Wajik – Kleefrijstsnack met Javaanse Suiker

Dit is wajik en is een superlekkere zoete kleefrijstsnack gemaakt met kokosmelk en Javaanse suiker. Wajik is heel voedzaam en van een of twee stukjes ben je al snel tevreden. Ik vind het daarom de perfecte snack voor tijdens of na een wandeling. Bij thuiskomst; een pot hete thee met een plakkerige wajik. Jammie.

Wij drinken er een sterke zwarte thee bij, bijvoorbeeld een lapsang souchong. Maar een sterk gezette groene Jasmijnthee werkt ook super.

Oproep Maandblad Moesson

Elke maand maak ik voor de website van maandblad Moesson een favoriet gerecht voor één van haar lezers. Jeanette roept via de oproep op Facebook: “Wadjik aub!” en gelijk heeft ze.

Het recept is niet moeilijk maar je moet op een paar details letten zodat het altijd een succes wordt. Ook kan je met één keer ‘bakken’ al makkelijk 50 stuks maken. Leuk om mee te nemen naar een partijtje.

Ik leg ook uit hoe ik wajik maak in een video.

Wajik

Dit recept is genoeg voor 50 wajik en klaar in 1,5 uur (exclusief het weken van de rijst).

Ingrediënten

 • 500 gram ketan rijst
 • 500 gram gula jawa
 • 300 ml kokosmelk
 • half blok santen (100 gram)
 • 3 pandanbladeren
 • 1 citroengras
 • 1 theelepel zout
 1. Week de rijst minstens 3 uur
 2. Was 3X voorzichtig tot water doorzichtig is
 3. Stoom in rijststomer met twee pandanbladeren 35 minuten
 4. Schep na 20 minuten de rijst rustig om
 5. Smelt de suiker in 1/4 liter water op zacht vuur
 6. Verwarm de kokosmelk met de santen, 1 pandanblad, citroengras en zout
 7. Doe de rijst met de kruiden in een grote wok, samen met de kokossaus en de suikersiroop en roer om
 8. Laat 20 minuten rusten
 9. Verwarm wok op laag vuur en blijf de massa constant roeren
 10. Als de wajik mooi dik is geworden en van de rand afstaat (bol) schep dan in vierkante taartvorm bedekt met bakpapier
 11. Verdeel gelijkmatig over de bodem en druk wat aan
 12. Laat drogen en afkoelen op het aanrecht
 13. Doe zonder af te dekken in de vriezer voor een uur
 14. Haal uit de vorm en keer om (op nieuw stuk papier)
 15. Trek papier er voorzichtig af
 16. Doe terug in de vorm. Laat nog even drogen op het aanrecht en vries nog 10 minuten
 17. Aansnijden

Rijst weken

De ketanrijst (te krijgen bij de toko) moet minstens 3 uur voorweken. Het volume verdubbelt zienderogen. Ondertussen leg ik alle ingrediënten klaar. Pandanblad haal ik uit de vriezer bij de toko en citroengras kan ik gewoon krijgen bij de supermarkt.

Palmsuiker of gula Jawa

Die dikke schijven die je ziet is gula Jawa: Javaanse suiker. Verkopen ze bij de toko nou alleen palmsuiker, dan is dat natuurlijk ook goed want dat is eigenlijk hetzelfde. De gula Jawa is alleen net iets donkerder, zodat je wajik ook wat donkerder wordt.

Je kan ook, als je niet genoeg palmsuiker hebt, het aanvullen met bruine suiker of zelfs gewoon met witte suiker. Maar wajik van alleen witte suiker is niet helemaal de bedoeling. Dat heeft de wajik geen kleur en de palmsuiker zorgt voor die heerlijke warme smaak.

Rijst wassen

Na drie uur spoel ik de ketanrijst goed na zodat het water doorzichtig wordt. Spoel voorzichtig want de rijst is best broos geworden door het weken. Ik spoel ongeveer 3 keer en dan is het klaar om te stomen.

Rijst 35 minuten stomen

Ik gebruik mijn normale, oude rijststomer. Ik kook de rijst niet, maar doe het direct in de bovenste gedeelte van de pan (het vergiet).

Ik voeg er 2 pandanbladeren aan toe. Je kan hier ook een halve citroengras bij doen, maar ik bewaar mijn hele om in de kokosmelk te leggen. Het maakt niet zoveel uit, als de citroengras maar ergens in het recept de kans krijgt zijn heerlijke smaak af te geven.

Het is belangrijk dat je citroengras altijd even een paar meppen geeft zodat het goed gekneusd is en makkelijk smaak af kan geven.

Ik vul de onderste pan met heet water en laat het midden van de rijst wat open, zodat de stoom uit de onderste pan goed kan circuleren.

Ik stoom de rijst voor 35 minuten op volle stoom. Na 20 minuten schep ik rijst even om. Na 35 minuten proef ik. De rijst moet gaar zijn (niet met een hard midden).

Kokossaus en suikersiroop

Terwijl de rijst stoomt, smelt ik mijn suiker en warm ik mijn kokossaus heel rustig op. Voor de kokossaus doe ik 300 ml kokosmelk in de pan, daarbij doe ik een half blok santen.

Santen is dikke kokoscrème en heeft wat vet. Dat is lekker voor wajik. Ik snij mijn blok in de lengte door, zodat het gedeelte met het vet er ook bij zit (meestal zit het vetgedeelte aan een kant van het santenblok).

Ook gaat er het pandanblad bij, de citroengras en 1 theelepel zout.

Niet koken

Ik breng de kokosmelk niet echt aan de kook want dan verdampt er te veel vocht. Ik warm het op tot aan het kookpunt (je ziet een paar bubbels) en zorg dat de santen helemaal is gesmolten. Dan draai ik het gas uit doe de deksel erop en laat lekker de smaken van de kruiden intrekken totdat de andere ingrediënten klaar zijn.

Voor de suikersiroop smelt ik op gemiddeld vuur alle 500 gram gula jawa schijven in een 1/4 liter water.

Mengen

Zo, mijn rijst is gekookt, de kokosmelk is op smaak en al het suiker is gesmolten. Nu ga ik alles mengen in mijn wok. Wat ruikt het nu al lekker. Dit is wajik ‘deconstructed’ ;-).

Mijn rijst kan in mijn grootste wok. De kruiden laat ik nog even zitten.

De kokossaus en de suikersiroop kan erbij.

Dan even doorroeren en laten rusten voor 20 minuten.

De ingrediënten zijn allemaal nog warm dus ik dek de schaal af. Nu heeft de warme rijst de kans om nog een keer de heerlijke sausjes in zich op te nemen voordat we alles tot een dikke brij gaan inkoken.

Ondertussen bekleed ik mijn vierkante taart vorm (met losklik bodem) met bakpapier. Ik heb even de bodem licht ingesmeerd met wat boter, zodat het papier aan de bodem plakt. Dat is makkelijk als straks de dikke, plakkerige wajik erin gaat.

Na 20 minuten ziet de mix er zo uit. De rijst heeft nog meer opgezogen en alles lijkt wat ingeklonken. De kruiden kunnen eruit en de wok/wadjang kan op het vuur.

30 minuten ‘roerbakken’

Nu ga je spierballen kweken. Ik heb nu een paar keer wajik gemaakt en dit blijft het werkje waar je even goed bij moet blijven. Door de suiker en het vet in de kokos kan de boel makkelijk aanbakken en dat is niet mooi en lekker. Daarom hou ik mijn mix op gemiddeld vuur continu in beweging. Ik gebruik ook een dunne wok zonder anti-aanbaklaag dus nog meer opletten is dat.

Door de beweging heeft het vocht ook de kans goed de mix te verlaten waardoor alles steeds stugger en dikker wordt: ik heb duidelijk het gevoel dat ik snoep aan het maken ben.

Na 27 minuten zie ik dat de inhoud verder is ‘ingekookt’ en de wajik wat bol gaat staan aan de randen. Ook wordt het omroeren echt zwaar en vormen er korte draadjes suiker als ik roer. Het is klaar om in de vorm te worden geschept!

Lepel voor lepel doe ik het in de bakvorm en duw het rustig de hoeken in. Ik wil een mooie nette plak.

Ja! Gelukt. Ik duw het nog even aan met de lepel, door met een bolle kant erover heen te glijden, maar het afkoelen kan beginnen.

Ik laat de bak op het aanrecht rustig afkoelen en dek het niet af. De wajik moet namelijk ook wat drogen aan de bovenkant.

Vriezer

Als ‘ie helemaal is afgekoeld (zeg na een uur), dan doe ik de bak, ook niet afgedekt, zo de vriezer in! Dat is een truck om het aansnijden straks mooi strak te krijgen.

Omkeren

Na ongeveer een uur in de vriezer haal ik de wajik eruit en til ‘m aan het papier voorzichtig uit de vorm (wat is ‘ie zwaar!). Dan keer ik ‘m om en leg de gedroogde bovenkant op een nieuwe stuk bakpapier. Dan trek ik voorzichtig het bakpapier los van de onderkant.

Nu de plak wajik is omgekeerd doe ik ‘m terug in de vorm.

Ik doe dit invriezen en omkeren om het aansnijden makkelijk te maken. Omdat de bovenkant mooi droog is plakt ‘ie niet zoveel aan het papier als ‘ie is omgekeerd. Snij je later de stukjes dan komen ze makkelijker los en trek je ze ‘niet stuk.

Ik laat nu de plakkerige onderkant nog even aan de lucht drogen en doe het nog even een minuut of 10 terug in de vriezer.

Dan kan het aansnijden beginnen.

Mijn vorm is 25 X 25 centimeter. Ik snij er 25 vierkantjes uit die ik weer schuin doorsnij, zodat ik mooie driehoekjes krijg. Ik vries ze in met een bakpapiertje tussen elke wajik: anders plakken ze te veel na het ontdooien. Ook kan je ze prima lang in de koelkast bewaren in afgesloten plastic bakje (anders worden ze tè droog).

Een groene wajik kan ook. Dan vervang je de gula Jawa met witte suiker en doe je door de kokosmelk pandanextract. Dan krijg je dit:

Selamat makan!


Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 

 • Meer zoete Indonesische recepten nodig? Bekijk deze link.
 • Alle zoete recepten zien die ik gemaakt heb op mijn videokanaal? Kijk hieronder naar de hele playlist.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Yolanda schreef:

  Het staat nu af te koelen op mijn aanrecht.
  Dank je wel voor t heerlijke recept.

 2. K brouwer schreef:

  waar kan ik zon stoompan kopen hij doet mij denken aan mijn moeder en hoeveel kost hij.
  groetjes K.B.

 3. Heleen schreef:

  Lekker! Mijn collega Jan kwam met de pas gemaakt wadjik brengen, heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *