Nasi Koening

Nasi koening (nasi kuning) is gele rijst. Een feestrijst, want in Indonesië serveert men gele rijst bij feesten, ceremonies en om gasten welkom te heten. De rijst heeft een symbolische betekenis. Het staat voor een berg goud. Het brengt geluk, welvaart, rijkdom en waardigheid. Nou, wat wil je nog meer?

Bekijk de video hieronder waarin ik het recept helemaal uitleg, of lees verder voor recept in tekst en beeld.

Gele rijst eet men overal in Indonesië. Op Java geeft men de top van een tumpeng (een kegelvorm van nasi koening) aan de oudste van het feestgezelschap aan het begin van de maaltijd. Mijn tumpeng is wel erg simpel. Een echte tumpeng vind je hier online.

Gele rijst maken kan heel wat tijd kosten, maar mijn recept is klaar in 60 minuten (ongeveer 20 minuten stomen en 30 minuten rusten) en ik gebruik mijn gewone elektrische rijststomer ervoor. Wil je weten hoe Beb Vuyk het doet, kijk dan onderaan deze pagina voor haar recept.

Ingrediënten

  • 350 gram pandanrijst
  • 1/3 blok santen (kokoscrème) of 300 mililiter kokosmelk
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel kunjit
  • 4-5 blaadjes jeruk purut
  • 1 pandanblad
  • 1 sereh (citroengras)
  • 1 salamblad (Aziatische laurier)
  • water
  1. Was de rijst drie keer
  2. Maal de koenjit – kurkuma – met een beetje kokosmelk tot een gele soep
  3. Voeg samen in de pan van een elektrische stomer rijst, de gemalen koenjitmix, de rest van de kokosroom of kokosmelk, de bladeren (salam en jeruk purut), de sereh (citroengras), een lang pandanblad en de halve theelepel zout.
  4. Voeg water toe totdat de vloeistof een vingerkootje boven de rijst staat.
  5. Zet de kom in de stoompan en stoom op normale stand (duurt ongeveer 20 minuten).
  6. Laat de rijst daarna nog 20 – 30 minuten in de rijstkoker staan.
  7. Haal de bladeren eruit
  8. Schep het voorzichtig maar goed door.
  9. Doe het in een vorm, plaats het op een bord en decoreer.

Ik reken ongeveer 75 gram per persoon en ik doe altijd iets meer voor als er nog trek is of onverwacht bezoek. 

Ik vind pandanrijst overheerlijk. Je kan het gewoon krijgen bij de supermarkt. Pandanrijst heeft de smaak van pandan.

Pandan ken je vast. Daarmee krijgen Indische toetjes en cakes smaak en kleur (groen). Je kan pandan ook goed gebruiken om vlees of vis in te wikkelen en dan te stomen of bakken. Pandanblad koop ik bij de toko. Het ligt gewoon in de vriezer. Meer lezen over pandan? Ik heb er een post over geschreven.

Rijststomer

Ik gebruik meestal mijn elektrische rijststomer om rijst te maken en dat doe ik nu ook. Ook gebruik ik de standaard instelling voor witte rijst. Als je het echt super snel wilt maken, gebruik dan koenjitpoeder.

Vingertruc

Dan de vingertruc. Zorg dat je rijst netjes verdeeld over de bodem zit. Vul de pan met de kokosmelk en voeg genoeg water toe todat alle vocht in de pan precies een vingerkootje (pink) boven de rijst staat.

Dit werkt altijd! Het maakt dus niet uit hoeveel mensen er blijven eten, je vingerkootje zegt hoeveel water er in je pan moet ;-). Nu zet ik mijn rijststomer op gewone stand waarmee ik altijd witte rijst maak en laat het daarna nog zeker 20 minuten staan op de warmhoud stand. Als het klaar is, schep ik de rijst even door.

De santen kunnen dan nog wat beter verdelen en laat ik alles nog zeker een half uur op de warmhoudstand staan. Op deze manier kunnen de smaken nog wat verder intrekken voordat ik de rijst in een mooie schaal schep of er een tumpeng van vorm.

Meestal versier ik de serveerschaal met bananenblad (ook te krijgen bij de toko uit de vriezer).

Nasi koening tumpeng

Voor echt feestrijst maak je een punt van de rijst die je versiert. Dan mag de oudste van het gezelschap de top eraf scheppen en dan is het feest geopend! Zo een mooie top heet een tumpeng.

Google maar eens om de meest fantastische schalen te bewonderen! Ik ga zeker nog wat bijzondere versieringen uitproberen en erover bloggen, maar voor nu: selamat makan! Oja trouwens we eten onze nasi koening vandaag met rendang en sambal goreng buncis peteh ;-). Lapar!


In Beb Vuyk’s boek staat uiteraard ook een recept voor gele rijst. Deze is behoorlijk intensief om te maken, maar niet minder lekker :-).

Nasi Koening (gele rijst) #8 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 49.

  • 5 dl rijst
  • 7 1/2 dl water
  • 1/4 blok santen
  • 2 theelepels koenjit
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 a 3 theelepels zout
  1. Was de rijst.
  2. Breng het water aan de kook met het zout en koenjit.
  3. Voeg de rijst eraan toe en kook ze met de laurierblaadjes halfgaar +/- 8 minunten. Schilfer het blokje santen door d rijst en roer deze er goed door heen.
  4. Stoom daarna de rijst minstens een uur.
  5. Doe de rijst over in een met water gespoelde kom.
  6. Druk haar goed aan.
  7. Keer haar om op een schotel; en versier de rijst met stukjes komkommer, reepjes fijngesneden lombok, selderieblaadjees en fijngesneden reepjes omelet.
  8. Geef er frikadelletjes bij, sambal goreng, hati-boontjes, sambal goreng hati-kool, seroendeng, en empal of dendeng ragi.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Peter schreef:

    Hoi Pauline , ik heb het nu 2 x gemaakt en 2 x is mijn rijstkoker te vroeg gestopt…. ( ik heb een eenvoudige kleine van de blokker )
    Wat voor rijstkoker / stomer gebruik jij ?
    Groetjes Peter

  2. Patty schreef:

    Hoi Pauline….heb je een vader die Fred heet en in Hoorn woont?? Hij was vroeger mn baas

  3. Ferry schreef:

    Ik wil dit recept vandaag gaan proberen, maar moet ik die 1/3 blok santen gewoon in het water leggen en hoeft het helemaal niet geroerd te worden? Alleen als het klaar is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *