Deeg voor Bapao (stoombroodjes)

bakpao-vouwen-nieuw3

Bapao is een warm broodje met kruidig gehakt van binnen. Bapao kan je prima zelf maken en gaat elk worstenbroodje te boven.

Bapao uit de supermarkt zijn lekker, maar vaak vind ik ze wat droog en vooral te groot. Dit recept van Beb Vuyk maakt de broodjes luchtig en van de juiste grootte -voor mij dan. Dit keer heb ik gekozen voor de vulling met varkensvlees (recept 533). Recept 534 is met garnalen. Dat lijkt me ook lekker 😉.

Dit is genoeg deeg voor 12 bapao. Ik heb een video gemaakt om te laten zien hoe je bapao maakt. Daarin zit nog wel mijn ‘oude’ manier van vouwen, die ook prima werkt. Lees hieronder verder om te zien hoe ik mijn nieuwe manier van vouwen toepas.


Deeg voor Bapao (Gestoomde broodjes) #532 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 423.

Ingrediënten

250 gram bloem
10 gram gist
1 dl melk
1/2 dl water
1 theelepel suiker

Zeef de bloem in een kom. Maak in het midden een kuiltje en doe daarin de gist, die met de suiker, een eetlepel water en 1 à 2 lepels van de bloem tot een papje is geroerd. Bedek de bloem met een vochtige doek en laat de gist 10 minuten rijzen. Meng daarna gistmengsel, bloem en het restand van het vocht (dit laatste met scheutjes tegelijk) door elkaar en kneed of draai er een stevig glad deeg van. Laat het daarna bedekt met een vochtige doek een uur rijzen.

Vorm er een langwerpige rol van en snijd die in 10 à 12 plakken. Rol elke plak apart circelvormig uit tot een dikte van 1 cm en een doorsnee van 12 à 15 centimter. Leg in het midden van de cirkel 2 theelepels van de vulling (zie daarvoor recept 533 en 534) en vouw de zijkanten naar binnen en plak ze dicht met water. Laat ze nog +/- 10 minuten narijzen onder een vochtige doek. Stoom de broodjes in een stoompan, één laag tegelijk, gedurende 1/4 uur.


532-Bak-Pao-gist
Deeg maken met gist is niet moeilijk. Als je gist koopt lees de gebruiksaanwijzing. Je hebt gist dat meteen gebruikt kan worden, of verse gist die 10 minuten moet wellen. Dat laatste gebruikt Beb Vuyk in haar recept. Ik gebruik 10 gram instant gist van de supermarkt.

Ook moet je met een paar andere dingen rekening houden zodat je gist ook echt werkt en je deeg luchtig wordt.

1) Pas op met zout. Dat doodt gist. Dus als je zout door het deeg wilt doen (dat zit niet in dit recept, maar kan wel) meng zout dan eerst door de bloem voordat je gist erdoor kneedt.

2) Zorg ook dat al het vocht dat je aan het deeg toevoegt, op kamer/lichaamstemperatuur is. Steek je vinger in het water/melk. Voel je niets, dan is het goed. Het vocht is dan niet te koud en niet te warm. Bij te koud water rijst je deeg erg langzaam, te heet water kan gist dood maken. Gist is een schimmel. Suiker werkt als voedsel. Met suiker werkt gist beter.

532-Bak-Pao-deeg-af
Ik heb ongeveer 5-10 minuten het deeg goed door gekneed. Wordt het te nat? Gewoon een handje bloem erbij, totdat het niet meer plakt. Doek erover en uurtje laten rijzen. Ondertussen kan je de vulling voorbereiden, zie recept 533 ‘Vulsel voor Bak Pao I’.

532-Bak-Pao-rijzen
Verdubbeld in grootte dus we kunnen er een rol van maken en snijden in 12 gelijke stukken.

532-Bak-Pao-deeg-stukjes
Je kan nu meteen de stukjes tot een bolletje draaien, uitrollen met een deegroller en vullen met de mix.

532-Bak-Pao-metvulling
Het deeg is soepel en makkelijk dicht te maken met wat water.

bakpao-vouwen-nieuw1Ik heb ontdekt dat deze manier van vouwen het beste werkt. Je begint zo en gaat het hele broodje rond.

bakpao-vouwen-nieuw6

Vouw door tot dat de bovenkant bijna dicht is.

bakpao-vouwen-nieuw7

Je kan een gaatje open laten als stoomgaatje of het helemaal dicht maken.

bakpao-vouwen-nieuw5

Deze manier van vouwen zorgt er voor dat het deeg nergens te dik en is de verhouding tussen vulling en deeg mooi verdeeld.

bakpao-vouwen-nieuw2

Beb zegt niets over hoe de broodjes te stomen. Ik doe dat of in een cupcake vormpje of op bakpapier. Zo plakken ze niet aan het stoommandje, waardoor ze zouden kunnen scheuren. Ik vries ze ook zo in, met papiertje en al. Je kan ze in de magnetron opwarmen. Voor een ontdooit broodje uit de koelkast doe ik 25 seconden.

Je kan ze met vouwkant boven stomen, of omkeren. Dan wordt ‘ie mooi rond van boven. Maar als het vouwen mooi strak is gelukt is het zo als bloem stomen ook erg smakelijk.

Ga direct naar: vulling voor bapao
Ga direct naar: vegetarische tempeh vulling voor bapao

bakpao-vouwen-nieuw4

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Yessica van Dongen schreef:

  Hoi hoi,
  Gister geprobeerd! Ze waren heerlijk. Echter was het rijzen niet helemaal optimaal gelukt.
  Vraagje; je hebt het hier over 10 gram gist, maar zegt dat Beb verse gist gebruikt. In jouw filmpje zie ik jou volgens mij instant-gist gebruiken. Teruggerekend (volgens de gebruiksaanwijzing van het zakje instant-gist) zou dat dan 2 gram moeten zijn, echter lijkt jouw hoeveelheid eerder ook richting de 10 te gaan als ik dat bakje zo zie. Klopt dat?
  Bedankt alvast 🙂
  Wij kwamen er gister niet helemaal uit.

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Wat ontzettend leuk dat je Bakpao gemaakt hebt! Wel vervelend als ht rijzen niet lukt. Maar inderdaad ik gebruik dezelfde hoeveelheid instant gist: 10 gram klopt. Natuurlijk zorgen dat je melk en water op kamertemp is en een natte warme doek erover wilt het rijzen ook helpen. Als het goed is rijzen ze ook na in de rijststomer. Ik ben zo blij dat ze lekker waren. Je kan ze zo invriezen, en een voor een eruit om op te warmen. Ik doe een seconde of 20 in de magnetron per twee. Zo makkelijk 😉

 2. Antoinette schreef:

  Ik heb deze bakpao net voor het eerst gemaakt, werkelijk heerlijk. Zal ze nooit meer bij de supermarkt kopen. Bij de vulling nog wat sambal, tomatenpuree en extra ketjap gedaan. Goud!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *