Varkentje Rund Bapao

Zoveel reacties kregen we op Koningsdag op onze bapao. Mijn dochter Loulou heeft ze meteen tot Varkentje Rund Bapao gedoopt naar de gelijknamige cartoon van Michiel Hoving.

Het klopt ook precies want deze vleesbroodjes zijn gevuld met half-om-half gehakt.

Ik vul ze met een net wat zoetere vulling dan mijn originele bapao. Er gaat iets meer ketjap door omdat ik er ook hete ketjap bij doe. Het broodje wordt er niet te pittig van, helemaal niet, maar wel lekker vol van smaak.

Het deeg voor de bapao is mijn luchtige versie met bakpoeder en gist. Hoe je dat maakt vind je hier. Het deeg is genoeg voor 23 Varkentje Rund Bapao.

De vulling is eigenlijk heel simpel. Het is goed om het puur te houden. Ik vind: hoe complexer hoe minder lekker. Een bapao is echt ‘comfortfood’ voor mij.


Varkentje Rund Bapao Vulling

Ingrediënten

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 2 grote uien (250 gram)
  • 4 tenen knoflook
  • 4 eetlepels ketjap manis (zoet)
  • 1 eetlepel ketjap pedis (heet)
  • 2 bosuitjes fijngesnipperd
  • zwarte sesamzaadjes

Ik gebruik geen olie, maar bak het gehakt direct in de pan. Varkensvlees bevat best wat vet en het komt vanzelf los. Als de olie eruit begint te lopen dan doe ik de uien en knoflook er fijngehakt bij. Ik rul alles goed los zodat het gehakt helemaal gaar is.

Dan kan alle ketjap erbij. Het gehakt kleurt mooi donker nu. De bosuitjes schep ik pas fijngehakt door het mengsel als het gas uit is. Zo blijven de uitjes lekker knapperig. Het broodje moet straks ook nog gestoomd, dus het uitje wordt nog aan genoeg warmte blootgesteld.

Mijn deeg hak ik in 24 gelijke stukjes door telkens een worst te maken en die in tweeen te delen. Een stukje deeg hou ik achter om alle neusjes, oortjes en staartjes te maken.

Dit deeg hoeft niet een uur te rijzen, want dat doet ‘ie wel als je de bapao aan het vullen bent.

Ik vul ze en laat de bolle kant boven liggen.

Oortjes, staart en neus

Als ik er zes in mijn mandje heb maak ik de alle kleine onderdelen. De oortjes en staartjes hoeft echt een heel klein stukje deeg te zijn (een gram). Het rijst nog in de stoommandjes namelijk. Ik pluk een stukje af en doop een kant in water en plak het op de bapao.

De neus is iets groter en rol ik in een ovaaltje. Ik plak die op en prik met een sateprikker er twee gaatjes in.

De oogjes zijn mini. Ik zet ze bij elkaar, maar je kan ze ook heel ver uit elkaar plaatsen (kawaii). Ik maak de plek van de oogjes nat en duw mijn vinger op twee sesamzaadjes en plak ze in en keer op.

Stomen 15 minuten

Ik stoom mijn bapao in bamboo mandjes in een wok voor 15 minuten.

Dat is alles. Ik wil nog experimenteren met gekleurd deeg, zodat we ook roze strikjes in kunnen doen of andere dieren kunnen maken (kippetjes). Dat voor later. Op mijn pinterest vindt je nog meer inspiratie voor cute bapao.

Meer bapao zien op dit blog? Check deze links:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Michiel Hoving schreef:

    Ziet er lekker uit!!! Leuk hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *