Pisang Susu’s Draken Pandan Meringue

Mijn dochter Loulou en ik kwamen op het idee om deze Pandan Meringues te maken met het eiwit dat we over hadden na onze zelfgemaakte pasta. We noemen ze Draken Meringues. Ze zijn niet te zoet want dat vinden we lekker. Dit is geen Beb Vuyk recept, maar een originele Pisang Susu 😉

Dit recept is genoeg voor zeker 35 ‘bite-size’ meringues en is klaar in 2 uur.

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • 200 gram gewone suiker (50 gram op 1 eiwit)
  • pandan extract

Bereiding

Verwarm de oven voor op 100 graden celsius als je een hete lucht oven hebt. Een conventionele oven moet op 110 graden en gas op  1/4. Gebruik gewoon bakpapier. Meringue plakt op vetvrij papier en zilverfolie.

Metaal of glas

Gebruik geen plastic bak om je eiwitten in te mengen, maar een metalen of glazen kom. In plastic blijft vaak vet achter en daarvan storten je eiwitten in.

pandan-merengueV
Eiwit

Klop je eiwit op gemiddelde snelheid met een mixer tot het mengsel eruit ziet als een wolk en stijve pieken maakt als je de mixerhaken eruit haalt. Je beslag glimt niet echt, je ziet de luchtbelletjes nog goed zitten.

Nu mag je wat sneller mixen en langzaam, lepel voor lepel de suiker toevoegen. Ik gebruik gewone suiker, maar fijne kristalsuiker is beter (mengt makkelijker). Maar met gewone suiker zijn ze ook lekker luchtig en knapperig.

Langzaam suiker erbij

Voeg een eetlepel per keer toe en mix eerst als het suiker weg voordat je opnieuw een lepel toevoegt. Het is belangrijk om de suiker langzaam toe te voegen in deze fase. Anders gaat de suiker en het eiwit zich scheiden. Dat zal ook gebeuren als je te lang doorklopt.

Wil je draken of groene meringue meng dan halverwege wat pandanextract erdoor voor de smaak en een volledig groene kleur.

Het mengsel is klaar als het stevig, glad en glanzend is. De patronen die je maakt met de garde blijven staan in het eiwit. Als je de garde eruit haalt moet er een piek omhoog blijven staan en niet langzaam naar beneden zakken.

pandan-merengue

Lou vindt het super leuk om de spuitzak gebruiken. Ze maakt alle meringues in verschillende maten en vormen. Ook al verschillen ze behoorlijk, ze worden allemaal even gaar in de oven.

Drakenstrepen

Je kan ook de binnenkant van de spuitzak met een sateprikker met pandan insmeren. Dan krijg je van die prachtige groene lijnen door de meringues zoals op de eerste foto te zien is.

Baktijd: 1 uur en 45 minuten

We bakken – of beter gezegd: drogen ze in de oven voor 1 uur en 45 minuten. We hadden 3 roosters in de oven, boven elkaar, met het dikste bovenop. Het werkt perfect.

Als ze gaar zijn, laat ik ze afkoelen in de oven met de deur half open. Dan drogen ze nog verder uit. Je kan ze half warm of echt helemaal afgekoeld opdienen.

Bewaren in trommel of vriezer

Maar hou er rekening mee dat vocht rampzalig is voor meringue. Daardoor worden ze onherroepelijk zacht. Bewaar daarom zo snel mogelijk in een luchtdichte trommel. Op deze manier kan je ze nog voor 2 weken bewaren. De draken pandan meringues die ik in de vriezer heb gedaan, zijn nog zeker goed voor een maand, dus lekker voor de Kerst!

pandan-merengueIV

Andere pandan meringue recepten op dit blog:

Elk jaar zijn mijn meringues op school (kersttraktatie) weer een hit. Met zilveren balletjes erop zien ze er enorm kerstig uit. De balletjes blijven goed in de oven.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Carin schreef:

    Nou ik ben ze aan het maken hoor! Ze zitten er nét in……. ik ben benieuwd !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *