Peking eend uit de oven

Dit recept lijkt op Pekingeend. Het bevat dezelfde ingrediënten en sausjes. Echte pekingeend maken, met dat glimmende huidje dat langzaam wordt gedroogd in de oven; daarvoor kan je beter naar een goed Chinees restaurant. Maar eend maken op deze manier lijkt er veel op en is overheerlijk.

Hieronder het recept voor wilde eend uit de oven. Voor tamme eend verdubbel de ingrediënten. Dit recept is genoeg voor 2 personen en is klaar in 1 uur en 15 minuten. 


Wilde Eend uit de oven in Chinese pannenkoekjes

Ingrediënten

 • 700 gr wilde eend (ongeveer 700 gram)
 • 4 cm, fijngehakte verse gember
 • 4 cm gember ongeschild en in twee stukken gesneden
 • 2-3 theelepels 5-kruidenmix
 • 1 theelepel zout

Pannenkoekjes (ongeveer 20)

 • 250 gram bloem
 • 140 milliliter heet water
 • Snufje zout

Vulling voor de pannenkoekjes

 • Komkommer
 • Lenteuitje
 • Spaanse Peper

Sauzen


Wilde of tamme

Ik heb mijn eendgerecht gemaakt met tamme eend en wilde eend. Ik vond allebei geweldig op hun eigen manier. De wilde eend is een stuk minder vet en is kleiner (700 gram). Het heeft een intensere smaak dan tamme eend.

Hierboven zie je een tamme eend. Hij is veel groter en vetter: ruim 1,5 kilo en moet daarom ook iets langer in de oven.

Vertikale ovenschaal voor tamme eend

Omdat een tamme eend zoveel groter is dan een wilde eend gebruik ik een speciale verticale grill ovenschaal. Deze schaal is gebaseerd op ‘bierblikkip’. Dan schuif je de kip om een bierblik zodat ‘ie rechtop in de oven staat. Dit zorgt ervoor dat je eend of kip veel sneller gaar is, vooral van binnen. Ook gebruik je de hitte in de oven veel efficiënter. Het werkt echt geweldig voor een grote eend.

Ik zet de verticale grill in een grote bakblik, want ook al loopt het vet in het kommetje, deze is vaak niet diepgenoeg. In het bakblik giet ik een beetje water (een dun laagje) zodat als het vet het bakblik raakt het niet enorm gaat roken in je oven.

Gewone ovenschaal voor wilde eend

Voor een wilde eend gebruik ik een gewone ovenschaal; het dier is relatief klein en het werkt prima in een gewone ovenschaal die niet te groot is. Daarin doe ik geen water, anders ligt de eend in het nat; zo wordt ie nooit knapperig.

Hagel

Ik betaalde 16,99 euro voor mijn wilde eend en 30 euro voor mijn tamme (1,5 kilo). Ik heb ‘m besteld bij een super goede lokale slager. In mijn geval is dat ‘Van Leeuwen Vleesch’.

De wilde Nederlandse eend is echt afgeschoten. Let er dus op dat je de hagel eruit haalt. De slager doet dat al voor je, maar meestal vind je er nog wel een paar.

Oventijden en temperatuur

Wilde eend

 • 700 gram, 20 minuten op 220 graden en daarna nog 5 minuten op 180 graden.

Tamme eend

 • 1,5 kilo moet ongeveer 5 kwartier in de oven (15 minuten per pond op 180 graden).
 • Of meet de binnenwarmte. Als dat 60 graden Celsius is, is je eend klaar.

Hieronder het recept voor wilde eend uit de oven. Voor tamme eend verdubbel de ingrediënten.

Bereiding

Mijn wilde eend heb ik eerst goed onderzocht op hagel. Daarna keep ik alleen de vette huid voorzichtig in. Het is best dun, dus opletten met een scherp mes dat je niet te diep gaat.

Het kruislings inkepen zorgt voor een knapperig huidje, dat niet te strak trekt, zodat de eend mooi gaart. Omdat ‘ie maar even hoeft, is dat belangrijk.

Verse gember

Gember maak je makkelijk schoon met een theelepel. Het velletje rasp je er zo vanaf. Handig voor grillig gevormde gemberwortels.

Ik hak dit stuk fijn en meng het met de 5-kruidenmix en het zout.

5-kruiden

Vijf kruidenmix bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkelzaad, nagelgruis (kruidnagel). Alle smaakgroepen, die we tot nu toe kennen, zitten in deze fantastische kruidenmix; zoet, zout, bitter, zuur en umami.

Insmeren

Ik ben niet zuinig met het insmeren van mijn eendje. Ik smeer en wrijf alles goed rondom en vooral op de vette bovenkant. Vergeet de binnenkant niet. Als daarin ook wat kruidenmix zit, vul ik de ruimte op met de twee stukken losse gember. Die hoeven niet geschild.

Ik laat mijn eend even zo staan (15-30 minuten). De huid marineert in de 5-kruidenmix terwijl mijn eend helemaal op kamertemperatuur kan komen.

Half uur rusten

Na de oven haal ik de schaal eruit en bedek die helemaal met zilverfolie. Ik laat de eend zo nog zeker een half uur staan. De sappen die eruit zijn gelopen, zuigt het vlees weer op. Ook gaart de eend na en wordt alles lekker sappig. Hij blijft prima warm.

Chinese pannenkoekjes

Bij Pekingeend hoort een dun pannenkoekje dat je vult met knapperige groenten, zoals komkommer en lentuitjes in de lengte gesneden. Ik kan het niet laten en snij ook een chili peper in dunne reepjes. Verrukkelijk ;-). Ga hier naar het recept.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *