Smoor van Eieren

Smoor van eieren

Dit vind ik nou leuk; een smoor van eieren. Dat klinkt toch heerlijk? De gebakken eitjes worden inderdaad gesmoord in een saus van nootmuskaat en ketjap. Bij een smoor van vlees gebeurt precies hetzelfde. Wil je een keer eieren eten op een totaal andere manier dan je gewend bent? Maak dan deze smoor van eieren.

Dit recept is genoeg voor 4 personen (als bijgerecht) en is klaar in 30 minuten.

Smoor van eieren # 330 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 276.


Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 1 preitje
 • 1 grote tomaat of 2 theelepels tomatenpuree
 • 2 eetlepels boter
 • 1 dl bouillon

Kruiden

 • 1 eetlepel gesnipperde uien
 • 1 gesnipperd teentje knoflook
 • 1 eetlepel ketjap
 • nootmuskaat
 • peper
 • zout
 1. Maak spiegeleieren en bak ze aan beide kanten.
 2. Bak in het restant van de boter de uien en knoflook en vervolgens het fijngesneden preitje en de in stukken gesneden tomaat of de tomatenpuree.
 3. Voeg er de bouillon en de ketjap aan toe en maak de saus af met nootmuskaat, zout en peper. Stoof hierin de eieren even op.

Smoor van eieren ingredienten

Ik begin met spiegeleieren bakken in wat boter en olie.

Vier gebakken eieren

Ondertussen kan mijn halve ui en het lenteuitje in stukjes. Ik gebruik geen prei vandaag, want ik heb nog veel lenteui over; werkt prima.

De ketjap is trouwens de zoetste ketjap die ik ken: ketjap manis van ABC.

Gesneden uien en lenteuien

De eieren kunnen uit de pan en in hetzelfde vet bak ik de uitjes en de knoflook. De bouillon kan er daarna bij. Ik gebruik een half groentebouillonblokje in mijn 2 dl warm water.

Bouillon toevoegen aan de pan met uien en knoflook

Ik doe eerst de eieren terug in de pan en voeg dan de tomatenpuree met de ketjap toe.

In een smoor mag de nootmuskaat goed te proeven zijn, dus ik ga voor een theelepel, misschien ietsje meer. Ook voeg ik nog een 1/2 theelepel peper en een 1/4 theelepel zout toe.

Smoren van gebakken eieren in ketjapsaus

Ik laat de saus wat inkoken. Dat duurt niet lang. Op gemiddeld vuur is na een minuut of 3-4 de saus wat dikker en glimt meer.

Smoor van eieren topshot

Ik laat de hele inhoud op een platte schaal glijden en knijp nog wat limoensap over alles uit. Dit staat niet in het recept, maar het is zomer, dus ik vind limoensap juist nu goed combineren bij deze smoor van eieren.

Over mijn smoor van eieren knijp ik een limoentje uit.

We eten onze smoor met witte rijst en een tjarantjam salade met basilicum. Meer Indische zomersalades maken? Bezoek dan deze link. Voor meer Indische eigerechten, bekijk deze link.


Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 


Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *