Pandan Meringue met Citroencrème en Slagroom

Pandan Meringue met Citroencrème en Slagroom

Pandan meringue is niet moeilijk om te maken. De donzige, knapperige basis is leuk om op te spuiten en je kunt elke smaak of kleur toevoegen die je wilt. Ik wil mijn meringue een tropische twist geven en doe een theelepel pandanextract door de mix. Pandan is een palmblad met een heerlijke geur en smaak.

Pandan past goed bij kokosnoot zoals in de Indonesische snack klepon, maar ik houd ook van pandan met verse citroen. Ik maak mijn eigen citroencrème om mijn pandan meringue kommen te vullen en ik vul ze af met een laag slagroom!

Deze ‘nestjes’ kunnen ook een hele leuke paassnack zijn.

Bekijk de video hoe ik ze maak. Onder de video staan de exacte ingrediënten en de bereiding.

Dit recept is voldoende voor 4 handgrote meringue bakjes en duurt 3,5 uur om te maken (inclusief afkoeltijd van de meringues).

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 100 gram basterdsuiker (50 gram per eiwit)
  • 1 theelepel azijn of citroensap (hiermee stabiliseer je je eiwitten)
  • 1 theelepel pandan-extract
  • citroen crème/lemon curd
  • slagroom
  • poedersuiker
  • pandanblad om te versieren (optioneel)

Voorbereiding

Ik klop de eiwitten in een minuut totdat het zachte pieken vormt. Dan voeg ik de suiker toe, lepel voor lepel. Mix telkens elke lepel suiker goed door voordat je een nieuwe toevoegd. De eiwitten groeien in volume en worden zijdeachtig glanzend ;-).

Nu voeg ik de theelepel azijn toe. Dat maakt het eiwit nog wat steviger.

Het pandan-extract kan erbij. Ik gebruik een theelepel, maar wil je de meringue nog groener, voeg dan gewoon ietsje meer bij.

Ik vul een spuitzak. Elke spuitmondje kan. Ik gebruik er een zonder tandjes. Je kunt ook meringue met een lepel op het bakpapier scheppen en dan wat ruimte laten in het midden. In de oven rijzen ze niet, maar houden ze goed hun vorm (als je het eiwit goed stevig hebt opgeschuimd).

Onder in de oven

Ik verwarm de oven voor op 100 graden Celsius en zet de de hete lucht aan. Ik plaats mijn schuimgebakjes op het laagste rek; helemaal onderin dus. Op deze manier behouden ze hun prachtige groene kleur.

Ik bak ze (of beter droog) ze in 1 uur. Daarna zet ik de oven uit en laat ze 2-3 uur in een dichte oven afkoelen. Je kunt ze ook laat in de avond laten maken en ze tot de volgende ochtend in de oven laten staan.

Luchtdicht bewaren

Meringues kunnen niet tegen vocht. Dus als ze afgekoeld zijn, bewaar ik ze luchtdicht bijvoorbeeld in een goed sluitende koektrommel. De meringues kunnen maanden zo bewaard blijven. Vul ze vlak voor uitserveren.

Citroencrème

Citroencrème is makkelijk om te maken, maar nog makkelijker om te kopen ;-). Ik kan citroencrème kopen in de supermarkt, maar omdat je voor meringues alleen eiwitten gebruikt blijft er altijd eigeel over. Ook is citroencrème zelf maken niet moeilijk. Hier is het recept.

Ik vul mijn meringues met een of twee eetlepels citroencrème en doe er nog wat poedersuiker overheen. Enak!

Ik knip wat pandanblad af (ik heb dat meestal in de vriezer zitten) en voeg dat als versiering toe.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *