Vietnamese loempia’s (spring rolls)

Op dit moment vind ik dit het beste zomerhapje dat er is. 😉 Dit zijn geen Indonesische maar Vietnamese loempia’s; gevuld met rijstmie, verse groenten, kruiden, vlees of vis. Dit alles is gerold een super dun rijstvelletje. Ze hoeven niet gefrituurd maar worden koud gegeten met verschillende sausjes.

Vandaag maak ik ze met hoisinsaus, een super zoet sausje die je ook krijgt bij Pekingeend bijvoorbeeld.

Belangrijk is dat de loempia knapperig is door de groenten en voldoende gezout door het vlees of vis.

Zomersnack

Deze Vietnamese loempia’s zijn juist zulke handige zomersnacks omdat je ze makkelijk van te voren kan maken (picknick). Ze zijn licht verteerbaar voor op een warme dag en je eet ze met je handen. 😉

Koriander en munt

Er zijn allerlei vulling combinaties te bedenken. Ik vind dat koriander en munt erin horen, net als rijstmie, taugé en een lenteuitje. Het maakt de loempia’s super fris en knapperig. Je kan ook heel goed wortel of fijngesneden paprika gebruiken.

Je kan ze voor de rest vullen met van alles. Ik heb variaties gemaakt met garnalen en avocado en met rundvleesreepjes en sla.

Ingrediënten

ronde rijstvellen (Toko)
dunne rijstmie
romana sla
komkommer
lenteuitjes
taugé
koriander
munt

variaties met
avocado
(grote) garnalen
rundvleesreepjes
rode peper

Reepjes snijden
Ik snij de uitjes, komkommer, sla, avocado en spaanse peper in dunne reepjes. Ik was de koriander en munt en pluk de blaadjes los.

Voor de runderreepjes gebruik ik goede kwaliteit rosbief. In dunne reepjes bak ik ze op in de olie met wat peper en zout.

Rijstmie
De mie overgiet ik moet kokend heet water en laat een paar minuten staan totdat de mie zacht is. Ik spoel het af in een vergiet met koud water.

Rijstvellen
Nu kunnen de rijstvelletjes stuk voor stuk geweld worden. Ze worden verkocht in ronde, dunne, gedroogde vellen. Het lijkt wel papier.

In een schaal giet ik warm water. Ik leg er een vel in en na een paar seconden is ‘ie helemaal slap. Ik haal ‘m eruit en laat even uitlekken. Dan kan het slappe velletjes netjes op een bord of sushi rolmatje (die gebruik ik niet om te rollen, maar werkt wel lekker schoon en plakt niet te erg).

Ik plaats de ingrediënten net onder het midden van het vel. Eerst een dun laagje mie, dan de groenten. Garnaal en avocado gaan goed samen. Ook combineer ik het rundvlees met een paar garnalen. Ook erg lekker.

Ik eindig met een blaadje munt en een blaadje koriander.

Ik rol één slag en dan vouw ik de zijkant dicht.

Dan de andere kant. Beetje aandrukken en strak dichtrollen.

De velletjes plakken goed aan elkaar. Het zit lichtdicht verpakt.

Sausjes
Je kan er allerlei sausje bij serveren. Een zoete ketjap (manis) of zoute ketjap is heerlijk. Ook wat ketjap met sesamolie gemengd is een prima dipper. De loempia’s smaken ook prima met een pinda- of chilisaus.

De lekkerste saus voor deze springrolls vind ik een hoisinsaus. Die wordt ook vaak geserveerd bij pekingeend. Het is zoet, zout en typisch van geur en smaak door de Japanse kookwijn, wijnazijn en sesamolie die erdoor gaan. Zelf maken? Kijk hier hoe dat moet.

Picknicken
Deze vietnamese loempia’s zijn de perfecte lunch of snack. Ook eten we het op warme dagen gewoon als avondeten. Zelf rollen aan tafel kan ook of mee tijdens picknicken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *