi in sambalrecepten zijn de meeste van Beb’s 25 sambalrecepten niet vegetarisch. Trassi kan je natuurlijk altijd weglaten uit sambals, maar het doet af aan umami-smaak.

Ik krijg wel eens te vraag waarmee voor een vega-dieet, trassi kan worden vervangen. Ik zou kiezen voor een andere gefermenteerd ingredient: taotjo. Dit zijn gefermenteerde gele sojabonen. Taotjo geeft de sambal een eigen specifieke smaak. Dat is anders dan trassi, maar zorgt wel voor een heel rijke umami.

Vegetarische Sambal Manis
Sambal Manis

Omdat ik op dit blog alle recepten maak uit het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk uit 1973, bestudeer, fotografeer en proef alle recepten. Het hoofdstuk sambals heb ik net uit. Sambal maken vind ik niet meer moeilijk en ben me nu aan het verdiepen in Indonesische sambals van nu en eigen –signature– ideeën. Op mijn pinterest board ‘Hot!’ verzamel ik inspiratie. Op naar de 50 sambals!

Sambal Bieslook

Pisang Susu geeft een gerechtenwaaier uit met 20 originele Pisang Susu recepten (10 euro) voor in de keuken. Klik op de banner hieronder om een waaier te bestellen. 


Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *