Pisang Susu’s Draken Pandan Meringue

Loulou en ik kwamen op het idee om deze Pandan Meringues te maken met het eiwit dat we over hadden na onze zelfgemaakte pasta. We noemen ze Draken Meringue. Ze zijn niet te zoet want dat vinden we lekker. Dit is geen Beb Vuyk recept, maar een originele Pisang Susu ūüėČ

pandan-merengueII

Dit recept is genoeg voor zeker 35 ‘bite-size’ meringues en is klaar in 2 uur.

Ingredi√ęnten

4 eiwitten
200 gram gewone suiker (50 gram op 1 eiwit)
pandan extract

Bereiding

Verwarm de oven voor op 100 graden celsius als je een hete lucht oven hebt. Een conventionele oven moet op 110 graden en gas op  1/4. Gebruik gewoon bakpapier. Meringue plakt op vetvrij papier en zilverfolie.

Metaal of glas

Gebruik geen plastic bak om je eiwitten in te mengen, maar een metalen of glazen kom. In plastic blijft vaak vet achter en daarvan storten je eiwitten in.

pandan-merengueV
Eiwit

Klop je eiwit op gemiddelde snelheid met een mixer tot het mengsel eruit ziet als een wolk en stijve pieken maakt als je de mixerhaken eruit haalt. Je beslag glimt niet echt, je ziet de luchtbelletjes nog goed zitten.

Nu mag je wat sneller mixen en langzaam, lepel voor lepel de suiker toevoegen. Ik gebruik gewone suiker, maar fijne kristalsuiker is beter (mengt makkelijker). Maar met gewone suiker zijn ze ook lekker luchtig en knapperig. Voeg een eetlepel per keer. Ergens halverwege meng ik wat pandanextract erdoor voor de smaak en de groene kleur.

Drakenstrepen

Je kan ook de binnenkant van de spuitzak met een sateprikker met pandan insmeren. Dan krijg je van die prachtige groene lijnen door de meringues zoals op de eerste foto te zien is.

Langzaam suiker erbij

Blijf tussen elke suikertoevoeging een paar seconden mixen, zodat alle suiker telkens helemaal verdwijnt in het eiwit. Het is belangrijk om de suiker langzaam toe te voegen in deze fase. Anders gaat de suiker en het eiwit zich scheiden. Dat zal ook gebeuren als je te lang doorklopt.


Het mengsel is klaar als het stevig, glad en glanzend is. De patronen die je maakt met de garde blijven staan in het eiwit. Als je de garde eruit haalt moet er een piek omhoog blijven staan en niet langzaam naar beneden zakken.

pandan-merengue

Lou vindt het super leuk om de spuitzak gebruiken. Ze maakt alle meringues in verschillende maten en vormen. Ook al verschillen ze behoorlijk, ze worden allemaal even gaar in de oven.

Baktijd: 1 uur en 45 minuten

We bakken – of beter gezegd: drogen ze in de oven voor 1 uur en 45 minuten. We hadden 3 roosters in de oven, boven elkaar, met het dikste bovenop. Het werkt perfect.

Als ze gaar zijn, laat ze dan uit de oven even kort rusten, dan halfwarm opdienen.

De rest heb ik meteen in een trommel gestopt (luchtdicht) . Op deze manier kan je ze nog voor 2 weken bewaren. De draken pandan meringues die ik in de vriezer heb gedaan, zijn nog zeker goed voor een maand, dus lekker voor de Kerst.

pandan-merengueIV

Champagne meringue

Wat je ook kan doen is champagnekleurige meringue maken; gezoet en gekleurd met gula jawa. Ook vind ik de meringues met pandan streepjes erg gezellig.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

1 Response

  1. Carin schreef:

    Nou ik ben ze aan het maken hoor! Ze zitten er n√©t in……. ik ben benieuwd !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *