Gekookte Mie

Bami koken
Beb beschrijft het mie koken uitgebreid op pagina 392 van haar Groot Indonesisch Kookboek (1973). Het moet net als macaroni en spaghetti gekookt worden in ruim water met zout.

Je denkt vast, wat flauw, dat kan ik wel. En toch… Een paar details doen er echt toe voor een mooi eindresultaat. Zoals het spoelen van de bami.

Hieronder een samenvatting van, naar mijn idee, de belangrijkste punten van Beb’s recept 488: gekookte mie.


Gekookte mie #488 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 392.

Ingrediënten

1/2 kg mie
ruim kokend water
zout
2 eetlepels olie


Gooi niet alle mie in een keer in het kokend water maar, “Het water moet goed borrelen en de mie wordt er bij gedeelten aan toegevoegd. Teveel mie tegelijk zou de temperatuur van het water te sterk doen afkoelen. Trek tijdens het koken, de mie die tijdens het drogen in krullen is gelegd met twee vorken losjes uit elkaar“.

Spoelen

Belangrijk voor het allerbeste resultaat: spoelen! “Na het koken wordt de mie op een zeef of vergiet onder de kraan enkele malen met koud water afgespoeld“. Dit voorkomt plakken en stopt ook het kookproces. Gekookte mie blijft 2 à 3 dagen goed in de koelkast. Om het weer warm te maken overgiet je het met warm water.

Olie?

Beb zegt dat na het spoelen er ook een paar eetlepels olie overheen moet tegen het kleven. Ik doe dat niet, ook niet met pasta. Het is niet nodig.

Als je na het koken meteen goed spoelt, was je het zetmeel weg en stopt het kleven meteen.

bami spoelen

Kooktijd van mie

Beb waarschuwt de mie niet te lang te koken – hou ‘m al dente – beetgaar. In het recept wordt ook uitgelegd hoe mie wordt gegeten en hoe lang ze dan gekookt moet worden:

  1. als vulling in soepen (2-3 minuten)
  2. als hoofdgerecht in plaats van rijst (8-10 minuten)
  3. tot een schotel verwerkt, zoals bijvoorbeeld een bamie (6-8 minuten)

Het hangt van de ingrediënten af hoelang de mie precies moet. ‘Lees daarom vooral voor het gebruik de voorschriften op het pak‘, zegt Beb. Ook zegt ze: ‘het is mijn indruk dat de kooktijd op de pakken hier te lande vervaardigde mie een beetje aan de lange kant is’.

Die indruk heb ik ook. Als ik pasta kook, doe ik dat altijd 1 tot 2 minuten minder lang dan op de verpakking staat. 😉 Dan is ‘ie meestal perfect; niet te papperig en niet te hard.

Hoeveel

Voor een maaltijd van 4 à 6 personen wordt een 1/2 kg mie gerekend.

Bewaren

Voorgekookt kan je mie, volgens Beb 2-3 dagen in de koelkast bewaren. De mie gebruiken? Spoel dan af met kokend water en het is weer vers! Nooit stomen of opnieuw koken want dan blijft er niets van over ;-).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *