Bapao deeg met bakpoeder en gist

Bapao, bakpao of ba pao maken vind ik zo leuk. Ik probeer altijd een tiental in de vriezer te hebben voor hongerige kinderen net uit school bijvoorbeeld.

Je kan niets in het deeg doen en later het broodje beleggen met verse ingrediënten, zoals een gewoon wit kadetje. Of je vult ze voordat je gaat stomen.

Hier heb ik mijn ba pao belegd met eendenborst, sla en zelfgemaakte hoisinsaus.

Vleesvulling

Ik vul mijn ba pao meestal van tevoren met half om half gehakt opgebakken met een uitje, peper, zout, zoete ketjap en selderie. Maar je kan ook kiezen voor vis, zoals tonijn of garnalen. Ook vegetarisch vind ik ze lekker met tempe bijvoorbeeld of paddestoelen.

Een klassiek recept van Beb Vuyk voor de vulling kan je hier vinden.

ba pao, bakpao in de stoommandjes

Zeer fijn gemalen meel

Vandaag probeer ik een nieuw deegrecept uit. Dit deegje is een stuk luchtiger en sneller te maken dan het recept van Beb Vuyk. Beb gebruikt gewone bloem dat ze laat rijzen met gist.

Ik heb de pao met twee soorten meel gemaakt. Speciale ba pao meel die ik bij mijn Chinese toko gehaald heb en met zeer fijn gemalen gewone tarwemeel van de supermarkt.

De speciale meel is witter in kleur. Daardoor worden de pao prachtig sneeuwwit. Voor de rest zie ik geen echt effect in luchtigheid of rijzen. Dus zeer fijn gemalen tarwemeel werkt prima voor ba pao.

Suikerspindeeg

Wel vind ik dat dit recept een echt ander broodje geeft dan het Beb Vuyk recept. Door dit deeg gaat namelijk nog bakpoeder, boter en suiker. Die toevoegingen maken het een super luchtig deegje dat lijkt op een suikerspin.

Dit bapao recept is genoeg voor ongeveer 24 bapao en is klaar in 1 uur en 45 minuten (inclusief rijzen).

Ingrediënten

400 gram zeer fijn gemalen tarwemeel (of speciale ba pao meel bijvoorbeeld Red Lotus Special Flour)
210 ml water (warm)
50 gram suiker
50 gram margarine
13 gram gist
8 gram bakpoeder
mespuntje zout

Bereiding

Voor gevulde bapao werk ik met een koude, al gare vulling. Ik zie online ook rauwe vullingen. Dat heb ik nog niet geprobeerd. Ik heb mijn vulling dus al klaar (of net ontdooit) voordat ik met het deeg begin.

Ba Pao ingredienten met suiker, gist, bakpoeder en boter

Kneden maakt alles uit

Dit deegrecept heeft èn bakpoeder èn gist nodig. Ik meng de margarine, die op kamertemperatuur is, met de suiker, gist, bakpoeder en het snufje zout door de 400 gram meel en giet beetje bij beetje het water erbij. Ik kneed alles tot een mooie soepele, gladde bal.

Goed kneden

Mooie gespierde armen? Maak zo vaak mogelijk brood of ba pao! Het deeg even goed kneden is belangrijk voor de luchtigheid van het deeg. De gluten komen vrij en je broodjes worden alleen maar mooier en luchtiger.

Wil je weten of je deeg goed gekneed is, trek dan een vliesje.

30 gram per bolletje

Als mijn deeg door de test komt dan rol ik meteen het deeg in een lange worst en snij het in gelijke stukken van zo een 30 gram per stuk. Ik rol ze in gelijke bolletjes en leg ze onder een theedoek tegen het uitdrogen.

Vullen broodjes

We gaan vullen. Ik pak een deegje en kneed het nog heel even. Ik bestrooi mijn aanrechtblad met wat bloem. Dan vorm ik een rondje en rol ‘m uit tot een nette platte cirkel, iets minder dan een centimeter in dikte.

Ik schep een volle theelepel van de vulling in het midden. Er zijn meerdere manieren om ze dicht te maken. Je kan prachtige bloempjes vormen of juist de opening onderop leggen, zodat het een glad broodje wordt. Ga naar mijn eerste bapao post, daar is meer te lezen over het vouwen van het deeg.

ba pao, bakpao, bapao vulling

Gevulde broodjes laten rijzen

Nu mogen de broodjes 40 minuten rijzen, gevuld en wel. Ik leg ze in mijn bamboe stoommandjes met op de bodem bakpapier waar ik een paar gaatjes in prik.

Tijdens het maken van de broodjes ligt een deel altijd te wachten tot ‘ie gevuld mag worden. Op deze manier rijzen ze ook al. Dat is alleen maar goed. In totaal rijzen ze dus langer dan 40 minuten.

Ik zorg dat ze elkaar niet aanraken als ze de stoommandjes in gaan. Tijdens het stomen groeien ze nog veel verder en is de kans groot dat ze elkaar wel aanraken. Dat is niet heel erg. Ik laat ze afkoelen totdat ik ze aanraken kan (nog behoorlijk warm dus) en trek ze dan met de hand voorzichtig los.

15 minuten stomen

Ik stoom ze in de mandjes die ik op stapel. Ik zorg voor een grote wok met genoeg kokend water. Pas als het water flink kookt, zet ik de mandjes erop. Ik doe twee lagen te gelijk. Niet meer. Anders krijgt mijn bovenste laag toch te weinig stoom.

Voor het opwarmen van de broodjes – wat ik ook meestal in de mandjes doe- maak ik wel meer lagen stoommandjes, dan hoeven ze niet meer gaar te worden. Voor alleen warm worden, werkt dit prima.

Ik vries meestal al mijn bapao in en warm ze op door er twee tegelijk 40 seconden in de magnetron te doen. Heerlijk.

Ik serveer mijn broodjes met zoete ketjap en / of chilisaus. Selamat makan!

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. wilma schreef:

    zou het ook met van nature glutenvrij meel kunnen?
    en hoe maak je de vulling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *