Pandan Kerstboom

Deze kerstboom van meringue is gekleurd met pandan. Pandan of Pandanus amaryllifolius komt van een palmsoort die ook wel schroefpalm heet. Kijk maar eens naar deze google zoekresultaten; zo ziet een pandanus eruit.

Pandan heeft een ongelooflijk lekkere geur en smaak. De amaryllifolius is lekker in toetjes, cakes, curry’s en gewikkeld om vlees bijvoorbeeld.

Pandan wordt in Thailand en Indonesië veel gebruikt. Ik heb het ook veel gegeten in Burma en Maleisië.andan kan je zowel bij zoete als hartige gerechten gebruiken als kruid. Bij zoete wadjik bijvoorbeeld wordt pandan gebruikt, maar het kan ook heel goed bij kip.

Om de kersttafel straks mooi aan te kleden is deze zoete, groene kerstboom geweldig. Het is niet moeilijk om te maken. Je moet vooral heel vetvrij werken, dan worden je eiwitten super goed.

De geur van pandan doet altijd iets met me. Het roept beelden op van vroeger en verre reizen. Ik maak regelmatig klepon ervan. Maar gebruik het ook in mijn gele rijst.

Deze pandan kerstboom bestaat uit verschillende schijven die telkens iets kleiner zijn opgespoten. Je stapelt ze op vlak voor het opdienen en strooit er poedersuiker over; een prachtig eetbare boom in het midden van je Kersttafel.

Pandan Kerstboom

Dit recept is genoeg voor 1 grote pandan Kerstboom en wat kleintjes eromheen. Het duurt twee uur om te maken (inclusief baktijd).

Ingrediënten

  • 2 eiwitten (van grote tot middelgrote eieren)
  • 100 gram witte basterdsuiker (50 gram per eiwit)
  • potje pandanextract (toko)
  • poedersuiker
  • eetbare zilveren parels om te garneren (metaalkleurige parels blijven heel in de oven, de gewone niet)

Benodigdheden

  • glazen of metalen schaal
  • mixer
  • spuitzak
  • bakpapier
  • oven

Verwarm de oven voor op 100 graden en zet (als mogelijk) ook op ‘hete lucht’.

Super schoon

Zorg voor een super schone schaal en gardes. Een beetje vet (ook uit het eigeel) zal ervoor zorgen dat het eiwit nooit mooi opschuimt.

Klop 2 eiwitten op met de mixer op halve stand. Je kan de eitjes zelf scheiden, of je koopt een potje eiwit uit de koeling bij de supermarkt!

Als het eiwit wolkerige pieken vormt (al snel), kan de suiker erbij. Schep suiker eetlepel voor eetlepel bij het eiwit en mix tussen elke schep al het suiker weg op de hoogste stand. Voeg twee theelepels pandanextract toe als al het suiker erin zit.

Mix nog een paar minuten goed door. Je ziet dat het schuim gaat glimmen. De eiwitten zijn klaar als het een stevige, bewegingsloze piek vormt als je de garde eruit haalt. De piek moet echt blijven staan en niet ook maar een beetje inzakken. Dan weet je zeker dat het goed is.

In de foto hierboven is er (natuurlijk) geen pandanextract toegevoegd. Zo kan ik beter laten zien hoe het opgeklopte eiwit eruit moet zien als het goed genoeg is om op te spuiten.

Voor mijn pandan meringue kerstboom vul ik een spuitzak met een smal mondje. Zo krijgen de randjes een beetje het effect van dikke dennentakken. Maar opzich is elk mondstuk goed. Voor de boom gaat het erom dat je schijven opspuit. Niet te dun en niet te dik (ongeveer 1,5 centimeter).

Spuit op de bakplaat bedekt met bakpapier, meerdere schijven van groot naar klein. Hier en daar leg ik een zilverenparel erop. Dat maakt het helemaal echt.

Beslag over?

Maak dan nog een paar kleinere meringues voor om de boom. Ik gebruik voor mijn kleintjes wel een ander spuitmondje (5 punts). Zo krijgen ze prachtige randen. Een van mijn mooiste mini-meringues wordt de piek van de boom.

Mijn kleine meringues zijn gemarmerd met pandan. Dat vind ik nog meer ‘kerstig’.

Het marmareffect bereik ik door een satéprikker in het potje pandanextract te dopen en dan in de spuitzak strepen te trekken van beneden naar boven voordat het beslag erin gaat.

Bakken = drogen

Bak of beter ‘droog’ de meringues in een oven op 100 graden Celsius in 1 uur en 45 minuten droog en knapperig en laat 15 minuten in half open oven afkoelen.

Haal de schijven voorzichtig van het bakpapier. Je kan ze halfwarm meteen opbouwen en serveren, maar dit toetje is prima voor te bereiden (wel een week van te voren). Als je de schijven luchtdicht bewaard dan blijven ze echt lang goed. Zorg voor een stuk keukenpapier in de trommel of pot. Dan trekt eventueel vocht in het papier en niet in de meringue. Daar worden ze namelijk onherroepelijk slap van.


Bouw de boom op vlak voor opdienen en schut er nog wat poedersuiker overheen voor een extra kersteffect! Een verse sterke kop koffie of thee en je Kersttoet is een feest!

Meer pandan meringue recepten op deze website?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *