Loempia Bebek – Loempia Eend

Loempia met eend
Loempia met eend

Eend is misschien wel de lekkerste gevogelte die ik ken. Het heeft veel meer smaak dan kip en is niet moeilijk te bereiden.

Laatst aten we in het Haarlemse restaurant Bistrobar Indonesia van chef Agus en hij heeft een heerlijke loempia met eend op de kaart staan. Agus maakt er natuurlijk een echt ‘cheffie’ recept van door het deeg maar gedeeltelijk om het vlees te wikkelen. Ik ben erdoor enorm geinspireerd en wil graag een soort ‘streetfood’ versie van deze loempia bebek maken.

Geen mie

Ik vind loempia heerlijk maar ik vind ze vaak te weinig knapperig omdat er teveel mie in zit. Ik laat daarom de mie weg en vul ze alleen met drie groenten en de eend natuurlijk. De loempia wordt op smaak gemaakt door de hoisinsaus die ik erbij serveer.

Ik maak zo een zes loempia’s omdat we met z’n drieeen zijn en twee per persoon is genoeg voor nu. Maar je kan dit natuurlijk uitbreiden zoveel je wilt. Geweldig voor een feestje: verse, warme loempia’s!

Pas het volume aan, aan het aantal loempia’s dat je wilt maken. De eend moet 30 minuten in de oven en het rollen en frituren kost ook wat tijd. Voor mijn zes loempia’s had ik ongeveer 45 minuten in totaal nodig.

Bekijk hier video en/of lees verder voor het recept in tekst en foto’s.


Ingredienten

  • Ontbeende eend uit de oven (of een eendenborst uit de pan)
  • Loempiavellen uit de vriezer
  • Komkommer
  • Bos lenteuitjes
  • Taugé
  • Spaanse peper
  • Frituurolie

Als saus: zelfgemaakte hoisinsaus

Eend uit de oven

Eend is in Nederland niet perse makkelijk te krijgen. Daarom bestel ik het bij mijn slager, of nog beter (en ik vind dit echt een ontdekking) haal het uit de vriezer bij mijn toko.

Mijn toko in Haarlem (Toko Nina) verkoopt al ontbeende eend, voorgekruid (en lekker gekruid!) en voorgekookt uit de vriezer.

Je ontdooit de stukken vlees en bakt het een half uur in de oven knapperig op. Het vlees blijft smeuïg en is prachtig gaar.

Wilde eend

Gebruik je wilde eend, check dan even dit recept voor mijn versie van pekingeend.

Eendenborst

Je kan ook eendenborst gebruiken voor deze loempia’s. Die zijn gaar en knapperig in 7 minuten. Begin met de huidkant want die is lekker vet. Keer na 3,5 minuut. Ik zorg ervoor dat de binnenkant niet te rood is, anders wordt het moeilijk om de loempia in tweeën te happen.

Dunne repen snijden

Ik snij komkommer, lenteuitjes en de Spaanse peper in dunne repen. Ik probeer ze allemaal even groot te houden. Ook snij ik mijn eend in dezelfde dunne plakjes en laat de knapperige huid zitten.

Rollen van de loempia

Ondertussen zijn mijn loempiavellen ontdooit. Loempia deeg is super dun. Ik trek een vel voorzichtig los en leg het met de punt naar beneden.

Iets onder het midden leg ik de vulling: komkommer, uitjes, taugé, spaanse peper en de eendreepjes.

Ik rol de onderste punt eromheen en probeer dat wat stevig te doen, zodat de inhoud netjes verpakt zit. Dan vouw ik de punt van links erover.

Dan de rechterkant en doorrollen tot het eind. Ik smeer het puntje in met wat water en plak de loempia dicht.

Frituren

Ondertussen is mijn olie warm. Ik bak ze niet te heet want dan gaan de velletjes zo bubbelen. De loempia drijft. Halverwege draai ik ‘m even om, zodat ‘ie rondom mooi kleurt.

Hoisin

De inhoud van de loempia’s zijn niet gekruid. Daar zorgt de hoisinsaus voor. Deze loempia’s lijken De hoisinsaus is daarom echt belangrijk voor de balans in smaak. Ik snij dan ook mijn loempia open en giet de saus erin. Dat maakt het helemaal af; de inhoud blijft lekker fris en knapperig. De zoete saus past perfect bij de eend.

Meer recepten voor eend zien? Check deze link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *