261 Gestoofde Garnalen (Toemis Oedang)

261-gestoofde-garnalen
Gestoofde garnalen, dat klinkt heerlijk. Mijn oogt valt meteen op de ‘basilicum’ in dit recept. Dat klinkt niet Indisch. In het kruidengedeelte van haar boek beschrijft Beb ook basilicum maar de Indonesische soort (Ocimum Basilicum/Citratum), die volgens haar hier niet te krijgen is. Ze legt uit dat de Europese basilicum prima voldoet. Dus ik kan niet wachten dit snelle gerecht in elkaar te zetten.


Gestoofde garnalen (Toemis Oedang) uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 225.

Ingrediënten

200 gram garnalen
1 kleine tomaat
1 dl water
2 eetlepels olie

kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
1 theelepel sambal terasi
1 eetlepel verse of 1 theelepel gedroogde basilicum

Snijd de tomaat in plakken. Meng tomaat, uien en sambal door elkaar en bak ze op in de olie. Bak ook even de garnalen mee. Voer er het water aan toe en de basilicum en stoof het gerecht nog even door.


261-gestoofde-garnalen2

Nou dat gaat snel. Ik heb stevige garnalen gehaald, geen Hollandse dat wordt pulp als je dat stooft. Ik stoof ze niet te lang, want ze zijn al gekookt. Met verse garnalen in de schil en dan pellen is dit vast ook fantastisch. De basilicum schep ik er doorheen aan het einde. Zo blijft ‘ie knapperig. De tomaat met ui maakt het hele gerecht zoetig. Wie meer van pittig houdt, kan los met de sambal trassi. Echt erg lekker. Ik serveer de Toemis Oedang als een bijgerecht. Dit is genoeg voor 3 personen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *