Hoisinsaus

Thuisgemaakte Hoisinsaus

Zelf hoisinsaus maken is zo moeilijk niet. De zoete hoisinsaus wordt in de China gegeten met eend bijvoorbeeld (Pekingeend) of bij loempia’s en varkensvlees. In Vietnam kan het door phở (Vietnamese bamiesoep) of als dipsaus bij Vietnamese loempia’s (springrolls). Ook wordt hoisinsaus gebruikt om geroosterde kip mee te glaceren.

Zien hoe ik de saus maak in een video, klik hieronder of lees door het recept in tekst en foto’s.

Hoi sin betekent in het Chinees zeevruchten (seafood). Maar door de saus gaat geen vis en het wordt ook niet speciaal bij vis gegeten lees ik op wiki. 😉

Een hoisinsaus wordt op allerlei manieren gemaakt. Ik vind ‘m zo lekker. Het is een superzoet sausje dat na afkoelen stroperig is en goed aan je hapje blijft plakken.

Ingrediënten

 • 6 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
 • 3 eetlepels water
 • 3 eetlepels sojasaus (kikkoman – zoute Japanse ketjap)
 • 2 eetlepels witte-wijazijn (ik gebruik Italiaanse Dolce Agro of rijstwijn azijn)
 • 2 eetlepels honing
 • 4 theelepels mirin (Japanse kookwijn -Marukin Shin Mirin)
 • 1 theelepel chilisaus (Thaise zoete chilisaus)
 • 2 geplette tenen knoflook
 • 1/2 theelepel 5-kruidenpoeder (Chinees)
 • 1/2 theelepel sesamolie
 • 1/2 theelepel zout

Ik haal alles bij m’n toko, maar een goede supermarkt verkoopt ook alle ingrediënten voor een hoisinsaus.

Het is een hele lijst, maar vanaf nu is het recept erg makkelijk. 😉

Ik meet de ingrediënten netjes af want alles kan meteen bij elkaar in de pan. Ik laat de knoflook grof, maar je kan het ook even fijnknijpen met de knoflookpers; dan komt er nog meer smaak vrij.

Nu is het een kwestie van rustig ongeveer 15 minuutjes laten koken. De saus wordt langzaam dikker en de kruiden lossen mooi op. De saus wordt dikker als ‘ie afkoelt. Als de saus uiteindelijk te dik is, warm ‘m dan 5 sec op in de magnetron met 1 of 2 eetlepels water en roer door.

Ik giet de saus door een vergiet om de knoflookstukjes eruit te filteren. (Ik gooi de knoflook niet weg, maar bewaar het om later de boemboe voor mijn rijstmie mee te maken).

Er bestaan allerlei versies van hoisinsaus; je kan de knoflook erin laten en er ook een peppertje in fijn snipperen en erdoor scheppen. Ook bevat de ene Hoisinsaus meer suiker en de ander meer sesamolie. Probeer dus uit wat je lekker vindt.

Vandaag wordt m’n hoisinaus de dip voor Vietnamese loempia’s (springrolls). Bekijk hier het recept.

Ik bewaar mijn hoisinsaus ongeveer een week in de koelkast in een superschoon potje. Je kan de saus erg goed gebruiken om allerlei roerbakgerechten mee op smaak te maken. Of als dressing voor over een salade. Hieronder vind je een lijst met recepten waarbij hoisinsaus goed past.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *