Bapao van vegetarisch gehakt

Een overzichtelijk recept voor bapao (Aziatische stoombroodjes) met een vulling van vegetarisch gehakt. ;-). Voor deze heerlijke mini bapao heeft geen dier geleden. Wat wil je nog meer? Ik gebruik gehakt van de vegetarische slager.

De laatste tijd experimenteer ik steeds vaker met dit gehakt. Het is een fantastisch veelzijdig vegetarisch product en ik kan er geen genoeg van krijgen. Het gehakt wordt gemaakt van tahoe en tarwe en is alvast wat gekruid.

Eerder maakte ik al bapao met een vulling van tempeh. Ook lekker, bekijk hier dat recept.

Bapao van vegetarisch gehakt

Dit recept is klaar in 2 uur en genoeg voor ruim 30 mini bapao.


Ingrediënten

Bapao deeg

 • 400 gram bloem
 • 210 ml lauwwarm water
 • 50 gram margarine
 • 50 gram suiker
 • 13 gram gist
 • 8 gram bakpoeder
 • mespuntje zout

Bapao vegetarische vulling

 • 250 gram vegetarisch gehakt van de Vegetarische slager
 • 120 gram ui (ongeveer 2 middelgrote uien)
 • 3 flinke tenen knoflook
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 1/2 hete ketjap
 • handje verse koriander
 • handje verse bieslook

Op dit blog maak ik onder andere alle recepten van Beb Vuyk. Deze vega-vulling is gebaseerd op haar recept voor bapao vulling met (traditioneel) vleesgehakt. Dat recept vind je hier.

In Beb’s recept zitten niet hele complexe smaken, maar ze houdt de vulling puur door het vlees op te bakken met ui, knoflook, suiker, zoute ketjap en selderij.

Ik ga voor verse koriander en bieslook en twee soorten ketjap. Een ‘gewone’ ketjap manis (Ketjap ABC vind ik het lekkerst) en een halve eetlepel van hete ketjap (Kecap Pedas van ABC). Dit kan je natuurlijk ook vervangen door een halve chili peper en gewone ketjap manis.

De ui en knoflook snij ik fijn, maar niet te fijn zodat er nog wat structuur te proeven is. Dan bak ik de uien en knoflook op in wat olie en doe het vegetarisch gehakt erbij.

Ik rul het goed los, wat makkelijk gaat met dit gehakt en doe er dan de ketjap bij.

Ik bak op gemiddelde temperatuur, niet te heet totdat al het gehakt mooi kleurt door de ketjap. Je hoeft er niet extra op te letten dat je gehakt door en door gaar is, want het is immers geen vlees. Erg handige bijkomstigheid van dit product.

Op het laatst doe ik de in stukken gehakte bieslook en koriander erdoor.

Ik laat dit afkoelen in een schaal of koelkast. Dan is de bapao straks makkelijker te vullen.

Bapao deeg

Ik behandel bapao deeg net als brooddeeg en zorg dus dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Ik gebruik gewone bloem maar een nog fijnere speciale bapaodeeg werkt ook erg goed bijvoorbeeld die van Red Lotus Special Flour.

Goed kneden

Ik meng de margarine, die op kamertemperatuur is, met de suikergistbakpoeder en het snufje zout door de 400 gram meel en giet beetje bij beetje het water erbij.

Blijft het deeg te nattig en plakkerig dan doe ik er nog een handje meel bij. Het is de bedoeling dat het een prachtige en soepele bal wordt die niet plakt. Ik kneed best lang, net als ik bij brood zou doen (minstens 10 minuten).

Stoommand van bamboe

In mijn stoommand van bamboe leg ik een bakpapiertje en snij met een aardappelschilmesje er gleuven in (op de plek waar het bamboe open is). Het is belangrijk dat de broodjes straks erg goed en hard stomen voor het beste resultaat.

Het deeg rol ik in een worst en maak er zo een 30 gelijke stukjes van ongeveer zo groot als een pingpongbal.

De stukjes kunnen in een afgedekte schaal en een voor een rol ik ze uit en doe in het midden een volle theelepel van de vegetarische gehakt vulling.

Dan vouw ik het als volgt dicht:

Op deze manier is de verhouding vulling en deeg mooi in balans.

Rijzen

Nu kunnen de bapao op het bakpapier in het bamboe mandje en mogen ze ongeveer 40 minuten rijzen. Maar ik hou me nooit aan deze tijd, want ik rol gewoon door en stapel de mandjes op zodat als ik klaar ben de onderste al zeker een dik half uur heeft gerezen en dus direct gaar kan stomen.

15 minuten flink stomen

Ik stoom nooit meer dan een laag tegelijk anders worden de bovenste nooit gaar. Zijn de bapao al klaar en wil je ze alleen opwarmen dan kan het wel met alle mandjes op elkaar.

Ik vul een wok met water, breng het aan de kook en zet het bamboe mandje er boven (mag water niet raken) en stoom mijn bapao met vegetarische vulling voor 15 minuten.

Kijk nou, prachtig formaat toch? Ik eet nooit meer grote bapao. Ik vind het niet lekker. Te veel deeg. Daarom maak ik ze altijd voor kinderhandjes ;-).

Invriezen en ontdooien

Ik vries ze in, in een plastic ziplock zak, als ze zijn afgekoeld. Afkoelen gaat heel snel. Als we zin hebben ontdooien we er een paar. Dat gaat ook razend snel in de magnetron binnen 15 seconden.

De verhouding van de vegetarische vulling en het deeg is perfect. Ook zijn de broodjes super luchtig. Ik proef de verse koriander nog heel goed in het gehakt. Ook zijn de broodjes, ondanks de hete ketjap, niet pittig, maar wel vol van smaak!

Sausje

Ik doop ze trouwens in zoete ketjap (ketjap manis) of een zoet chili sausje. Laten we er nog maar een paar opwarmen want mijn dochter komt zo uit school! ;-).

Kan je niet genoeg krijgen van bapao maken? Ga dan hier dan direct naar:

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Marieke schreef:

  Hoi, mijn broodjes worden geelbruin tijdens het stomen, ze zijn wel lekker. Weet jij hoe dit komt?

 2. NL schreef:

  14 gram gist, is dat verse of instant gist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *