Kleine scones met wei en limoen

Door scones deeg moet altijd iets zuurs zoals yogurt, limoensap of wei (dat hou je over bij het maken van hangop of Griekse yogurt). Omdat ik regelmatig zelf yogurt maak, is hier mijn scones met wei en limoen recept.

Heb je geen wei (die kans is groot) vervang dan met 175 ml yogurt of met 175 melk en een eetlepel limoensap. Bicarbonaat blijft alleen lekker van smaak als er iets zuurs in het deeg zit. Voor deze scones is bicarbonaat dus prima, maar niet voor elk baksel. Zoetrecepten.nl heeft een perfecte uitleg hierover.

Dit scones recept is genoeg voor 30 kleine scones en is klaar in (minder dan) 30 minuten.


Kleine Scones met Wei en Limoen (of met yogurt)

Ingrediënten

 • 350 gram zelfrijzend bakmeel
 • 3 eetlepels witte basterd suiker
 • 80 gram boter
 • 1/4 theelepel zout
 • 1 theelepel bicarbonaat
 • 175 ml wei (of vervang door gewone melk met limoensap of yogurt)
 • sap van een limoentje
 • losgeklopt ei om de scones mee te bestrijken
 • jam
 • zure room, creme fraiche of ‘clotted cream’

Bereiding

 1. Zet de oven op 220 graden (op gewone stand – niet hete lucht).
 2. Doe het zelfrijzend bakmeel, suiker, boter, zout, theelepel bicarbonaat, wei met limoensap (of yogurt of melk) in een kom en meng het met de hand (het blijft een natte boel, dat is goed).
 3. Bestrooi aanrecht met meel.
 4. Vouw het deeg een keer of 3, druk zachtjes aan en vorm een plak van 4 centimeter dik.
 5. Druk met een gladde koekjesvorm van 5 centimeter doorsnede er rondjes uit. 
 6. Leg de deegrondjes op bakpapier en bestrijk met een losgeklopt ei.
 7. Bak 12 minuten in een oven van 220 graden.

Elke vader- of moederdag maken we wel scones. Het is het perfecte chique ontbijtje.

Wist je trouwens dat scones ook prima kunnen met volkeren meel. Ik vervang de helft van het bloem ermee en zo krijgen de scones wat meer structuur, maar ze blijven even luchtig.

Wei

Wei kan door van alles heen, zoals pannekoeken of shakes, maar vandaag worden het scones. In klassieke Engelse scones recepten gaat ‘butter milk’ (een soort karnemelk). Dat is in Nederland niet zomaar te krijgen. Daarom kan je voor scones ook prima yogurt of zelfs melk met wat citroen/limoen gebruiken.

Hartig of zoet

Scones zijn een soort tussenvorm tussen cake en brood. Dat is juist zo lekker. Je kan ze heel hartig maken met parmesaanse kaas bijvoorbeeld, of juist zoet met meer suiker en rozijnen door het deeg. 

Ze zijn fantastisch als ontbijt. Ze hoeven maar 10 minuten in de oven en omdat ik ’s avonds alle ingrediënten afmeet en klaarzet, is het zo voor elkaar.

Invriezen

We eten zoveel we opkunnen, de rest vries ik in -met bakpapier en al in een diepvries zak. Zin in meer? Ontdooien en even in een oven van 150 graden opwarmen een paar minuten. Dan zijn ze weer zo goed als vers ;-).

Room en Jam

Clotted cream en jam worden traditioneel geserveerd bij scones. Clotted cream smaakt als een mix van slagroom en boter. Clotted cream kan je prima krijgen bij de supermarkt (ik zie de potjes steeds vaker).

Ik geef er zure room (20% vet) of crème fraîche (35% vet) bij. Het is minder vet dan de clotted cream die minimaal 55% vet bevat.

Laura van de website Laura’s Bakery maakt zelf clotted cream door slagroom en macarpone te mixen. Ook heerlijk.

Wil je leren hoe je echte clotten cream maakt (10 uur in de oven!)? Bekijk hierboven de uitleg video (Engels).


Pisang Susu geeft een gerechtenwaaier uit met 20 originele Pisang Susu recepten (10 euro) voor in de keuken. Klik op de banner hieronder om een waaier te bestellen. 


Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Mirjam van Hal schreef:

  Eindelijk een recept gevonden met wei. Dat hou ik altijd over na zelfgemaakte ricotta. En je kunt er zeer weinig mee. En ik gooi niet graag iets weg. Dus nu een heerlijk bespaar/rest recept!! Thanx, blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *