Citroentaart met Pandan Meringue

Dit is mijn versie van een citroentaartje met een lobbige meringue met wat druppels pandanextract. Ik maak alles zelf, van de citroencrème tot de bodem. Het kost wel wat tijd, maar dan is het ook echt feest als het af is.

Eiwitschuim
Bovenop de taart schep ik een dikke laag eiwitschuim (meringue) waardoor ik drie druppels pandan meng. Ik ga er dan twee keer met een lepel door en zo ‘marmert’ de schuim met de kleur groen. Het lijkt wel lente, alhoewel dit ook een fantastisch taartje is voor kerst.

Omdat het eiwit maar kort de oven in gaat, is het misschien niet helemaal gaar. Dat is opzich niet erg, maar was daarom de eitjes wel even voordat je ze gebruikt (en daarna je handen). Zo voorkom je besmetting met de salmonella bacterie. De kans is klein dat je zoiets oploopt in Nederland maar toch.

Citroencrème taart met pandan meringue

Dit recept is genoeg voor 6-8 punten en is klaar in 2 uur en 30 minuten.

De taart bestaat uit drie onderdelen:

 • de citroencrème
 • de bodem
 • eiwitschuim (meringue)

Ingrediënten

Citroencrème (lemoncurd)

 • 8 x eigeel
 • 140 echte ongezoute boter
 • 150 ml citroensap
 • 135 gram suiker

Bodem

 • 200 gram bloem
 • 100 gram ongezouten boter
 • 1/2 theelepel zout

Benodigdheden

 • 24 centimeter vorm met losse bodem
 • bakbonen (elk soort als ze maar gedroogd zijn

Toplaag

 • 2-3 eiwitten
 • 100 gram suiker
 • 3 druppels pandan extract

Citroencrème
Ik begin met de citroencrème (lemoncurd). Als je hier geen zin in hebt, kan je  ook citroencrème kopen. Bij de bakker is het soms te krijgen of in de betere supermarkt.

Zelf maken is niet moeilijk, maar kost wat tijd. Het voordeel is dat je het zo zoet of zuur kan maken als je zelf wilt. Ik hou van best zuur en vind de crème die ik koop in de winkel vaak te zoet. Het recept voor citroencrème heb ik al eerder gemaakt. Bekijk het uitgebreide recept hier.

Taartbodem

Hetzelfde geldt eigenlijk voor een taartbodem. Ook die kan je krijgen uit de vriezer in de supermarkt, maar zelf maken is wel veel lekkerder en zeker niet moeilijk. Een bodem maken kost niet veel tijd. Hij moet ongeveer een kwartier in de oven, maar het deeg moet wel een half uur rusten. Een bodem maken, kost in totaal dus bijna een uur.

1. Doe bloem, koude boter in stukjes en het zout in een koude schaal

2. Meng met de hand tot korrelige mix ontstaat

3. Voeg een eetlepel of twee ijskoud water toe

4. Meng tot een bal, maar niet lang doorkneden

5. Laat 30 minuten rusten in plasticfolie in de koelkast

6. Bestrooi aanrecht met bloem

7. Rol deeg uit tot circel groter dan de vorm

8. Vet vorm in met wat boter en bestrooi heel licht met bloem

9. Leg het deeg voorzichtig in de vorm

10. Snij het deeg netjes af of laat uitsteken. Het deeg krimpt nog en kan je later ook wegsnijden.

11. Prik gaatjes in de bodem met vork (dan bobbelt de bodem niet)

12. Leg bakpapier erboven op en verdeel netjes de ‘bakbonen’ erin

13. 10 minuten in voorverwarmde oven op 180 graden bakken

14. Bonen verwijderen en zonder bakpapier nog 5 minuten bakken

15. Laat 10 minuten afkoelen.

16. Schep citroencrème in de bodem

17. Bak op 180 graden voor ongeveer 18 minuten (als de crème een beetje begint te verkleuren is het goed)

Ik bak de citroencrème in mijn geval voor 18 minuten, maar het kan ook na 15 minuten al goed zijn.

De taart kan nu rustig afkoelen. Ondertussen ben ik al gestart met mijn meringue.

Meringue met pandan

Omdat ik 8 eitjes heb gescheiden voor de dooiers in de crème, is er veel eiwit over. Dat is perfect voor de toplaag. Gebruik niet alle acht eiwitten wat dat is veel te veel schuim. Ik gebruik ongeveer 2-3 eiwitten. Ik giet dus iets minder dan de helft in een super schone metalen bak en mix het.

De rest van de eiwitten vries ik in voor een andere keer om bijvoorbeeld dit te maken:

Meringue maken

Gebruik geen plastic bak om je eiwitten in te mengen, maar een metalen of glazen kom. In plastic blijft vaak vet achter en daarvan storten je eiwitten in.

Klop je eiwit op gemiddelde snelheid met een mixer tot het mengsel eruit ziet als een wolk en stijve pieken maakt als je de mixerhaken eruit haalt. Je beslag glimt niet echt, je ziet de luchtbelletjes nog goed zitten.

Nu mag je wat sneller mixen en langzaam, lepel voor lepel de suiker toevoegen. Ik gebruik gewone suiker, maar fijne kristalsuiker is beter (mengt makkelijker).  Voeg een eetlepel per keer toe en mix helemaal weg voordat je de volgende lepel toevoegt.

Mix tot het schuim hele stevige pieken vormt als je de mixerhaken uit het beslag trekt. De pieken moeten echt rechtop blijven staan, dan weet je dat je schuim klaar is.

Ik drup drie druppels pandanextract er bovenop. Ik mix het niet meer, maar schep het met een lepel een paar keer door. Zo ontstaat het marmereffect.

Het schuim kan bovenop de taart worden geschept. Ik maak een mooie berg en zorg dat het schuim lekker wild verdeeld is. Je kan alles natuurlijk ook heel netjes opspuiten. Waar je zin in hebt.

Nu mag de taart terug de oven om nog 5 minuten op te kleuren. De hoogste pieken en randje worden lichtbruin en dat geeft een mooi effect.

Nu voorzichtig de rand verwijderen door de taart even op een kommetje te zetten. Dan blijft de bodem daarom steunen en komt de rand los.

Dat is toch een prachtige berg? Het is een machtig taartje ondanks het schuim, maar de citroencrème is heel vet, dus een niet te grote punt is perfect. Zo kan je er makkelijk met 8 mensen van snoepen.

Meer pandan recepten zien? Bekijk deze links:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *