Opor van Vlees met ananas (Daging opor)

Het duurt even deze opor van vlees met ananas, want de runderlappen moeten zeker 3 uur sudderen, maar dan heb je ook wat.

Dit is een bijzonder zacht en lief Indisch gerecht. Perfect voor na een lange herfstige boswandeling of juist tijdens koude voorjaarsdagen.

De combinatie met aardappel maakt het warm en ergens ook net een Hollandse hachee, maar dan met een tropisch tintje. 😉

Genoeg voor 2-3 personen en klaar in 3,5 uur.


Opor van Vlees #175 (Daging opor) uit Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, pagina 170.

Ingrediënten

1/2 kg runderlapjes
1/2 kg aardappelen
1 blikje ananas
1/4 blok santen
4 eetlepels olie

Kruiden

5 eetlepels gesnipperde uien
4 gesnipperde teentjes knoflook
1 theelepel ketoembar
1 theelepel laos
1/2 theelepel terasi (gepoft)
1 eetlepel azijn
zout

Schil de aardappelen, snijd ze in dobbelstenen en kook ze half gaar. Snijd ook de ananasschijven in kleinere vierkante stukjes. Wrijf uien, knoflook, ketoembar, laos, terasi en zout tot een brij en fruit ze tot de uien geel zijn. Doe er dan de vleeslapjes, de stukjes ananas en de santen bij en laat dit alles stoven tot het vlees gaar is. Voer er daarna de aardappelen bij laat het gerecht doorstoven tot de olie uittreedt. Maak het gerecht af met de azijn.


De trassi (garnalenpasta), ketoembar (korianderpoeder) en laos (galangalwortel) ruiken zo goed samen naast de zoete, tropische smaak van de ananas. Het is een bijzonder lekkere combinatie.

Beb gebruikt laos in poedervorm. Maar bij elke Toko of supermarkt is ook verse laos te krijgen. Perfect voor dit gerecht. Ik zou hiervoor een stuk van zo een 5 centimeter gebruiken.

Ik heb trouwens deze keer terasi(trassi)-pasta gebruikt. Ik vind dat goed werken. Het is al smeuïg en mengt daarom goed in de cobèk (vijzel). Ik hak harde trassi (te krijgen bij de supermarkt) altijd even goed fijn, zodat het goed kan mengen.

Ik gebruik doorregenrunderlapjes. Die hebben net meer vet en dat maakt gerecht extra zacht. Ik snij het vlees in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm (hapklaar).

De uien, knoflook, ketoembar, laos, trassi en zout wrijf ik tot een brij in mijn vijzel. Ik gebruik een theelepel zout, maar proef altijd als alles klaar is of er nog meer zout nodig is.

Het vlees, de ananas uit blik (met het vocht) en de kokos (santen) doe ik tegelijk bij de opgebakken boemboe uit de vijzel in de pan.

Santen wordt verkocht bij de supermarkt of de toko in harde rechthoekige blokken. Je kan daarvoor in de plaats ook kokosmelk gebruiken.

Het vlees heeft wat vocht nodig om in te sudderen. Beb zegt daar niets over. Voor 3 uur sudderen wil ik mijn vlees bijna onder hebben staan. Is het vocht uit het ananasblik te weinig vul het dan aan met water. Of als je kokosmelk gebruikt, giet er dan zoveel bij totdat het vlees bijna onder staat.

Ik hou de deksel half op de pan, zodat alles wel kan inkoken, maar niet te snel. Als het vlees te droog lijkt te worden dan doe ik er wat warm water bij.

Na 2,5 tot 3 uur (even proeven) is het vlees gaar en zacht.

De aardappelen kunnen erbij. Die mogen nog een meepruttelen (5 minuten) om helemaal gaar te worden.

Nu alles gaar is, nog een eetlepel azijn erdoor scheppen. Dat maakt het echt af. Het wordt er heel licht zuur van en haalt daardoor de andere smaken op.

Dan is alles echt klaar.

Ik versier mijn opor van vlees met ananas met peterselie en een lenteuitje en serveer er sambal trassi bij. 😉Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *