Loempia Bebek – Loempia met Eend

Loempia met eend

Loempia met eend

Eend is misschien wel het lekkerste gevogelte dat ik ken. Het heeft veel meer smaak dan kip en is niet moeilijk te bereiden. Laatst aten we in het Haarlemse restaurant Bistrobar Indonesia van chef Agus en hij heeft een heerlijke loempia met eend op de kaart staan. Agus maakt er natuurlijk een echt ‘cheffie’ recept van door het deeg maar gedeeltelijk om het vlees te wikkelen. Ik ben erdoor enorm geinspireerd en wil graag een soort ‘streetfood’ versie van deze loempia bebek maken.

Te veel mie

Ik vind loempia heerlijk maar ik vind ze vaak te weinig knapperig omdat er teveel mie in zit. Ik laat daarom de mie weg en vul ze alleen met drie groenten en de eend natuurlijk.

Ik maak zo een zes loempia’s omdat we met z’n drieeen zijn en twee per persoon is genoeg voor nu. Maar je kan dit natuurlijk uitbreiden zoveel je wilt. Geweldig voor een feestje: verse, warme loempia’s!

Pas het volume aan, aan het aantal loempia’s dat je wilt maken. De eend moet 30 minuten in de oven en het rollen en frituren kost ook wat tijd. Voor mijn zes loempia’s had ik ongeveer 45 minuten in totaal nodig.

Ingredienten

  • Ontbeende eend uit de oven
  • Loempiavellen uit de vriezer
  • Komkommer
  • Bos lenteuitjes
  • Taugé
  • Spaanse peper
  • Frituurolie

Als saus: zelfgemaakte hoisinsaus

Eend uit de oven

Eend is in Nederland niet perse makkelijk te krijgen. Daarom bestel ik het bij mijn slager, of nog beter (en ik vind dit echt een ontdekking) haal het uit de vriezer bij mijn toko.

Mijn toko in Haarlem (Toko Nina) verkoopt al ontbeende eend, voorgekruid (en lekker gekruid!) en voorgekookt uit de vriezer.

Je ontdooit de stukken vlees en bakt het een half uur in de oven knapperig op. Het vlees blijft smeuïg en is prachtig gaar.

Wilde eend

Gebruik je wilde eend, check dan even dit recept voor mijn versie van pekingeend.

Eendenborst

Je kan ook eendenborst gebruiken voor deze loempia’s. Die zijn gaar en knapperig in 7 minuten. Het vlees is wat steviger, maar als je de filets in mooie dunne repen snijdt, werkt het ook goed. Ik bak de filet iets korter dan de 7 minuten, omdat ze nog nagaren door het frituren van de loempia.

Ik snij komkommer, lenteuitjes en de Spaanse peper in dunne repen. Ik probeer ze allemaal even groot te houden. Ook snij ik mijn eend in dezelfde dunne plakjes en laat de knapperige huid zitten.

Ondertussen zijn mijn loempiavellen ontdooit. Loempia deeg is super dun. Ik trek een vel voorzichtig los en leg het met de punt naar beneden.

Iets onder het midden leg ik de vulling: komkommer, uitjes, taugé, spaanse peper en de eendreepjes.

Ik rol het velletje eromheen en probeer dat best strak te doen. Dan vouw ik de linkse punt erover.

Dan de rechterkant en doorrollen tot het eind. Ik smeer het puntje in met wat water en plak de loempia dicht.

Ondertussen is mijn olie warm. Ik bak ze niet te heet want dan gaan de velletjes zo bubbelen. De loempia drijft. Halverwege draai ik ‘m even om, zodat ‘ie rondom mooi kleurt.

We eten ze met eigengemaakte hoisinsaus (normaal geserveerd bij pekingeend). De inhoud blijft lekker fris en knapperig. De zoete saus past perfect bij de eend.

Meer recepten voor eend zien? Check deze link.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *