Kleine scones met wei en limoen

Koken kan ik best, maar bakken is niet mijn sterkste kant. ;-). Ik hou het daarom dan ook vaak simpel. Bijna elke zaterdag probeer ik wel iets te maken voor het weekend en omdat mijn dochter het zo gezellig vindt. Ik leer ‘on the go’.

Bakken is nog veel meer scheikunde dan koken en ik blijk dat -onverwacht- steeds leuker te vinden.

Op mijn Instagram laat ik, naast mijn Indische recepten, ook graag zien wat ik nog meer fantastisch vind om te maken of waar ik van hou. Zoals deze scones met wei en limoensap.

Wei uit yogurt
Omdat ik regelmatig zelf (Griekse) yogurt maak  heb ik soms wei over. Wei is fantastisch. Het is het vocht dat uit gewone yogurt wordt gezeefd om er hangop of Griekse van te maken.

Met wei kan je van alles maken, zoals pannekoeken of shakes, maar vandaag worden het scones. Door het deeg moet namelijk altijd iets zuurs. In klassieke Engelse gerechten gaat ‘butter milk’. Dat is in Nederland niet zomaar te krijgen. Daarom kan je voor scones ook prima yogurt of zelfs melk met wat citroen/limoen gebruiken.

Hartig of zoet

Scones zijn een soort tussenvorm tussen cake en brood. Dat is juist zo lekker. Je kan ze heel hartig maken met parmesaanse kaas bijvoorbeeld, of juist zoet met meer suiker en rozijnen door het deeg. 

Ze zijn fantastisch als ontbijt. Ze hoeven maar 10 minuten in de oven en omdat ik ’s avonds alle ingrediënten afmeet en klaarzet, is het zo voor elkaar.


Dit scones recept is genoeg voor 30 kleine scones en is klaar in (minder dan) 30 minuten.

Kleine Scones met Wei en Limoen

Ingrediënten

350 gram zelfrijzend bakmeel
3 eetlepels witte basterd suiker
80 gram boter
1/4 theelepel zout
1 theelepel bicarbonaat

175 ml wei (of vervang door gewone melk op kamertemperatuur)
sap van een limoen
losgeklopt ei om de scones mee te bestrijken

jam
zure room, creme fraiche of ‘clotted cream’

Bereiding

De oven zet ik op 220 graden (op gewone stand – niet hete lucht). De ovenplaat laat ik in de oven opwarmen. De deegjes kunnen zometeen dan direct op een warme plaat de oven in.

Slap, korrelig deeg

Ik doe het zelfrijzend bakmeel, suiker, boter, zout en een theelepel bicarbonaat in een kom en meng het met de hand. Het wordt een korrelige, plakkerige boel en lijkt totaal niet op een deeg. Dat is prima ;-)!

Bicarbonaat blijft alleen lekker van smaak als er iets zuurs in het deeg zit. Voor deze scones is bicarbonaat dus prima, maar niet voor elk baksel. Zoetrecepten.nl heeft een perfecte uitleg hierover.

Wei of melk en citroen

Ik meng de citroen en de wei (of melk). Ik zorg dat beiden op kamertemperatuur zijn. Wil je een avond van te voren alles klaarzetten, laat dan je wei of melk gewoon in de koelkast en doe het ’s morgens even in de magnetron (30 seconden).

Deeg is een natte boel

Nu giet ik in 3 keer de wei/citroen mix bij het meel. Het blijft een plakkerige, te natte bende. Nog steeds klopt dat ;-)!

Nu vouw ik, met meel bestoven handen, het deeg zo een keer of 3. Ik druk zachtjes aan en zorg dat al het meel goed is opgenomen. Echt kneden is er niet bij.

Ronde koekjesvorm

Ik maak een plak van zo een 4 centimeter dik en druk met een gladde koekjesvorm van 5 centimeter doorsnede er rondjes uit. De koekjesvorm doop ik ook in het meel.

De bakplaat kan uit de oven. Ik leg de deegrondjes op het bakpapier. Ik maak van het restje deeg opnieuw een plak en druk nog meer rondjes uit tot alles gebruikt is.

Ik eindig met 30 scones. Ik bestrijk ze met een losgeklopt ei.

Nu doe ik ze 12 minuten in het midden van de oven (220 graden Celsius). Elke oven is weer anders. Ergens rond de 10 minuten is de baktijd. Ik zorg dat de bovenkant mooi lichtbruin is.

Wat een feest: ’s morgens warme scones!

Invriezen

We eten zoveel we opkunnen, de rest vries ik in -met bakpapier en al in een diepvries zak. Zin in meer? Ontdooien en even in een oven van 150 graden opwarmen een paar minuten. Dan zijn ze weer zo goed als vers ;-).

Room en Jam

Clotted cream en jam worden traditioneel geserveerd bij scones. Clotted cream smaakt als een mix van slagroom en boter. Clotted cream kan je niet zomaar krijgen in Nederland.

Ik geef er zure room (20% vet) of crème fraîche (35% vet) bij. Het is minder vet dan de clotted cream die minimaal 55% vet bevat.

Laura van de website Laura’s Bakery maakt zelf clotted cream door slagroom en macarpone te mixen. Ook heerlijk.

Maar hier een uitleg video (Engels) hoe je op een moderne manier echte clotted cream maakt (10 uur in de oven!).

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *