Bami II (Javaanse bereiding)

Bami Javaanse bereiding
Dit is een bami op de Javaanse manier bereid. De Chinese manier, die Beb ook in haar boek beschrijft, is met champignons, varkensvlees en bleekselderij. Ook lekker. Maar vandaag kies ik voor de Javaanse manier. Deze versie is met garnalen en dat vind ik nu juist zo heerlijk. Het geeft het hele gerecht een heerlijke geur en hartige smaak.

Je hebt deze bami zo op tafel. Echt erg handig voor als er opeens gasten voor de deur staan.

Hieronder staat het hele recept in tekst en foto’s, maar ik heb er ook een video van Bami Goreng gemaakt.


Bami II #493 (Javaanse bereiding) uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 396.

Ingrediënten

1/2 kg mie
400 gram kippevlees
2 eieren
2 eetlepels gedroogde garnalen of 50 gram verse
6 eetlepels olie

kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
3 gesnipperde teentjes knoflook
1 grote gesnipperde prei
100 gram rauwe gesneden kool
100 gram peultjes, schuin in stukjes gesneden
100 gram taogé
3 eetlepels gehakte selderie
1 eetlepel gehakte bieslook
ketjap
citroensap
plakjes komkommer
peper
zout

Week de gedroogde garnalen minsten 1 uur. Bak de uien in de olie knappend bruin en laat ze uitlekken. Maak van de eieren, peper en zout een omelet en snijd haar nadat ze is afgekoeld in dunne reepjes. Kook de mie zoals onder ‘mie koken‘ is aangegeven.

Snijd het kippevlees in blokjes en bak het in de olie tesamen met de garnalen tot het vlees geelbruin ziet. Voeg er de prei en knoflook aan toe en bak die enkele minuten mee. Bak vervolgens de kool, de peultjes en de taogé mee gedurende 1 á 2 minuten, de groenten moeten knappend blijven. Werk er daarna onder goed om en om scheppen, al bakkend de mie doorheen tot het hele gerecht door en door warm is geworden. Meng er dan de ketjap, die bieslook en de helft van de selderie door, zout en peper. Doe het gerecht op in een schotel en garneer de bovenkant met de achtergehouden selderie, de reepjes omelet en de gebakken uien. Leg langs de randen schijfjes ongeschilde komkommer.


Bami met kip en garnalen
Handig om gedroogde garnalen (ebi) in je voorraad kast te hebben. Even laten wellen. De garnalen zuigen zich vol en worden bijna net als verse garnalen, maar intenser van smaak.

Proef het gerecht goed. Het kan zijn dat er nog wat meer zout of ketjap bij moet. Beb noemt in de bereiding niet wanneer de citroensap erdoor moet. Ik sprenkel helemaal aan het einde een beetje citroensap over de bami. Erg lekker.

Vanavond hebben wij een feestje in Hilversum. Mijn nicht en haar man komen oppassen. Zo gezellig nog even samen eten. Het lijkt alsof ik me heel erg hebben uitgesloofd, maar dat valt mee. Erg makkelijk deze bami. Er wordt enorm van gesmuld.

Bekijk ook: 488 Gekookte Mie

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Malou schreef:

    Ik heb ’t vanavond gemaakt. Heerlijk en inderdaad makkelijk. Morgen voor ontbijt, lunch en diner weer 😉
    Heb natuurlijk veel te veel gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *